English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

30.6.13

Ο Ιερομόναχος Δαβίδ αφηγείται ζωντανά περιστατικά με το μακαριστό Γέροντα Παίσιο Αγιορείτη

Προ εκπλήξεως βρέθηκαν οι υπεύθυνοι της Ενωμένης Ρωμιοσύνης, με τον κόσμο να έχει κατακλύσει την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως, παρότι η αφόρητη ζέστη δημιούργησε ένα αφιλόξενο περιβάλλον. Ασφυκτικά γεμάτο, όρθιοι στους διαδρόμους και στις πόρτες οι πολίτες της Έδεσσας και όχι μόνο, είχε κόσμο από Σκύδρα, Αριδαία αλλά και από τα γύρω χωριά- περίμεναν υπομονετικά να ακούσουν λόγια για τον γέροντα Παΐσιο αλλά και να παρακολουθήσουν το video που είχε ετοιμάσει το σωματείο και διέμεινε εντελώς δωρεάν σε cd σε όλον τον κόσμο στο τέλος της εκδήλωσης.

29.6.13

Τριώροφη τούρτα σοκολάτα με φραουλένια γέμιση

Υλικά
Για  3 σοκολατένια παντεσπάνια
8 αυγά
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
(Αν βάλετε το κανονικό αλεύρι, προσθέστε 1,5 κουταλάκι του γλυκού baking soda)
2 κούπες ζάχαρη
2 βανίλιες (Σκόνη ή εκχύλισμα)
4 κουταλιές κακάο

Για τη φραουλένια γέμιση
1/2 κιλό φράουλες (και κάτι παραπάνω)
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ

Για την επικάλυψη σοκολάτας
225 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα
1/2 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος
1 κουτάλι της σούπας ζάχαρη
1 κουτάλι της σούπας μέλι (ή ένα ελαφρύ σιρόπι)
29 γρ. βούτυρο

Η Παναγία η Πορταΐτισσα των Ιβήρων και η ιστορία της

Σύμφωνα με την παράδοση αλλά και μαρτυρίες, η εικόνα ανήκε σε μια οικογένεια που ζούσε στη Νίκαια της Μικράς Ασίας τον 8ο αιώνα. Το 829 μεσούσης της «εικονομαχίας» η γυναίκα πουν την είχε αναγκάστηκε να την ρίξει στην θάλασσα για να μην καταστραφεί από τους εικονομάχους.

27.6.13

-Γέροντα, γιατί ο Θεός επιτρέπει να πεθαίνουν τόσοι νέοι άνθρωποι;

- Κανείς δεν έχει κάνει συμφωνία με τον Θεό πότε θα πεθάνη. Ο Θεός τον κάθε άνθρωπο τον παίρνει στην καλύτερη στιγμή της ζωής του, με έναν ειδικό τρόπο, για να δώση την ψυχή του. Εάν δη ότκάποιος θα γίνη καλύτερος, τον αφήνει να ζήση.

Εάν δη όμως ότι θα γίνη χειρότερος, τον παίρνει, για να τον σώση. Μερικούς πάλι που έχουν αμαρτωλή ζωή, αλλά έχουν την διάθεση να κάνουν καλό, τους παίρνει κοντά Του, πριν προλάβουν να το κάνουν, επειδή ξέρει ότι θα έκαναν το καλό, μόλις τους δινόταν η ευκαιρία.

Είναι δηλαδή σαν να τους λέη:
«Μην κουράζεσθε· αρκεί η καλή διάθεση που έχετε». Άλλον, επειδή είναι πολύ καλός, τον διαλέγει και τον παίρνει κοντά Του, γιατί ο Παράδεισος χρειάζεται
μπουμπούκια.

26.6.13

Το σκόρδο και οι θεραπευτικές του ιδιότητες

Για πάρα πολλά χρόνια το σκόρδο χρησιμοποιείται ως μέσο θεραπείας διαφόρων ασθενειών, ενώ πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι μειώνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και νεοπλασμάτων, και έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση. Οι ενώσεις θείου και συγκεκριμένα η ουσία αλλισίνη, φαίνεται ότι είναι τα ενεργά συστατικά του σκόρδου. Ιστορικά, το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο για να αντιμετωπίσει μια πλειάδα παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης, των μολύνσεων και των δηλητηριωδών δαγκωμάτων από τα φίδια.

25.6.13

Παγωτο blueberry

Υλικά:
3 φλιτζάνια φρέσκα ή κατεψυγμένα μύρτιλα χωρίς ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένη φλούδα πορτοκαλιού
1/3 φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 φλιτζάνια γάλα
4 ελαφρά χτυπημένους κρόκους αυγών
2 κουταλιές της σούπας βανίλια
1 κουταλάκι κάρδαμο ή κανέλα σε σκόνη
3 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
2 φλιτζάνια ψιλοκομμένα καρύδια, καβουρδισμένα (προαιρετικό)

Τρώμε κρεμμύδια! Το κρεμμύδι κατά του καρκίνου, του σακχάρου και της πίεσης

Τα τελευταία χρόνια, επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ότι η κατανάλωσή του κρεμμυδιού μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας με πολλούς τρόπους:
  • Είναι φτωχό σε θερμίδες και νάτριο και δεν έχει χοληστερίνη. 
  • Είναι πλούσιο σε φυτοχημικές ουσίες, όπως δισουλφίδια και τρισουλφίδια, που είναι υπεύθυνα για τις αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές του ιδιότητες!
  • Περιέχει φλαβονοειδή και ιδιαίτερα κουερσετίνη, που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. 
  • Προσφέρει στον οργανισμό βιταμίνες Β6 και C, φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, χρώμιο και φυλλικό οξύ.

Βασιλικός! (ιδιότητες & καλλιέργεια)

Στη χώρα μας τον έφερε ο Μ. Αλέξανδρος από την Ινδία. Ο βασιλικός ευδοκιμεί στο θερμό κλίμα και είναι πολύ διαδεδομένος για την ευχάριστη και ξεχωριστή μυρωδιά του αλλά και για την μαγειρική του αξία.
Είναι ετήσιο φυτό  και μεγαλώνει εύκολα σε ένα ζεστό και ηλιόλουστο σημείο του κήπου ή σε γλάστρα.

