English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

6.7.13

Ο δικός μας κήπος στην βεράντα!

Θα ήθελα να σας οδηγήσω ανάμεσα σε παρτέρια και πολυάριθμα δέντρα, αλλά δυστυχώς η ζωή μας είναι σε ένα διαμέρισμα και μάλιστα ενοικιαζόμενο στην Αθήνα. Και τι με αυτό; Υπάρχουν και οι κηπουροί της βεράντας, είμαστε πολλοί και προτείνω να γίνουμε ακόμη περισσότεροι. Λοιπόν ξεκινάμε;

Κήπος με βότανα και μυρωδικά

Μόλις βγεις από την πόρτα σε υποδέχονται τα πρώτα μου μυρωδικά. Μαϊντανός, σέλινο, ρίγανη, δυόσμος, καυτερές πιπερίτσες  και ένα που δεν θυμάμαι τι είναι αλλά μυρίζει υπέροχα χα, χα, χα. Το βλέπετε κενό και άδειο ακόμη γιατί βλέπετε αυτά που επέζησαν τον χειμώνα – σε κανένα 2μηνο θα σας τα ξαναδείξω!
Κήπος με βότανα και μυρωδικά

DIY κήπος με σάκους φύτευσης – κατασκευή

Στρίβεις λίγο το κεφάλι και βλέπεις τον βασικό μας κήπο! Σου αρέσει; Τα πράσινα τετραγωνάκια είναι σάκοι φύτευσης πωλούνται 4 x 4. Θα ψάξω να βρω τις φωτογραφίες με τα βήματα που το φτιάξαμε αλλά εν τάχει: Πάνω στο πλακάκι τοποθετήσαμε πλάκες από φελιζόλ, στη συνέχεια απλώσαμε ένα μεγάλο κομμάτι καραβόπανο, από επάνω βάλαμε ένα επίσης μεγάλο κομμάτι  γεωύφασμα. Στη συνέχεια κόψαμε τους σάκους φύτευσης και τους ενώσαμε με συρραπτικό έτσι ώστε να καλύπτουν την επιφάνεια που θέλαμε. Τέλος τυλίξαμε το καραβόπανο και το γεωύφασμα με σχοινί γύρω από τους σάκους αφήνοντας μία τρύπα στην άκρη που θέλαμε να τρέχει το παραπανίσιο νερό. That’ s it! Όσο για τον φράχτη η χρησιμότητά του είναι μόνο για διακόσμηση! Το δε τετραγωνάκι με τις πέτρες είναι για να πατάω και να φτάνω τα πίσω τετραγωνάκια χα, χα, χα.
Πιο αναλυτική περιγραφή μπορείτε να δείτε εδώ: DIY – Κατασκευή για το μπαλκόνι με σάκους φύτευσης
DIY κατασκευή κήπος

Τι φυτέψαμε στους σάκους φύτευσης

Λατρεύω την φύση και έχοντας ένα κήπο έρχομαι πιο κοντά σε αυτήν. Επειδή στη φύση τίποτε δεν είναι χωρισμένο και κατηγοριοποιημένο το ίδιο pattern προσπαθώ να έχω και στον δικό μου κήπο. Με λίγα λόγια τα φυτεύω όλα ανακατεμένα.
Λοιπόν από αριστερά προς τα δεξιά έχουμε και λέμε: Ροδιά (στην γλάστρα), ένα μυρωδικό που και αυτό δεν θυμάμαι ακριβώς τι είναι (ουπς!), κρεμυδάκια, σχοινόπρασο, αμπαρόριζα, μία δάφνη που είναι στην εντατική, παντζάρια, ραπανάκια, σαλάτες, μανζουράνα, μαϊντανός, καρότα, κιάλλες σαλάτες, πατάτες (απλά πετάξαμε μια φλούδα χοντροκομμένη για να δούμε τι θα γίνει!), ρόκα, λεβάντα, αλόη και άλλη μία ροδιά. Not bad έτσι; Αυτό που βλέπετε είναι από φύτευση που έγινε το Φθινόπορο. Υπομονή, σε 2 μήνες θα δείτε ένα πιο πολύχρωμο κήπο εδώ.
Κήπος σάκοι φύτευσης
Όσο για το βότανο που δεν θυμάμαι πως λέγετε, αν κάποιος από εσάς ξέρει δείτε το από πιο κοντά. Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι από τα κίτρινα άνθη του (που ακόμη δεν έβγαλε) φτιάχνεις μία σκόνη, μήπως είναι τύπου κρόκος; Who knows…?
Κήπος άγνωστο μυρωδικό
Και ακριβώς επειδή η μνήμη μου με έχει εγκαταλείψει πολλές φορές, αυτά τα λουλουδάκια που βλέπετε τα έβαλα για να γράψω τα ονόματα από τα φυτά. Τα γράφω με ανεξύτιλο στυλό επάνω σε sellotape και τα κολλάω στα φύλλα. Αν αλλάξει το φυτό, απλά ξεκολάω το sellotape και γράφω καινούργιο. Και επειδή εκτώς από το ότι δεν θυμάμαι, αμέλησα να γράψω το ονόματα καθώς φύτευα τα φυτά, φέτος έχω 2 που δεν ξέρω τι είναι. Μην το αμελήσετε και εσείς λοιπόν.
Κήπος label

Θερμοκήπιο βεράντας

Χα, χα, χα κιόμως σε ένα μπαλκόνι, χώρεσε και ένα θερμοκήπιο. Το πήραμε κάπου στα 75 ευρώ από τα Leroy Merlin και το συναρμόλόγησα με τον γιό μου.
Κήπος Θερμοκήπιο
Αυτή τη στιγμή στα δύο επάνω ράφια, έβαλα τις σαλάτες που δεν χωρούσαν αλλού, καθώς και σπόρους για τους βασιλικούς μου. Επίσης υπάρχει και ένα πείραμα αναπαραγωγής της αμπαρόριζάς μας, για να δούμε θα πιάσει;
Κήπος γλάστρες θερμοκήπιο
Το τρίτο ράφι φιλοξενεί το σπορείο μας. Σαλάτες, ντομάτες, πιπεριές, φασολάκια περιμένουν να γεννηθούν και να πάρουν την θέση τους στον κήπο όταν φαγωθούν αυτά που έχουμε τώρα.
Κήπος φυτώριο

Μυστικός κήπος

Στη συνέχεια είναι ο μυστικός μας κήπος, αφού το σημείο αυτό δεν φαίνετε παρά μόνο αν πλησιάσεις αρκετά. Εδώ υπάρχει μία πιπεριά, ρόκα που κόβεται και ξαναφυτρώνει και πίσω – πίσω έχω βάλει σπόρους από αγγουριές. Για να δούμε θα τα καταφέρουμε φέτος; Ο τοίχος αυτός καθώς θα ψηλώνουν οι αγγουριές δεν θα φαίνεται τόσο άδειος. Αν παραμείνει κάτι θα βάλουμε και εδώ.

Τα διαβάζουν πολλοί