English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

10.7.13

7 δροσιστικές συνταγές γρανίτας! (καρπούζι, πεπόνι, λεμόνι, ροδάκινο, βύσσινο, φράουλα, κεράσι)

ΚΑΡΠΟΥΖΙ
Υλικά:
600 γρ. σάρκα από καρπούζι
6 κουτ. σουπ. Μέλι
1 (χυμός και ξύσμα) Λεμόνι
400 ml καλής ποιότητας αφρώδες λευκό κρασί

1. Κόψτε το καρπούζι σε κομμάτια και κάντε τα πουρέ. Ανακατέψτε τον πουρέ με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
2. Ρίξτε τον πουρέ σε ρηχό πλαστικό μπολ και βάλτε τον για τρεις ώρες στην κατάψυξη. Κάθε μισή ώρα απομακρύνετε τους κρυστάλλους από τις άκρες προς το κέντρο. Επαναλάβετε μέχρι να παγώσει εντελώς.


ΠΕΠΟΝΙ
Υλικά:
600 γρ. σάρκα από πεπόνι
6 κουτ. σουπ. Μέλι
1 (χυμός και ξύσμα) Λεμόνι
400 ml καλής ποιότητας αφρώδες λευκό κρασί

1. Κόψτε το πεπόνι σε κομμάτια και κάντε τα πουρέ. Ανακατέψτε τον πουρέ με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
2. Ρίξτε τον πουρέ σε ρηχό πλαστικό μπολ και βάλτε τον για τρεις ώρες στην κατάψυξη. Κάθε μισή ώρα απομακρύνετε τους κρυστάλλους από τις άκρες προς το κέντρο. Επαναλάβετε μέχρι να παγώσει εντελώς.


ΛΕΜΟΝΙ
Υλικά:
125 γρ. ζάχαρη
600 γρ. νερό
ξύσμα και χυμός 3 λεμονιών

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο το νερό, τη ζάχαρη και το ξύσμα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και μετά βράζουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το αφήνουμε να κρυώσει και το στραγγίζουμε. Το βάζουμε σε μεταλλικό μπολ, το σκεπάζουμε και κατόπιν στην κατάψυξη για περίπου 2 ώρες, μέχρι να πήξει ελαφρά. Βγάζουμε τη γρανίτα από την κατάψυξη,την χτυπάμε στο μπλέντερ ή με τον αυγοδάρτη ή την ανακατεύουμε με πιρούνι και τη βάζουμε πάλι στην κατάψυξη να πήξει. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται 1-2 φορές ακόμη, για να αφρατέψει η γρανίτα και να μη δημιουργηθούν κρύσταλλοι. Στη συνέχεια βάζουμε τη γρανίτα στην κατάψυξη, την αφήνουμε να παγώσει για 5-6 ώρες και είναι έτοιμη για σερβίρισμα. Πριν σερβίρουμε τη γρανίτα, την αφήνουμε 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου και την ανακατεύουμε με πιρούνι ή με τον αυγοδάρτη, για να γίνει σπυρωτή.


ΡΟΔΑΚΙΝΟ
Υλικά:
6 ροδάκινα
5-6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
100 ml νερό ή χυμός πορτοκαλιού (ή χυμός γκρέιπφρουτ)
χυμό 1/2 λεμονιού
1 κάψουλα βανίλιας (προαιρετικά)

Πλένουμε και σκουπίζουμε τα ροδάκινα με χαρτί κουζίνας. Βγάζουμε τα κουκούτσια, τα κόβουμε σε 7-8 κομματάκια και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ ή στο μίξερ. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό ή το χυμό του πορτοκαλιού, τη βανίλια, αν τη χρησιμοποιήσουμε και χτυπάμε μερικά δευτερόλεπτα ακόμη.
Βάζουμε το μείγμα σε μεταλλικό σκεύος, το σκεπάζουμε και κατόπιν στην κατάψυξη για περίπου 2 ώρες, μέχρι να πήξει ελαφρά. Βγάζουμε τη γρανίτα από την κατάψυξη, την ξαναχτυπάμε, στο μίξερ ή την ανακατεύουμε με ένα πιρούνι ή την κτυπάμε με τον αυγοδάρτη και την ξαναβάζουμε στην κατάψυξη.  Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται 1-2 φορές ακόμη, για να αφρατέψει η γρανίτα και να μη δημιουργηθούν κρύσταλλοι. Στη συνέχεια βάζουμε τη γρανίτα στην κατάψυξη, την αφήνουμε να παγώσει για 5-6 ώρες και είναι έτοιμη για σερβίρισμα. Κάθε φορά που σερβίρουμε τη γρανίτα, την ανακατεύουμε με ένα πιρούνι ή με τον αυγοδάρτη.