Ο βασιλικός αγαπά τον ήλιο, γιαυτό φυτέψτε τον μια ζεστή μέρα του Ιούνη. Σε αντίθεση με άλλα μεσογειακά φυτά, ο βασιλικός θέλει πλούσιο χώμα και συχνό πότισμα. Φροντίστε να τον ποτίζετε καθημερινά, ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Ο βασιλικός είναι ένα ιδανικό φυτό για να μεγαλώσει δίπλα στις τομάτες. Ενισχύει τη γεύση τους και τις προστατεύει από αρρώστιες και παράσιτα, αρκεί και μόνο που βρίσκεται δίπλα τους.

24.6.13

Άνιθος! (ιδιότητες & καλλιέργεια)

Ο άνιθος είναι ενα μονοετές φυτό, το οποίο μεγαλώνει περίπου στα 45-60 εκατοστα. Τον συναντάμε σε πολλές περιοχές της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Το μέρος του φυτού που χρησιμοποιούμε είναι οι σπόροι και τα νεαρά φύλλα. Τα φύλλα του εχουν σχήμα φτερού, είναι τριγωνικά, λεπτά και μυτερά.Τα ανθη του ανοίγουν σαν ομπρέλα και οι -γκρίζο και καφε ριγέ- σπόροι του εχουν οβάλ σχήμα. Οι σπόροι του φτάνουν στα 2-4 χιλιοστά και έχουν γεύση γλυκόριζας και γλυκό άρωμα.

Λέγεται οτι βοηθάει στη χώνεψη και καθαρίζει την αναπνοή, οπότε είναι καλό να μασηθεί μετά το φαγητό. Ο άνιθος είναι ευεργετικός στον βήχα, αντισπασμωδικός και αντισηπτικός. Χρησιμοποιείται για την ρύθμιση των οιστρογόνων στον οργανισμό και λέγεται οτι βοηθά στην παραγωγή μητρικού γάλακτος.

Η ομιλία του μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου (23-6-2013) VIDEO

Ομιλία του μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου την Κυριακή της Πεντηκοστής στον καθεδρικό ναό της Του Θεού Σοφίας στις 23 Ιουνίου 2013



http://www.imth.gr/

23.6.13

Πανσέληνος Ιουνίου 2013! (live photos from Thessaloniki)



Συνταγή για ραβανί με γάλα!

Υλικά 
1 1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό (σήμερα το αντικατέστησα με ψιλό γιατί δεν είχα)
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
5 αυγά
1 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 φακελάκι baking powder
1 1/2 φλιτζάνι γάλα

Για το σιρόπι
4 φλιτζάνια νερό
3 φλιτζάνια ζάχαρη
Χυμό ½ λεμονιού ή τη φλύδα του

Θεσσαλονίκη... στην Πλατεία Ελευθερίας!

Η πλατεία Ελευθερίας, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα δεν ήταν πάντα στεριά. Μέχρι το 1870 (οπότε άρχισε η κατεδάφιση της θαλάσσιας οχύρωσης της πόλης) η θάλασσα έφτανε μέχρι το μέσον της πλατείας. Τριάντα μέτρα βορειότερα βρισκόταν το βυζαντινό θαλάσσιο τείχος, που ξεκινούσε από τον Λευκό Πύργο, ακολουθούσε τις σημερινές οδούς Κορομηλά και Καλαποθάκη, διέσχιζε την πλατεία Ελευθερίας και κατέληγε στον λεγόμενο πύργο της Αποβάθρας ή αλλιώς Τοπ Χανέ. Εκεί βρισκόταν και η είσοδος του λιμανιού.

20.6.13

Το καρπούζι ΔΕΝ παχαίνει και προστατεύει απο τον καρκίνο!

Ίσως νομίζουμε ότι το καρπούζι δεν έχει θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες, οτι προσφέρει μόνο νερό, μπόλικη ζάχαρη, και οτι παχαίνει.. Μέγα λάθος!

Σύγχρονες έρευνες έδειξαν ότι το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6, C, λυκοπένιο, κάλιο και φυτικές ίνες. Η περιεκτικότητα του σε ζάχαρο και θερμίδες είναι χαμηλή, ενώ δεν περιέχει καθόλου λίπη ή χοληστερόλη. Δύο φλιτζάνια καρπούζι, έχουν μόνο 80 θερμίδες.
Η περιεκτικότητα του καρπουζιού σε ζάχαρο είναι μικρότερη από αυτήν του μήλου!
Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι ένα καρπούζι μπορεί να έχει μόνο το μισό ζάχαρο που περιέχει ένα μήλο. Η περιεκτικότητα του καρπουζιού σε ζάχαρο, ανέρχεται στο 5%. Ο λόγος για τον οποίο το καρπούζι έχει τόσο γλυκιά γεύση, οφείλεται στο γεγονός ότι το ζάχαρο είναι η κυριότερη ουσία που του δίνει τη γεύση του.
Το καρπούζι περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C και βήτα καροτίνης. Οι δύο αυτές ουσίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από διάφορους καρκίνους. Επίσης το καρπούζι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε λυκοπένιο, και φαίνεται ότι το λυκοπένιο μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

17.6.13

«...Παιδάκια µου ακούστε µε. Ακούστε µε προσεκτικά. Σε λίγα χρόνια θα φύγω εγώ. Εσείς όμως θα δείτε τον αντίχριστο...»

