English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

22.7.13

Τα 13 πιο διάσημα & ιστορικά διαμάντια του κόσμου

KOH - I - NOOR (Βουνό του φωτός) ΚΟΧΙΝΟΥΡ
Πρωτοαναφέρθηκε: το 1304
Ζύγιζε: 186Ct.
Κομμένο: Σε οβάλ φόρμα.

Η ιστορία του είναι η πιο μακραίωνη και συναρπαστική από όλες τις ιστορίες διαμαντιών του αγγλικού στέμματος. Το διαμάντι αυτό αρχικά
βρισκόταν στην κατοχή του Ραζά, ηγεμόνα της περιοχής Μάλβα που σήμερα περιλαμβάνει τις περιοχές Ιντόρ, Γοπάλ και Γκβαλιορ.
Δυο αιώνες αργότερα βρέθηκε στα χέρια του Σουλτάνου Μπαμπούρ, Μογγόλου αυτοκράτορα στις Ινδίες.
Πέρασε στη συνέχεια στα χέρια όλων των Μογγόλων Ηγεμόνων και έφτασε στα χέρια του Σάχη Τζεχάν.
Η παράδοση έλεγε ότι όποιος κατείχε αυτό το διαμάντι μπορεί να κυβερνήσει όλο τον κόσμο.

Από τους Μογγόλους πέρασε στους Αφγανούς πρίγκιπες, μέχρι που στο τέλος με την κατάκτηση της Ινδίας από τους Άγγλους το διαμάντι ΚΟΧΙΝΟΥΡ πέρασε στην κυριότητα των Άγγλων. Μεταφέρθηκε Λονδίνο στις 3/6/1850 και προσφέρθηκε στη Βασίλισσα Βικτορία. Επειδή το διαμάντι μέχρι τότε ήταν άτεχνα κομμένο, δεν είχε ούτε λαμπρότητα ούτε σπινθηροβολία γι' αυτό το λόγο διέταξε η Βασίλισσα Βικτορία να ξανακοπεί. Όταν τελείωσε η επεξεργασία, το ΚΟΧΙΝΟΥΡ ζύγιζε 108,93Ct και είχε ωοειδές σχήμα. Σήμερα το διαμάντι αυτό στολίζει το στέμμα της Αγγλίας της Βασίλισσας Ελισάβετ, μητέρα της σημερινής Ελισάβετ.

CULLINAN (ΤΟ ΚΑΛΙΝΑΝ)
Το πιο μεγάλο διαμάντι που ανακαλύφθηκε ποτέ. Ανακαλύφθηκε στις25/1/1905 από το διευθυντή των αδαμαντωρυχείων Πρεμιέ στο Τράνσβααλ της Ν. Αφρικής. Το βάρος του σαν ορυκτή πέτρα ήταν 31060Ct, δηλαδή περίπου 680 γραμμάρια. Επειδή το σχήμα του δεν ήταν απόλυτα οκταεδρικό και έμοιαζε σα μισό οκτάεδρο πίστεψαν οι ειδικοί ότι αυτό που είχαν ανακαλύψει ήταν μόνο το μισό από την αρχική πέτρα μ' αποτέλεσμα να αρχίσουν να ψάχνουν για το άλλο μισό. Μια ελπίδα που ακόμη και σήμερα είναι ζωντανή σ' ορισμένους ανθρώπους της περιοχής. Μετά από μελέτη δυο ολόκληρων χρόνων για το πως θα το κόψουν, ένας διάσημος τεχνίτης από το Άμστερνταμ ο Γιόσεφ Άσερ την έσκισε με το μεταλλικό καλέμι σε δύο κομμάτια που ζύγιζαν περίπου 2000 και 1000 καράτια. Τελικά χωρίστηκε σε εννέα μεγάλες πέτρες, ενενήντα έξι μικρότερες (κοπή μπριγιάν) και σε μικροτεμάχια των 10 καρατίων. Τα 3.106 καράτια. Του αρχικού βάρους του έγιναν 1.603 για τα κατεργασμένα.


ΜΕΓΑ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Το μεγαλύτερο επεξεργασμένο πετράδι που προήλθε από τα αρχικά ΚΑΛΙΝΑΝ. Ζυγίζει 530,20 καράτια και έχει 74 έδρες. Είναι το μεγαλύτερο κατεργασμένο διαμάντι του κόσμου. Ο βασιλιάς Εδουάρδος το προσάρμοσε στο βασιλικό σκήπτρο και αποτελούσε μέρος των κοσμημάτων του στέμματος. Σήμερα φυλάσσεται στο Πύργο του Λονδίνου.


EXCELSIOR
Ανακαλύφθηκε το 1893. Το δεύτερο σε μέγεθος διαμάντι στο κόσμο. Το βάρος του σαν ορυκτή πέτρα ήταν 995,2Ct. Ανακαλύφθηκε στη Ν. Αφρική στο ορυχείο Γιαγκερσφοντέιν. Για 10 χρόνια το Συνδικάτο προσπαθούσε να το πουλήσει. Το 1903 το έστειλαν στους Άσερ στο Άμστερνταμ. Μετά την επεξεργασία του προέκυψαν μία Μαρκησία βάρους 69,80 καρατίων και άλλες 20 πέτρες με συνολικό βάρος 37,5% του αρχικού του βάρους απέμεινε μετά την κοπή.


Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΟΓΓΟΛΟΣ
Βρέθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα. Ακριβή στοιχεία δεν υπάρχουν. Το βάρος του πριν το επεξεργαστούν έφθανε τα 787,50 καράτια. Δυστυχώς για τη σημερινή του κατάσταση κανείς δεν γνωρίζει τίποτε. Μπορεί να έχει κοπεί σε πολλές μικρές πέτρες.