ΒΥΣΣΙΝΟ
Υλικά:
1 κιλό βύσσινο (περίπου 650 γρ. καθαρό βάρος φρούτου)
250 γρ. ζάχαρη
250 ml νερό
1 φύλλο ζελατίνη
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

Πλένουμε, στραγγίζουμε σε τρυπητό τα βύσσινα, βγάζουμε τα κουκούτσια τους και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν για 3 λεπτά. Βουτάμε το φύλλο ζελατίνης σε λίγο κρύο νερό για 5 λεπτά και κατόπιν παίρνουμε τη ζελατίνη, που έχει μαλακώσει και την προσθέτουμε στο ζεστό σιρόπι. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει, προσθέτουμε τον πολτό του βύσσινου, το χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
Τοποθετούμε το μείγμα του βύσσινου σε παγωτομηχανή. Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, το βάζουμε σε ένα ανοξείδωτο σκεύος και μετά στην κατάψυξη. Μόλις το μείγμα έχει αρχίσει να παγώνει (περίπου σε 3-4 ώρες), το βγάζουμε από την κατάψυξη και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι ή με τον αυγοδάρτη ή με μπλέντερ χειρός. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 2-3 φορές, για να ξεσβολιάσει και να αφρατέψει η γρανίτα και να μην δημιουργηθούν κρύσταλλοι. Στη συνέχεια βάζουμε τη γρανίτα στην κατάψυξη και την αφήνουμε 5-6 ώρες να παγώσει.


ΦΡΑΟΥΛΑ
Υλικά:
1 κιλό φρέσκες πολτοποιημένες φράουλες (βγαίνουν 4 κούπες περίπου)
2 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
1 κλωναράκι δυόσμο
το χυμό από μισό λεμόνι

Αφού πλύνουμε και καθαρίσουμε τις φράουλες τις πολτοποιούμε και αν θέλουμε τις σουρώνουμε κιόλας για να μην έχουν τα σποράκια.
Βάζουμε σε ένα μπολ 4 κούπες πολτό.
Φτιάχνουμε το σιρόπι με το νερό και την ζάχαρη και το δυόσμο για να βγάλει τα αρώματα του. Αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι και το προσθέτουμε στο πολτό με τις φράουλες και μαζί και το χυμό λεμονιού.
Βάζουμε το μείγμα σε μεταλικό δοχείο και στην κατάψυξη. Μόλις αρχίσει να παγώνει το χτυπάμε στο μπλέντερ για να αφρατέψει και το ξαναβάζουμε στη κατάψυξη. Κάνουμε την ίδια διαδικασία με το χτύπημα στο μπλέντερ άλλη μια φορά.
Αφήνουμε να παγώσει το μείγμα στην κατάψυξη για 5 ώρες για να είναι έτοιμη η γρανίτα μας!!!


ΚΕΡΑΣΙ
Υλικά:
250 γραμμάρια νερό
χυμό από 1/2 λεμόνι
1 κλωναράκι βανίλια κομμένο στα δύο κατά μήκος
600 γραμμάρια κεράσια καθαρισμένα
250 γραμμάρια ζάχαρη

Ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό, το χυμό λεμονιού και τη βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα πυκνό σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Πολτοποιούμε τα καθαρισμένα κεράσια και τα αδειάζουμε σε βαθύ μεγάλο μπολ.
Ρίχνουμε το σιρόπι αφού αφαιρέσουμε το κλωναράκι βανίλιας και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
Τα βάζουμε στην κατάψυξη και ανά μία ώρα ανακατεύουμε με το σύρμα. Επαναλαμβάνουμε για πέντε φορές.

Τα διαβάζουν πολλοί