English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

8.9.11

Λιαστές ντομάτες





Όπως κάθε cook blogger που σέβεται τον εαυτό του και τους αναγνώστες του,έτσι και εγώ προσπαθώ να σέβομαι τους αναγνώστες αλλά και αυτά που πρεσβεύω.Έτσι  φτιάχνω πράγματα μόνη μου χωρίς συντηρητικά,Α,Β,Γ,Δ,"Ε" κτλ.

Βλέπω  κατά καιρούς να φτιάχνουν μακαρονάδες με ζαμπόν κονσερβοποιημένο και ανατριχιάζω.
Με τους έτοιμους ζωμούς,να νοστιμίζουν το φαγητό,να μπερδεύουν όλα τα μπαχαρικά μαζί γιατί έτσι νομίζουν ότι θα ανασύρουν μια ξεχωριστή γεύση και καταλήγουν να είναι όλα τα φαγητά τους πανομοιότυπα.
Ας τα αφήσω όμως αυτά και να πληκτρολογήσω αυτό που πρέπει.
Σεβόμενη λοιπόν τον εαυτό μου και του αναγνώστες, σας παρουσιάζω τις Λιαστές ντομάτες.
Να σας πω ότι σε αυτό, ήταν αφορμή η φίλη μου Νίκη Τ. όπου μου έδωσε  οδηγίες.

Υλικά
20-25 ντοματάκια τύπου πομοντόρι
αλάτι κατά προτίμηση χοντρό
1-1,5 μέτρο τούλι
λαδόκολλα

 Για την αποθήκευση
κόλιανδρο σπόροι
κάρδαμο σπόροι
2-3 κλωνάρια ρίγανη
1 κούπα περίπου ελαιόλαδο
4-5 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα 4
λίγο αλάτι χοντρό

Οδηγίες
Προσπαθούμε να βρούμε ντοματάκια βιολογικά.Είναι υγιεινότερα.
Τα πλένουμε και αφαιρούμε το κοτσάνι τους.Τα κόβουμε στα δύο , τα τοποθετούμε πάνω σε σχάρα  και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα .Αλατίζουμε και τα  σκεπάζουμε με τούλι.Τοποθετούμε τα ντοματάκια σε δυνατό ήλιο.Το βράδυ μαζεύουμε τα ντοματάκια και επαναλαμβάνουμε το πρωί.
Αυτή η διαδικασία κρατάει από 5 εώς 8 μέρες.
Μόλις στεγνώσουν τα βάζουμε στον φούρνο για 1-1.5 ώρα στους 100 βαθμούς.Αφού έχουμε  σιγουρευτεί ότι έχω αποξηρανθεί τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.



Έχουμε ένα βάζο και βάζουμε με ευλάβεια τα ντοματάκια προσθέτοντας σταδιακά τα υπόλοιπα υλικά εκτός του ελαιολάδου.Όταν βάλουμε μέσα όλα τα ντοματάκια με τα μυρωδικά τα πιέζουμε ελαφρώς και στο τέλος ρίχνουμε το λάδι μέχρι να σκεπαστούν .Τα ντοματάκια τα λιαστά είναι πλέον έτοιμα για αποθήκευση.Διατηρούνται πολύ καιρό στο ψυγείο και σκεπασμένα πάντα με λάδι.
Οι λιαστές ντομάτες δίνουν ένα συν γεύσης στις μακαρονάδες αλλά και σε σαλάτες.
Καλή επιτυχία!


Τα διαβάζουν πολλοί