English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

26.7.11

Η περιτομή του πέους

Περιτομή ονομάζεται ο περιορισμένος ακρωτηριασμός της φυσικής διαμόρφωσης του ανδρικού μορίου, συγκεκριμένα είναι η αποκοπή (αφαίρεση) της πόσθης ή ακροποσθίας (αρχ. ακροβυστίας), της πτύχωσης δηλαδή του δέρματος που καλύπτει τη βάλανο του πέους, του εξωτερικού ανδρικού γεννητικού οργάνου.

Εξυπηρετεί, κατά μία άποψη, λόγους υγιεινής: με την αφαίρεση της πόσθης μειώνονται οι πιθανότητες μόλυνσης από τη συσσώρευση μικροοργανισμών ή ξένων σωμάτων (σκόνης, σμήγματος κλπ.).

Η περιτομή, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, εφαρμόζεται σε πολλά νεογέννητα άσχετα με το θρήσκευμα. Στην εβραϊκή και στη μουσουλμανική θρησκεία οι γονείς οφείλουν να περιτέμνουν τα άρρενα βρέφη τους (σουνέτι στα τουρκικά), σύμφωνα με τους θρησκευτικούς κανόνες. Η συμβολική αυτή πράξη συνδέεται άμεσα με την κοινωνική σημασία του πέους, κατά το δόγμα των παραπάνω θρησκειών, διότι οτι το πέος είναι η απόδειξη του ανδρισμού και η πηγή δύναμης του άνδρα. Με την περιτομή ο άνδρας συμβολικά αποκόπτει ένα τμήμα του υπέρ του Θεού, αναγνωρίζει δηλαδή ότι η ισχύς του είναι πεπερασμένη και ότι υπάρχει κάποιος πιο ισχυρός και πιο τέλειος από αυτόν.

Στον Χριστιανισμό δεν υπάρχει η παράδοση της περιτομής. Καταργήθηκε με την εκούσια σταυρική θυσία του Ιησού Χριστού και το βάπτισμα μας.

Τα διαβάζουν πολλοί