Απέφευγε να αναφέρεται στα μελλοντικά γεγονότα, όπως το θέμα της Κωνσταντινούπολης κ.λ.π. που περιγράφονται στα βιβλία σχετικά µε τον γέροντα Παΐσιο. Μια φορά μετά από επίμονη παράκλησή µας είπε ότι θα γίνουν αυτά τα γεγονότα, αλλά ο ίδιος δεν θα ζει τότε. Ανέφερε όμως σε ομιλίες του, ότι ζούμε σε έσχατους καιρούς, κατά τα τελευταία δε χρόνια έλεγε ότι έχουμε µπει στον αιώνα του Αντιχρίστου.

Ο κ. Απόστολος Σ., πνευματικό παιδί του πατρός που βοηθούσε στον Ναό ένα διάστηκα ως νεωκόρος, µας ανέφερε το εξής γεγονός που του έκανε μεγάλη εντύπωση. Σε µία καθημερινή θεία λειτουργία, πού παρακολουθούσαν παιδιά του Δημοτικού, ο πατήρ κατά την διάρκεια του κηρύγματος είπε και τα έξης περίπου, αφού έδωσε ιδιαίτερη σοβαρότητα στην φωνή του:
«...Παιδάκια µου ακούστε µε. Ακούστε µε προσεκτικά. Σε λίγα χρόνια θα φύγω εγώ. Εσείς όμως θα δείτε τον αντίχριστο. Σας το λέει ο παππούλης. Ο παππούλης δεν θα είναι κοντά σας, εσείς όμως να μην δεχθείτε το χάραγμα του Αντιχρίστου. Προσέξτε καλά, να μην δεχθείτε το χάραγμα και ο παππούλης θα προσεύχεται για σας από τον ουρανό...».

Από το βιβλίο: Ο ιερεύς Νικόλαος Κογιώνης (1928-2006). Μία φωτισμένη και αγιασμένη ιεραποστολική μορφή των ημερών µας.

http://pneumatikixara.blogspot.gr

Η ομιλία του μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου (16-6-2013) VIDEO

Ομιλία μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου την Κυριακή 16 Ιουνίου 2013 στον ιερό ναό Παναγίας Δεξιάς.
(και σχολιασμός για το κλείσιμο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης)


http://www.imth.gr/

16.6.13

Δροσιστικό ρόφημα με αγγούρι & μέντα!

Υλικά
-Mισό αγγούρι σε λεπτές φετούλες
-Χοντροκομμένα φύλλα μέντας (ή δυόσμου)

Εκτέλεση
-Ανακατέψτε τα υλικά και βάλτε τα σε κανάτα
-Προσθέστε 10-12 φλιτζάνια νερό
-Βάλτε την κανάτα στο ψυγείο.
-Σερβίρετε κρύο και με παγάκια.

15.6.13

Συνταγή για γαλακτομπούρεκο

Υλικά:
900 gr. Φύλλα Κρούστας
420 gr. Βούτυρο (Αγελαδινό)
1500gr. Γάλα (Αγελαδινό)
115 gr. Σιμιγδάλι (ψιλό)
230 gr. Ζάχαρη
3 Αυγά
Υλικά για σιρόπι:
1300 gr. Νερό
1300 gr Ζάχαρη
300 gr. Γλυκόζη
½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι

14.6.13

-Μήπως είναι φαντασία σου; -Όχι, πάτερ, δεν είμαι φαντασμένος, ο Χριστός είναι. -Ήρθε και σήμερα; -Ήρθε. -Και τι σου είπε;

Το 1922 ήρθε από την Μικρασία με τους πρόσφυγες ένα ορφανό Ελληνόπουλο, ονόματι Συμεών. Εγκαταστάθηκε στον Πειραιά σε μια παραγκούλα και εκεί μεγάλωσε μόνο του. Είχε ένα καροτσάκι και έκανε τον αχθοφόρο, μεταφέροντας πράγματα στο λιμάνι του Πειραιά. Γράμματα δεν ήξερε ούτε πολλά πράγματα από την πίστη μας. Είχε την μακαρία απλότητα και πίστη απλή και απερίεργη. Όταν ήρθε σε ηλικία γάμου νυμφεύθηκε, έκανε δύο παιδιά και μετακόμισε με την οικογένεια του στη Νίκαια. Κάθε πρωί πήγαινε στο λιμάνι του Πειραιά για να βγάλει το ψωμάκι του.
Περνούσε όμως κάθε μέρα το πρωί από το ναό του αγίου Σπυρίδωνος, έμπαινε μέσα, στεκόταν μπροστά στο τέμπλο, έβγαζε το καπελάκι του και έλεγε: «Καλημέρα Χριστέ μου, ο Συμεών είμαι. Βοήθησέ με να βγάλω το ψωμάκι μου».
Το βράδυ που τελείωνε τη δουλειά του ξαναπερνούσε από την Εκκλησία, πήγαινε πάλι μπροστά στο τέμπλο και έλεγε: «Καλησπέρα Χριστέ μου, ο Συμεών είμαι. Σ ευχαριστώ που με βοήθησες και σήμερα».
Και έτσι περνούσαν τα χρόνια του ευλογημένου Συμεών. Περίπου το έτος 1950 όλα τα μέλη της οικογενείας του αρρώστησαν από φυματίωση και εκοιμήθησαν εν Κυρίω. Έμεινε ολομόναχος ο Συμεών και συνέχισε αγόγγυστα τη δουλειά του αλλά και δεν παρέλειπε να περνά από τον άγιο Σπυρίδωνα να καλημερίζει και να καλησπερίζει τον Χριστό, ζητώντας την βοήθεια Του και ευχαριστώντας Τον.

