English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

16.1.12

Θεσσαλονίκη, Βασιλίσσης Όλγας 263... στο ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ (+ video)

Βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη, οδός Βασιλίσσης Όλγας, αριθμός 263. Ναι, εδώ βρίσκεται το ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ!
Χτισμένο το 1919, απ'την αρχή έδειξε τις κατάρες και τα φαντάσματα που σέρνει... Γι'αυτό κι ο δεύτερος όροφος του σπιτιού κατέρρευσε δυο φορές το 1919, πριν ολοκληρωθεί το χτίσιμο και οι μελέτες έδειξαν ότι ήταν "κομμένο το μπετόν". Και κοιτάξτε σύμπτωση, σχεδόν 100 χρόνια μετά, ο δεύτερος όροφος είναι γκρεμισμένος ακριβώς στα ίδια σημεία που γκρεμιζόταν και τότε!
Το σπίτι αυτό, έχει αποτυπώσει τραγωδίες προσφύγων, τσιγγάνων, τοξικομανών, κι ο καθένας βεβαιώνει για το στοιχειό που κρύβεται εκεί μέσα.
Το "στοιχειωμένο σπίτι", το "αρχοντικό των φαντασμάτων", ήταν αρχοντικό κάποιου πλούσιου εβραίου της Θεσσαλονίκης. Όμως η ιστορία της οικογένειας του και γενικότερα το χρονικό του σπιτιού, αγνοούνται.

Τώρα θα σας πως την δική μου "εμπειρία": Έχω περάσει δεκάδες φορές απο εκεί και μάλιστα σε όλες τις ώρες της ημέρας (λόγω δρομολογίου για τη δουλειά μου). Κι επειδή περνούσα ακριβώς απο μπροστά του όταν έκανα  με τα πόδια τη διαδρομή, έχω μια αρκετά καλή εικόνα και κάποια άποψη για το θέμα, αν και μέσα δεν μπήκα ποτέ...
Το σπίτι αυτό λοιπόν, είναι όντως "αγριευτικό" όταν το κοιτάζεις. Νιώθεις οτι είναι έτοιμο να σε κατασπαράξει. Στην εποχή του θα επρόκειτο για ένα απο τα εντυπωσιακότερα κτίσματα, και είναι πολύ μεγάλο, διότι εκτός οτι αποτελείται απο θηριώδες υπόγειο, ισόγειο όροφο και άλλους 2 ορόφους, έχει και μεγάλο βάθος προς τα πίσω, κάτι που δεν φαίνεται απο την όψη του επι της Βασιλίσσης Όλγας αν δεν το δεις με προσοχή. Όμως είναι πλήρως εγκαταλελειμένο και θημίζει κουφάρι σκελετωμένου ζώου. Μόνο ο αρχιτεκτονικός του σκελετός έχει μείνει όρθιος.
Το θέμα είναι, οτι ναι μεν το λέμε "στοιχειωμένο", "καταραμένο", εμείς οι Σαλονικιοί, όμως το ισόγειο μαζί με την αυλή είναι σε πλήρη χρήση ως αποθήκη/μαγαζί οικοδομικών υλικών. Φαίνεται πως αυτούς τους αγαπάνε τα φαντάσματα... Εννοώ οτι μάλλον η ιστορία του στοιχειωμένου σπιτιού φτιάχτηκε απο τυχαία γεγονότα σε συνδυασμό με κληρονόμους που εξοντώθηκαν στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, ή δεν συμφώνησαν μεταξύ τους τι θα κάνουν με αυτό το οικοδόμημα, τι ποσοστά θα πάρουν απο την εργολαβία κ.λ.π. Κάποιοι λένε οτι το κτίριο ανήκει σε μία κατασκευαστική εταιρία και ο λόγος που δεν χτίζεται είναι ότι υπάρχει πρόβλημα με τα όρια του διπλανού οικοπέδου. Κι έτσι, μετά απο σχεδόν 100 χρόνια, το κτίσμα παραμένει απείραχτο και "στοιχειωμένο".
Πάντως, σίγουρα δεν είναι ένας σκόπιμα κατασκευασμένος μύθος, διότι δεν αποτελεί κάποιο είδος τουριστικού αξιοθέατου όπου κόβεις εισιτήριο για να το επισκεφτείς, άρα κανένας δεν ωφελείται "χρηματικά" απ'αυτό στην πόλη μας.
Και τώρα κάποιες άλλες πληροφορίες/μαρτυρίες, που συνέλεξα με μια μικρή "έρευνα" που έκανα στο διαδίκτυο:
#Η ιστορία ενός φωτογράφου Σαλονικιού που πήγε να φωτογραφίσει το οίκημα. Δεν μπόρεσε διότι ένιωσε σύρματα να πιέζουν το στομάχι του και η φωτογραφική του μηχανή έπεσε κι έσπασε. Τότε αποφάσισε να ηχογραφήσει ήχους με ένα μαγνητοφωνάκι που πάντα κουβαλούσε μαζί του. Αργότερα, έβαλε να ακούσει την κασέτα. Ανάμεσα στη βουή απο τα αμάξια της Βασιλίσσης Όλγας και τα γαβγίσματα ενός σκύλου, υπήρχε ένα "κενό" 7 δευτερολέπτων. Ξανά έβαλε την κασέτα να ακούσει πιο προσεχτικά και άκουσε κάτι σαν βαριά βήματα να σέρνονται και να πλησιάζουν και κάτι ψίθυρους που δεν καταλάβαινε τι έλεγαν...
#Το σπίτι αυτό, το συνοδεύει μια μεγάλη παλιά κατάρα και όποιος προσπαθήσει να το γκρεμίσει κινδυνεύει να πεθάνει. Στο παρελθόν, το πήραν δύο εργολάβοι για να το κατεδαφίσουν, όμως την ημέρα που υπέγραψαν τα συμβόλαια για το ξεκίνημα της εργολαβίας, ο ένας πέθανε από την καρδιά του και ο άλλος σκοτώθηκε σε τροχαίο ταξιδεύοντας για Αθήνα...

#Κάποια παιδιά απο το σχολείο που βρίσκεται λίγο πιο πίσω απο το ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ, είχαν πάει μια μέρα μετά το σχόλασμα, απο περιέργεια, να δουν τί ειναι αυτό το περιβόητο σπίτι. Γύρω στα 8 παιδιά μπήκαν μέσα και χωρίστηκαν στους ορόφους για εξερεύνηση. Τελικά σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ίδιων των παιδιών, βγήκαν έξω τρομαγμένα διότι άκουγαν ήχους σαν κρύσταλλα να χτυπάνε μεταξύ τους και να θρυμματίζονται και κρότους απο κεραυνούς...

#Φημολογείται πως όσοι έχουν μείνει εκεί νύχτα, ακούνε φαντάσματα να κυκλοφορούν ουρλιάζοντας στα δωμάτια. Κάποτε λοιπόν, το είχε για προσωρινό κατάλυμα μια μεγάλη οικογένεια τσιγγάνων που δεν φοβόταν καθόλου τις φήμες για το σπίτι. Τελικά το εγκατέλειψαν "τρέχοντας" διότι ακούγανε τρομερούς θορύβους και ουρλιαχτά να έρχονται από τα δωμάτια και απ'το ανεξερεύνητο υπόγειο.

Εάν σας άρεσε αυτή η ιστορία, τότε δείτε και αυτές τις 2:
Θεσσαλονίκη, Αγίας Σοφίας 31 & Ερμού 52, στη γωνία... στο ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ
&
Σύρος... στο ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΠΙΤΙ

VIDEO

Τα διαβάζουν πολλοί