English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

13.10.13

«Ένας καφές σε περιμένει» και στη Θεσσαλονίκη!



Ένας πληρωμένος καφές περιμένει έναν συνάνθρωπό μας που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τον αποκτήσει πλέον και στην Θεσσαλονίκη, η οποία συμμετέχει έτσι σε ένα δίκτυο 162 επιχειρήσεων σε 17 χώρες και 112 πόλεις σε όλο τον κόσμο που έχουν αγκαλιάσει την πρωτοβουλία «ένας καφές σε περιμένει».
Ένας πελάτης ή ακόμα και ένας περαστικός μπορεί να πληρώσει ένα καφέ, στα καταστήματα με το ειδικό αυτοκόλλητο «Ένας καφές σε περιμένει», για να καταναλωθεί αργότερα από κάποιον συμπολίτη του που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τον πληρώσει. «Ο πελάτης, ανώνυμα έρχεται και πληρώνει έναν καφέ που θα περιμένει. Εμείς αμέσως κόβουμε απόδειξη και την τοποθετούμε σε ένα πίνακα που βρίσκεται σε εμφανές σημείο του μαγαζιού. Έπειτα μπορεί να έρθει κάποιος και να ζητήσει τον καφέ που τον περιμένει χωρίς να ακολουθήσει κάποια περαιτέρω διαδικασία» δήλωσε ο Χρήστος Σακελλάρης, ιδιοκτήτης του καφέ Χαϊνής στην Κάτω Τούμπα, του μοναδικού καταστήματος που κάνει κάτι τέτοιο στην πόλη. «Μάλιστα αν κάποιος πληρώσει για ένα καφέ που περιμένει έχει έκπτωση 50%, ενώ στην Αθήνα 35%», τόνισε ο κ. Σακελλάρης.



Κάθε μέρα καταναλώνονται 10 με 13 καφέδες από ανθρώπους όλων των ηλικιών που βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια. «Οι άνθρωποι που πίνουν το καφέ ρουφάνε με ευγνωμοσύνη μέχρι και την τελευταία γουλιά, ενώ το πιο όμορφο είναι να βλέπεις μεγάλες παρέες να ξαναβγαίνουν όλοι μαζί καθώς ένα ή δύο άτομα που δεν έχουν χρήματα πλέον μπορούν να καταναλώσουν το καφέ που περιμένει», σημειώνει ο κ.Σακελλάρης.
Στη Θεσσαλονίκη μόνο ένα κατάστημα έχει υιοθετήσει την πρωτοβουλία, ενώ στην Αθήνα τα καταστήματα φθάνουν τα 21. Ο κ. Σακελλάρης ανέφερε ότι πολλοί επιχειρηματίες διστάζουν να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση γιατί φοβούνται ότι είτε θα προσελκύσουν στο κατάστημα ανθρώπους του περιθωρίου είτε ότι ο κόσμος δεν θα ανταποκριθεί.

Λίγα λόγια για την ιστορία του «καφέ που περιμένει»

Η ιστορία του «καφέ που περιμένει» ξεκίνησε στα εργατικά καφέ της Νάπολης, στη Νότια Ιταλία, πριν από περίπου εκατό χρόνια και έγινε γνωστή με το όνομα «caffé sospeso». Μεταπολεμικά, η παράδοση του «καφέ σε αναμονή» αποδυναμώθηκε, για να ξαναεμφανιστεί στη Νάπολη πριν από δέκα χρόνια. Λέγεται μάλιστα ότι ο πρόεδρος της τοπικής και φημισμένης πρώην ομάδας του Μαραντόνα πληρώνει δέκα καφέδες σε αναμονή μετά από κάθε νίκη της ομάδας του! Βουλγαρία, Αυστραλία, Ρωσία είναι οι χώρες που ακολούθησαν. Τους τελευταίους μήνες η πρωτοβουλία εξαπλώνεται με πολύ γοργό ρυθμό σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου. Αυτή τη στιγμή είναι επισήμως καταγεγραμμένες 162 επιχειρήσεις σε 17 χώρες και 112 πόλεις, οι οποίες συμμετέχουν στο δίκτυο των καφέ που μας περιμένουν. Στην χώρα μας το διοργανώνει το περιοδικό δρόμου «σχεδία».

voria.gr

Τα διαβάζουν πολλοί