Οι Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί

Οι παραδοσιακοί χοροί στην Ελλάδα παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία. Κάθε περιοχή ή χωριό της Ελλάδας έχει τους δικούς του χορούς, οι οποίοι διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή ή ακόμη και από χωριό σε χωριό. Αυτή η διαφορά των χορών οφείλεται σε λόγους όπως το κλίμα, ο τρόπος ζωής των κατοίκων, οι πόλεμοι και οι καταστροφές και άλλοι. Οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί, λόγω της ποικιλίας που παρουσιάζουν, χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες. 
Ανάλογα με το θέμα τους χωρίζονται σε:

13.6.13

Ἡ Ἀνάληψις τοῦ Κυρίου!!! Σήμερα ὁ Κύριος ὄχι μόνο στάθηκε στὸ μέσο τῶν μαθητῶν Του, ἀλλὰ καὶ ἀποχωρίσθηκε ἀπὸ αὐτοὺς καί ἀναλήφθηκε στὸν οὐρανὸ

Βλέπετε αὐτὴ τὴν κοινὴ γιὰ μᾶς ἑορτὴ καὶ εὐφροσύνη, τὴν ὁποία ὁ Κύριός μας Ἰησοῦς Χριστὸς χάρισε μὲ τὴν ἀνάσταση καὶ ἀνάληψή του στοὺς πιστούς; Πήγασε ἀπὸ θλίψη. Βλέπετε αὐτὴ τὴ ζωή, μᾶλλον δέ, τὴν ἀθανασία; Ἐπιφάνηκε σὲ μᾶς ἀπὸ θάνατο. Βλέπετε τὸ οὐράνιο ὕψος, στὸ ὁποῖο ἀνέβηκε κατὰ τὴν ἀνύψωσή του ὁ Κύριος καὶ τὴν ὑπερδεδοξασμένη δόξα ποὺ δοξάσθηκε κατὰ σάρκα; Τὸ πέτυχε μὲ τὴν ταπείνωση καὶ τὴν ἀδοξία. Ὅπως λέγει ὁ ἀπόστολος γι’ αὐτόν, «ταπείνωσε τὸν ἑαυτό του γενόμενος ὑπήκοος μέχρι θανάτου, καὶ μάλιστα σταυρικοῦ θανάτου, γι’ αὐτὸ καὶ ὁ Θεὸς τὸν ὑπερύψωσε καὶ τοῦ χάρισε ὄνομα ἀνώτερο ἀπὸ κάθε ὄνομα, ὥστε στὸ ὄνομα τοῦ Ἰησοῦ νὰ καμφθεῖ κάθε γόνατο ἐπουρανίων καὶ ἐπιγείων καὶ καταχθονίων καὶ νὰ διακηρύξει κάθε γλώσσα ὅτι ὁ Ἰησοῦς Χριστὸς εἶναι ὁ Κύριος σὲ δόξα Θεοῦ Πατρός».(Φιλιπ. β ,8 – 11).
Ἐὰν λοιπὸν ὁ Θεὸς ὑπερύψωσε τὸ Χριστό του γιὰ τὸ λόγο ὅτι ταπεινώθηκε, ὅτι ἀτιμάσθηκε, ὅτι πειράσθηκε, ὅτι ὑπέμεινε ἐπονείδιστο σταυρὸ καὶ θάνατο γιὰ χάρη μας, πῶς θὰ σώσει καὶ θὰ δοξάσει καὶ θὰ ἀνυψώσει ἐμᾶς, ἂν δὲν ἐπιλέξουμε τὴν ταπείνωση, ἂν δὲν δείξουμε τὴν πρὸς τοὺς ὁμοφύλους ἀγάπη, ἂν δὲν ἀνακτήσουμε τὶς ψυχές μας διὰ τῆς ὑπομονῆς τῶν πειρασμῶν, ἂν δὲν ἀκολουθοῦμε διὰ τῆς στενῆς πύλης καὶ ὁδοῦ, ποὺ ὁδηγεῖ στὴν αἰώνια ζωή, τὸν σωτηρίως καθοδηγήσαντα σ’ αὐτήν; «διότι, καὶ ὁ Χριστὸς ἔπαθε γιὰ μᾶς, ἀφήνοντάς μας ὑπογραμμό, γιὰ νὰ παρακολουθήσουμε τὰ ἴχνη του». (Α’ Πέτρ. β, 21).
Ἡ ἐνυπόστατος Σοφία τοῦ ὑψίστου Πατρός, ὁ προαιώνιος Λόγος, ποὺ ἀπὸ φιλανθρωπία ἑνώθηκε μ’ ἐμᾶς καὶ μᾶς συναναστράφηκε, ἀνέδειξε τώρα ἐμπράκτως μιὰ ἑορτὴ πολὺ ἀνώτερη καὶ ἀπὸ αὐτὴ τὴν ὑπεροχή. Γιατί τώρα γιορτάζουμε τὴ διάβαση, τῆς σὲ αὐτὸν εὑρισκομένης φύσεώς μας, ὄχι ἀπὸ τὰ ὑπόγεια πρὸς τὴν ἐπιφάνεια τῆς γῆς, ἀλλὰ ἀπὸ τὴ γῆ πρὸς τὸν οὐρανὸ τοῦ οὐρανοῦ καὶ πρὸς τὸν πέρα ἀπὸ αὐτὸν θρόνο τοῦ δεσπότη τῶν πάντων.
Σήμερα ὁ Κύριος ὄχι μόνο στάθηκε, ὅπως μετὰ τὴν ἀνάσταση, στὸ μέσο τῶν μαθητῶν του, ἀλλὰ καὶ ἀποχωρίσθηκε ἀπὸ αὐτοὺς καί, ἐνῶ τὸν ἔβλεπαν, ἀναλήφθηκε στὸν οὐρανὸ καὶ εἰσῆλθε στ’ ἀληθινὰ ἅγια τῶν ἁγίων «καὶ ἐκάθησε στὰ δεξιὰ τοῦ Πατρὸς πάνω ἀπὸ κάθε ἀρχὴ καὶ ἐξουσία καὶ ἀπὸ κάθε ὄνομα καὶ ἀξίωμα, ποὺ γνωρίζεται καὶ ὀνομάζεται εἴτε στὸν παρόντα εἴτε στὸν μέλλοντα αἰώνα».(Ἐφ. α’, 20)
Γιατί λοιπὸν στάθηκε στὸ μέσο τους καὶ ἔπειτα τοὺς συνόδευσε; «Τοὺς ἐξήγαγε, λέγει, ἔξω ἕως τὴ Βηθανία», ἀλλὰ «καὶ ἀφοῦ σήκωσε τὰ χέρια του, τοὺς εὐλόγησε». (Λουκᾶ κδ’, 50).
Τὸ ἔκαμε γιὰ νὰ ἐπιδείξει τὸν ἑαυτό του ὁλόκληρο σῶο καὶ ἀβλαβή, γιὰ νὰ παρουσιάσει τὰ πόδια ὑγιῆ καὶ βαδίζοντα σταθερά, αὐτὰ ποὺ ὑπέστησαν τὰ τρυπήματα τῶν καρφιῶν, τὰ ὁμοίως ἐπὶ τοῦ σταυροῦ καρφωμένα χέρια, τὴν ἴδια τὴ λογχισμένη πλευρά, ἂν ἔφεραν πάνω τους, τοὺς τύπους τῶν πληγῶν, πρὸς διαπίστωση τοῦ σωτηριώδους πάθους.
