English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

23.11.11

Σαλέπι (μαλακώνει το λαιμό κι ελευθερώνει τη μύτη)

Το Σαλέπι φτιάχνεται από τις ρίζες ενός φυτού, γνωστού από αιώνες πριν με το όνομα Όρχις ή Σερνικοβότανο. Του απέδιδαν αφροδισιακές ιδιότητες και πίστευαν ότι χάριζε στις γυναίκες αρσενικά παιδιά.
Όμως είναι ακόμα πολλά και θαυμαστά τα οφέλη που προσφέρει το ευωδιαστό αυτό ρόφημα. Είναι θερμαντικό, προληπτικό του κρυολογήματος και της γρίπης, φτιάχνει το κρυωμένο στομάχι. Εξ' αιτίας μιας κολλώδους ουσίας που περιέχει, είναι άριστο μαλακτικό κατά του βήχα και όλων των παθήσεων του θώρακα, του στομάχου και των εντέρων. Ασθενείς με βαριάς μορφής δυσεντερίες, επέζησαν με μοναδική τροφή τους, επί μήνες, το Σαλέπι.
Είναι πλούσιο σε άμυλο και μεταλλικά άλατα (φώσφορο και ασβέστιο), γι' αυτό τονώνει ολόκληρο τον οργανισμό. Πολύτιμο γι' αυτούς που βρίσκονται σε περίοδο ανάρρωσης. Χάρη στην προσθήκη και των μυρωδικών (κανέλας, γαρίφαλου, πιπερόριζας), κατευνάζει τα νεύρα, διώχνει το άγχος και την κούραση, χαρίζει ευεξία και εγρήγορση και φαίνεται να εντείνονται οι τονωτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες.



Τρόπος παρασκευής
1 φλυτζάνι νερό
2 γαρύφαλλα
λίγη κανέλα
λίγη πιπερόριζα σε σκόνη
1 κουτ. γλ. ζάχαρη (ή παραπάνω αν θέλετε)
1 κουτ. γλ. σαλέπι

Βράζουμε το νερό μαζί με τα γαρύφαλλα και τη ζάχαρη.
Κατεβάζουμε το νερό από τη φωτιά και προσθέτουμε το σαλέπι ανακατεύοντας καλά και συνεχώς ώσπου να πάρει την παχύρρευστη υφή του. Αν χρειαστεί το ξαναβάζουμε λίγο στη φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς.
(Προσοχή να μη βράσει).
Προσθέτουμε κανέλα και πιπερόριζα σε σκόνη και το πίνουμε ζεστό!

http://www.ekfrasis.info/

Τα διαβάζουν πολλοί