Ἐγὼ δὲ νομίζω ὅτι διὰ τοῦ «στάθηκε στὸ μέσο τῶν μαθητῶν» δεικνύεται καὶ τὸ ὅτι αὐτοὶ στηρίχθηκαν στὴ πίστη πρὸς αὐτόν, μὲ αὐτὴ τὴ φανέρωση καὶ εὐλογία του. Γιατί δὲν στάθηκε μόνο στὸ μέσο ὅλων αὐτῶν, ἀλλὰ καὶ στὸ μέσο της καρδιᾶς τοῦ καθενός, γιατί ἀπὸ ἐκείνη τὴν ὥρα οἱ ἀπόστολοι τοῦ Κυρίου ἔγιναν σταθεροὶ καὶ ἀμετακίνητοι.
Στάθηκε λοιπὸν στὸ μέσο τους καὶ τοὺς λέγει, «εἰρήνη σὲ σᾶς», τοῦτο τὸ γλυκὸ καὶ σημαντικὸ καὶ συνηθισμένο του προσφώνημα. Τὴν διπλὴ εἰρήνη, πρὸς τὸ Θεὸ ποὺ εἶναι γέννημα τῆς εὐσέβειας καὶ αὐτὴ ποὺ ἔχουμε οἱ ἄνθρωποι μεταξύ μας.
Καὶ καθὼς τοὺς εἶδε φοβισμένους καὶ ταραγμένους ἀπὸ τὴν ἀνέλπιστη καὶ παράδοξη θέα, γιατί νόμισαν ὅτι βλέπουν πνεῦμα – φάντασμα, αὐτὸς τοὺς ἀνέφερε πάλι τοὺς διαλογισμοὺς τῆς καρδιᾶς των, καὶ ἀφοῦ ἔδειξε ὅτι εἶναι αὐτὸς ὁ ἴδιος, πρότεινε τὴ διαβεβαίωση διὰ τῆς ἐξετάσεως καὶ ψηλαφήσεως. Ζήτησε φαγώσιμο, ὄχι γιατί εἶχε ἀνάγκη τροφῆς, ἀλλὰ γιὰ ἐπιβεβαίωση τῆς ἀναστάσεώς του.
Ἔφαγε δὲ μέρος ψητοῦ ψαριοῦ καὶ μέλι ἀπὸ κηρύθρα, ποὺ εἶναι καὶ αὐτὰ σύμβολα τοῦ μυστηρίου του. Δηλαδὴ ὁ Λόγος τοῦ Θεοῦ ἕνωσε στὸν ἑαυτό του καθ’ ὑπόσταση τὴ φύση μας, ποὺ σὰν ἰχθὺς κολυμποῦσε στὴν ὑγρότητα τοῦ ἡδονικοῦ καὶ ἐμπαθοῦς βίου, καὶ τὴν καθάρισε μὲ τὸ ἀπρόσιτο πῦρ τῆς Θεότητός του. Μὲ κηρύθρα δὲ μελισσιοῦ μοιάζει ἡ φύση μας γιατί κατέχει τὸ λογικὸ θησαυρὸ τοποθετημένο στὸ σῶμα σὰν μέλι στὴ κηρύθρα. Τρώγει ἀπὸ αὐτὰ εὐχαρίστως γιατί καθιστᾶ φαγητό του τὴ σωτηρία τοῦ καθενὸς ἀπὸ τοὺς μετέχοντας τῆς φύσεως. Δὲν τρώει ὁλόκληρο, ἀλλὰ μέρος «ἀπὸ κηρύθρα μέλι» ἐπειδὴ δὲν πίστευσαν ὅλοι καὶ δὲν τὸ παίρνει μόνος του, ἀλλὰ προσφέρεται ἀπὸ τοὺς μαθητές, γιατί τοῦ φέρνουν μόνο τοὺς πιστεύοντες σ’ αὐτόν, χωρίζοντάς τους ἀπὸ τοὺς ἀπίστους.
Κατόπιν τοὺς ὑπενθύμισε τοὺς λόγους του πρὶν τὸ πάθος, ποὺ ὅλοι πραγματοποιήθηκαν. Τοὺς ὑποσχέθηκε νὰ τοὺς στείλει τὸ ἅγιο Πνεῦμα, τοὺς εἶπε νὰ καθίσουν στὴν Ἱερουσαλὴμ μέχρι νὰ λάβουν δύναμη ἀπὸ ψηλά. Μετὰ τὴ συζήτηση ὁ Κύριος τοὺς ἔβγαλε ἀπὸ τὸ σπίτι καὶ τοὺς ὁδήγησε ἕως τὴ Βηθανία καὶ ἀφοῦ τοὺς εὐλόγησε, ὅπως ἀναφέραμε, ἀποχωρίσθηκε ἀπὸ αὐτοὺς καὶ ἀνυψώθηκε πρὸς τὸν οὐρανό, χρησιμοποιώντας νεφέλη σὰν ὄχημα καὶ ἀνῆλθε ἐνδόξως στοὺς οὐρανούς, στὰ δεξιά της μεγαλοσύνης τοῦ Πατρός, καθιστώντας ὁμόθρονο τὸ φύραμά μας.
Καθὼς οἱ Ἀπόστολοι δὲν σταματοῦσαν νὰ κοιτάζουν τὸν οὐρανό, μὲ τὴ φροντίδα τῶν ἀγγέλων πληροφοροῦνται ὅτι ἔτσι θὰ ἔλθει πάλι ἀπὸ τὸν οὐρανὸ καὶ «θὰ τὸν ἰδοῦν ὅλες οἱ φυλὲς τῆς γῆς, νὰ ἔρχεται πάνω στὶς νεφέλες τοῦ οὐρανοῦ». (Ματθ. κδ’, 30).
Τότε οἱ μαθητὲς ἀφοῦ προσκύνησαν ἀπὸ τὸ Ὄρος τῶν Ἐλαιῶν, ἀπὸ ὅπου ἀναλήφθηκε ὁ Κύριος, ἐπέστρεψαν στὴν Ἱερουσαλὴμ χαρούμενοι, αἰνώντας καὶ εὐλογώντας τὸ Θεὸ καὶ ἀναμένοντες τὴν ἐπιδημία τοῦ θείου Πνεύματος.
Ὅπως λοιπὸν ἐκεῖνος ἔζησε καὶ ἀπεβίωσε, ἀναστήθηκε καὶ ἀναλήφθηκε, ἔτσι καὶ ἐμεῖς ζοῦμε καὶ πεθαίνουμε καὶ θὰ ἀναστηθοῦμε ὅλοι. Τὴν ἀνάληψη ὅμως δὲν θὰ πετύχουμε ὅλοι, ἀλλὰ μόνο ἐκεῖνοι γιὰ τοὺς ὁποίους ζωὴ εἶναι ὁ Χριστὸς καὶ ὁ θάνατος εἶναι κέρδος, ὅσοι πρὸ τοῦ θανάτου σταύρωσαν τὴν ἁμαρτία διὰ τῆς μετανοίας, μόνο αὐτοὶ θὰ ἀναληφθοῦν μετὰ τὴν κοινὴ ἀνάσταση σὲ νεφέλες πρὸς συνάντηση τοῦ Κυρίου στὸν ἀέρα. (Α’ Θεσ. δ’, 17).
Ἂς ἔρθουμε στὸ ὑπερῶο μας, στὸ νοῦ μας προσευχόμενοι, ἂς καθαρίσουμε τοὺς ἑαυτούς μας γιὰ νὰ πετύχουμε τὴν ἐπιδημία τοῦ Παρακλήτου καὶ νὰ προσκυνήσουμε Πατέρα καὶ Υἱὸ καὶ ἅγιο Πνεῦμα, τώρα καὶ πάντοτε καὶ στοὺς αἰῶνες τῶν αἰώνων. Γένοιτο.


Ἀπολυτίκιον. Ἦχος δ’.
Ἀνελήφθης ἐν δόξῃ Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, χαροποιήσας τοὺς Μαθητάς, τῇ ἐπαγγελίᾳ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, βεβαιωθέντων αὐτῶν διὰ τῆς εὐλογίας, ὅτι σὺ εἶ ὁ Υἱὸς τοῦ Θεοῦ, ὁ Λυτρωτὴς τοῦ κόσμου.

Κοντάκιον. Ἦχος πλ. β’. Αὐτόμελον.
Τὴν ὑπὲρ ἡμῶν, πληρώσας οἰκονομίαν, καὶ τὰ ἐπὶ γῆς, ἑνώσας τοῖς οὐρανίοις, ἀνελήφθης ἐν δόξῃ, Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, οὐδαμόθεν χωριζόμενος, ἀλλὰ μένων ἀδιάστατος, καὶ βοῶν τοῖς ἀγαπῶσί σε· Ἐγώ εἰμι μεθ’ ὑμῶν, καὶ οὐδεὶς καθ’ ὑμῶν.

Μεγαλυνάριον.
Ἐκ τοῦ ὄρους Σῶτερ τῶν Ἐλαιῶν, σαρκὶ ἀνελήφθης, καθορώντων τῶν Μαθητῶν· ὅθεν σου τὴν θείαν, Ἀνάληψιν ὑμνοῦμεν, δι’ ἧς ἡμᾶς πρὸς δόξαν, ὕψωσας ἄρρητον.


http://www.synaxarion.gr

12.6.13

Ο χυμός από λεμόνι όπλο κατά του καρκίνου

To τελευταίο διάστημα έκανε τον γύρο του διαδικτύου μιά μελέτη του Ινστιτούτου Επιστημών Υγείας της Βαλτιμόρης, όπου αναφέρεται η αποτελεσματικότητα του χυμού των λεμονιών στην χημειοθεραπεία και στηνκαταστροφή των καρκινικών κυττάρων.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο χυμός του λεμονιού είναι 10.000 φορές ισχυρότερος από τη Χημειοθεραπεία και καταστρέφει 11 είδη καρκινογόνων κύτταρων.
Η ωφελιμότητα του λεμονιού.
Το λεμόνι είναι ένα θαυματουργό προϊόν το οποίο καταστρέφει τα καρκινογόνα κύτταρα. Είναι 10.000 φορές ισχυρότερο από τη χημειοθεραπεία. Μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και προσπαθούν να παράγουν μια συνθετική ουσία που να τους επιτρέπει να την χρησιμοποιήσουν σε φαρμακευτικά σκευάσματα.

Συνταγή για τουλουμπάκια!

Υλικά (για 50 τουλουμπάκια):
450 gr. Αλεύρι
6 gr. Αυγά
15 gr. Ηλιέλαιο
500 gr. Νερό
1/3 κουταλάκι Αλάτι

για το σιρόπι:
2 κιλά. Νερό
2 κιλά. Ζάχαρη
500 gr. Γλυκόζη
½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι

11.6.13

Εικόνες απο τα πιο όμορφα εκκλησάκια της Ελλάδας.. "μικρά κεριά" που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα!


Ο Άγιος Φανούριος στη λίμνη Δόξα
 Εκκλησιές παντού, διάσπαρτες. Μικρά διαμάντια αγάπης και ομορφιάς. 
Απλοί τόποι, καταδεχτικοί στις προσευχές μας, στην ξεκούραση των περιπλανήσεών μας, "μικρά κεριά" που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα. 
Πότε κυκλωμένες από θαλασσινές αύρες, πότε αποκαλύπτονται στις καταλήξεις μονοπατιών πλάι σε ποτάμια ή φαράγγια. 
Σχεδόν πάντα, κάποιος θρύλος τις ακολουθεί.
Σημεία θεϊκής και ανθρώπινης συνεύρεσης, πάντα πρόθυμα να προσφέρουν μια στιγμή ανάπαυσης, έναν δροσερό ίσκιο, καταφύγιο σε ξαφνικές μπόρες της φύσης αλλά κυρίως της ζωής. Για μερικούς τόποι αποκάλυψης!

8.6.13

Η Παναγιά της Τήνου

Ο ιερός ναός της Παναγίας της Τήνου, γνωστός επίσης και ως Παναγία Ευαγγελίστρια, συνιστά έναν από τους σημαντικότερους τόπους ιερού προσκυνήματος στη χώρα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εύρεση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας που φυλάσσεται στον ναό συνέπεσε χρονικά με την εγκαθίδρυση του νεότερου ελληνικού κράτους. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, η Ιερή Εικόνα συνδέθηκε με συγκλονιστικές αναφορές για πολυάριθμα θαύματα που λάμβανουν χώρα. Έτσι, η θαυματουργή Εικόνα αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της λυτρωτικής παρέμβασης της Θεοτόκου.

Κινούμενες και γκλίτερ καλοκαιρινές εικόνες


7.6.13

Αυτά πού θα δουν τα μάτια μας και θ' ακούσουν τ' αυτιά μας από εδώ και πέρα δεν θα τα έχουμε ποτέ ξαναδεί ούτε ξανακούσει. (ΓΕΡΩΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ)

•          Λέει ό θείος Παύλος ότι θα έρθει ένας καιρός, και είναι αυτός ό καιρός, τον όποιο διερχόμεθα εμείς, πού ό άνθρωπος θα αποστατήσει από την πίστη του στον θεό και θα στραφεί στην παλαιά δοξασία, στους θεούς του ψεύδους, θα επαναφέρουν το Δωδεκάθεο. Και άρχισε να γίνεται αυτό, το έχει ξεκινήσει ένας Οργανισμός και πάνε στον Όλυμπο και ετοιμάζουν το Δωδεκάθεο. Θα στραφούνε, λέει, στην παλαιά δοξασία, πού ήτανε ή αθεΐα, και θα χάσει ό άνθρωπος την ανθρωπιά του, θα χάσει την αλήθεια, θα χάσει την ειλικρίνεια, την πίστη του. Δεν θα υπάρχει πίστη στους ανθρώπους. Στους χίλιους έναν θα βρίσκεις πού θα μιλάει την αλήθεια και οι άλλοι θα τον λένε τρελό. Πόσα θ' αλλάξουν! Κι όσο πάς, χειρότερα θα γίνονται.

•          Ξέρεις τί θα γίνεται τότε; Μέσα στον δρόμο πού θα περνάς, ένας πού θα του λείπουν τα λεφτά και θα 'χει χρέος, το όποιο δεν θα μπορεί ποτέ να το βγάλει, άμα ξέρει ότι έχεις μία περιουσία, θα περνάει δίπλα σου και θα σου δίνει μία με το στιλέτο και θα σε σκοτώνει. Αυτά θα γίνουν πριν από τις τελευταίες μέρες. Δεν θα γλιτώνεις, θα σε σφάζει μες στον δρόμο και θα σου παίρνει ότι έχεις και θα σηκώνεται να φεύγει. Και να ιδείς τότε! Οι άλλοι πού θα περνάνε δεν θα δίνουν καμιά σημασία. Σε σκότωσε; Σε σκότωσε, θα περνάνε σαν να μη συμβαίνει τίποτε και θα πηγαίνουν στη δουλειά τους. Γιατί κι αυτοί τα ίδια θα είναι. Αυτή ή τρομερή κατάσταση θα υπάρχει τα τελευταία χρόνια.

• Θα γίνονται πόλεμοι παντού. Ή Ελλάδα δεν θα αναμιχθεί πουθενά και θα έχει μικρές απώλειες. Αλλά θα υπάρχει φτώχεια, λιμός, θα κλείσουν και τα σύνορα. Εσύ θα ζεις, εγώ δεν θα ζω. θα ζεις και θα το θυμάσαι. Τότε θα μείνουν δύο εκατομμύρια Έλληνες πιστοί στον Κύριο. Από αυτούς θα βγουν μάρτυρες. Ό σωστός χριστιανός πρέπει να έχει πίστη, αγάπη, ειλικρίνεια, δικαιοσύνη, φιλανθρωπία.

6.6.13

Η ιστορία του μπαγλαμά

Με μια απόσταση ογδόντα και βάλε χρόνων, το λαϊκό όργανο - γνώριμο αλλά αδικημένο - συνεχίζει τη διαδρομή του μέσα στους αέναους μετασχηματισμούς της ελληνικής μουσικής. Και μπορεί ο μπαγλαμάς να παρέμεινε όλα αυτά τα χρόνια στη σκιά του μπουζουκιού, πράγμα λογικό αφού το μπουζούκι είναι το κυρίαρχο σολιστικό όργανο της μονοφωνικής μας παράδοσης, είχε όμως τον δικό του σημαντικό ρόλο που υμνήθηκε ουκ ολίγες φορές: «Μπαγλαμάδες και μπουζούκια», «Παίζουν τα μπαγλαμαδάκια», «Μου σπάσανε τον μπαγλαμά», «Αχ ο μπαγλαμάς», «Ραγίζει απόψε η καρδιά» και άλλα τραγούδια όλων των ειδών συχνά αποθέωσαν το μικροσκοπικό όργανο και το ενέταξαν στη μυθολογία του καημού, της μεταφοράς και της λαϊκής στιχουργικής.
Οχι άδικα. «Ο μπαγλαμάς εκφράζει το πιο βαθύ συναίσθημα. Είναι το στήριγμα του μπουζουκιού και πάντα όταν τον έπιανα στα χέρια μου αισθανόμουν μεγάλη χαρά. Θυμίζει ένα εσωτερικό καμπανάκι, ερεθίζει την ψυχή», σημειώνει ένας από τους ανθρώπους που έχουν παίξει χιλιάδες ώρες μπαγλαμά στη δισκογραφία και στα πάλκα από τα τέλη της δεκαετίας του '60 μέχρι σήμερα: ο Στέλιος Καρύδας. Ο ίδιος, μουσικός της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς, υπήρξε για την ακρίβεια ένας σπουδαίος κιθαρίστας, που όμως για τις ανάγκες της δισκογραφίας και των νυχτερινών κέντρων μελέτησε και έμαθε πολύ νωρίς να παίζει μπαγλαμά και μάλιστα έχει συμμετοχή με το όργανο σε πάνω από 250 δίσκους. Εξάλλου, ήταν ενδεικτικό πως συνήθως κιθαρίστες ήταν αυτοί που τελούσαν και χρέη μπαγλαματζή από το '60 και έπειτα και εδώ θα πρέπει επίσης να αναφερθούν οι σημαντικότεροι, όπως ο Τώνης Αγας, ο Πάνος Ιατρού, ο Μπάμπης Μαλλίδης.

Πώς να φτιάξετε χειροποίητα ζυμαρικά!

ΦΑΣΗ ΠΡΩΤΗ: Η ΖΥΜΗ

Ο βασικότερος κανόνας αφορά την αναλογία αλευριού-αβγού. Για κάθε 100γρ αλεύρι αντιστοιχεί ένα μεγάλο αβγό και αυτό με τη σειρά του είναι για ένα άτομο. Είναι καλύτερα να σας βγει η ζύμη πιο υγρή στην αρχή, γιατί διορθώνεται πιο εύκολα με λίγο αλεύρι. Η πιο στεγνή ζύμη είναι προβληματική και διορθώνεται πιο δύσκολα, αν βρέξετε λίγο τα χέρια σας και ζυμώσετε.

4.6.13

Γι’ αυτό, ευλόγησε, ω Κύριε, και τους φίλους μου και τους εχθρούς μου…

Οι εχθροί με έχουν οδηγήσει μέσα στην αγκάλη Σου περισσότερο, από ό,τι οι φίλοι μου. Οι φίλοι με έχουν προσδέσει στην γη, ενώ οι εχθροί με έχουν λύσει από την γη και έχουν συντρίψει όλες τις φιλοδοξίες μου στον κόσμο.

Οι εχθροί με αποξένωσαν από τις εγκόσμιες πραγματικότητες και με έκαναν έναν ξένο και άσχετο κάτοικο του κόσμου. Όπως ακριβώς ένα κυνηγημένο ζώο βρίσκει ασφαλέστερο καταφύγιο από ένα μη κυνηγημένο, έτσι και εγώ, καταδιωγμένος από τους εχθρούς, έχω εύρει το ασφαλέστερο καταφύγιο, προφυλασσόμενος υπό το σκήνωμά Σου, όπου ούτε φίλοι ούτε εχθροί μπορούν να απωλέσουν την ψυχή μου.

Ευλόγησε τους εχθρούς μου, ω Κύριε! Ακόμη και εγώ τους ευλογώ και δεν τους καταριέμαι.

Αυτοί μάλλον, παρά εγώ, έχουν ομολογήσει τις αμαρτίες μου ενώπιον του κόσμου.

Αυτοί με έχουν μαστιγώσει, κάθε φορά που εγώ είχα διστάσει να μαστιγωθώ.

Με έχουν βασανίσει, κάθε φορά που εγώ είχα προσπαθήσει να αποφύγω τα βάσανα.

Αυτοί με έχουν επιπλήξει, κάθε φορά που εγώ είχα κολακεύσει τον εαυτό μου.

Αυτοί με έχουν κτυπήσει, κάθε φορά που εγώ είχα παραφουσκώσει με αλαζονεία.

Ευλόγησε τους εχθρούς μου, ω Κύριε! Ακόμη και εγώ τους ευλογώ και δεν τους καταριέμαι.

Ροχαλίζεις;;

Το κάπνισμα, το αλκοόλ, η μη σωστή διατροφή, είναι τα πρώτα που πρέπει να εξεταστούν στην περίπτωση που ροχαλίζουμε.

Το κάπνισμα έχει τόσες πολλές αρνητικές επιδράσεις στην υγεία καθιστώντας το ως τον πρώτο παράγοντα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο καπνός του τσιγάρου προκαλεί ερεθισμό των ρινικών αεραγωγών, καθώς και του λαιμού και πρέπει να αποφεύγεται όσο είναι δυνατόν. Αυτό ισχύει και για το παθητικό κάπνισμα.

2.6.13

Έτσι πίνουμε το φραπέ στη Σαλονίκη!

Κι όμως...ο αυθεντικά ελληνικός καφές, αποδεικνύεται ένας
καφές με γαλλικό όνομα: «φραπέ» σημαίνει βέβαια
«χτυπημένος», άλλα αν το ζητήσεις από παριζιάνο καφετζή θα
γελάσει. Xτύπημα, στα γαλλικά, δεν σημαίνει και ανάδευση. 

Τι σημασία έχει, όμως, όταν το όνομα είναι τόσο μεγαλοφυώς
τσαχπίνικο... Δισύλλαβο, εύφωνο, παραπέμπει στη φράπα, στο
αφράτο, ακόμα και στο κρύο (φρέντο)!

Τα διαβάζουν πολλοί