ΤΟ ΟΡΛΟΦ
Όταν ανακαλύφθηκε ζύγιζε 300Ct. Η ανακάλυψη του προσδιορίζεται το 17ο αιώνα σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο Διαμαντιών της Ρωσίας. Το βάρος του σαν κατεργασμένη πέτρα ήταν 189,62 καράτια.

Η παράδοση έλεγε ότι το διαμάντι αυτό ήταν το Μάτι του Θεού Ιντού Σρι Ράνγκα σε βραχμανικό ναό της Ν. Ινδίας. Από εκεί το έκλεψε κάποιος Γάλλος στρατιώτης που είχε μεταμφιεστεί σε βραχμάνο για να μπορέσει να μπει στο ναό. Πουλήθηκε σε ένα Άγγλο καπετάνιο για 2000 λίρες. Από τον Άγγλο πέρασε στα χέρια ενός Πέρση έμπορα για 12000 λίρες και τέλος κατέληξε στον κόμη Γρηγόρη Ορλόφ που το αγόρασε για 90000 λίρες. Προσφέρθηκε σα δώρο στην Αικατερίνη τη Μεγάλη που δεν το φόρεσε ποτέ, το έδεσε στην κορυφή του σκήπτρου της ώστε να στολίζει το δικέφαλο αετό του. Σήμερα βρίσκεται σ' αυτό το σκήπτρο.


ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΕΙΔΩΛΟΥ (IDOL'S EYE)
Προσδιορίζεται στις αρχές του 17ου αιώνα, στα αδαμαντωρυχεία της Ινδίας. Το βάρος του σαν κατεργασμένο διαμάντι είναι 70,20 καράτια. Υπήρξε το μάτι ενός Θεού σε ναό της Βεγγάλης. Ο αγγελιοφόρος του σουλτάνου όμως το έκλεψε απ' αυτή τη θέση. Το 1973 βγήκε σε πλειστηριασμό στη Νέα Υόρκη, αλλά το απέσυραν, διότι η μεγαλύτερη προσφορά έφθανε μόλις τα 950000 δολάρια.


REGENT (ΑΝΤΙΒΑΣΙΛΕΥΣ)
Ένα ιστορικό διαμάντι που ανακαλύφθηκε από Ινδό σκλάβο στα 1701 και ζύγιζε 410καράτια. Ο Ινδός αυτός προσπαθώντας να ξεφύγει από τα δεσμά της σκλαβιάς έκανε μία πληγή στο πόδι του και σ' αυτή έκρυψε το περίφημο πετράδι. Φθάνοντας στην παραλία συμφώνησε με έναν καπετάνιο να του το πουλήσει στα μισά της αξίας του με τον όρο ότι ο καπετάνιος θα τον έπαιρνε μαζί του για να βρει την ελευθερία του. Ο καπετάνιος στη διάρκεια του ταξιδιού, σκότωσε τον Ινδό και του έκλεψε το διαμάντι. Ο καπετάνιος αυτός λέγεται ότι για τις διάφορες απατεωνιές που γενικά είχε κάνει αναγκάσθηκε να αυτοκτονήσει.

Το 1702 το διαμάντι αγοράστηκε από το κυβερνήτη της επαρχίας Μαδράς των Ινδιών, το Τόμας Πίτ. Το έστειλε στην Αγγλία όπου κόπηκε σε σχήμα μαξιλαριού με βάρος 140,5 καρατίων. Η πέτρα κατόπιν της επεξεργασίας είχε μόνο μία μικρή ατέλεια. Από την κοπή της προήλθαν αρκετές μικρότερες πέτρες που τις αγόρασε ο Μέγας Πέτρος της Ρωσίας.

Ονομαζόταν νωρίτερα PITT, μέχρι που ο κάτοχος του το πούλησε στο Δούκα της Ορλεάνης για 135000 λίρες. Ο Δούκας Φίλιππος ο Β΄ αντιβασιλέας της Γαλλίας το είχε μέχρι την ενηλικίωση του Λουδοβίκου του XV. Τότε πήρε το σημερινό του όνομα, ΑΝΤΙΒΑΣΙΛΕΥΣ.

Μετά την Γαλλική επανάσταση το είχε στην κατοχή του ο Ναπολέων, ο οποίος το ενσωμάτωσε στο σπαθί του. Σήμερα βρίσκεται στο Λούβρο.

HOPE (ΧΟΟΥΠ)
Το διασημότερο των διαμαντιών. Άνηκε κάποτε στο Λουδοβίκο τον XIV και το χαρακτήρισαν σαν το Γαλάζιο Διαμάντι του Στέμματος.

Το Γαλάζιο Διαμάντι ζύγιζε ακατέργαστο 112 καράτια. Το αγόρασε ο βασιλιάς και το έκοψε πάλι. Το βάρος του μετά τη κοπή έφτασε στα 67,50 καράτια. Χάθηκε στη Γαλλική επανάσταση. Το 1830 εμφανίστηκε στην αγορά του Λονδίνου ένα διαμάντι με παρόμοιο χρώμα και βάρος 44,50 καράτια. Αγοράστηκε για 18000 λίρες από ένα τραπεζίτη και συλλέκτη. Το Χένρι Φίλιπ Χόουπ.

Σύμφωνα με μία φήμη το αρχικό πετράδι δεν κόπηκε μόνο σα μία πέτρα αλλά σαν τρεις. Το ένα από αυτά τα τρία κομμάτια ζύγιζε 44,50 ,το άλλο 13,75 και το τρίτο 1,74 καράτια. Αυτό που ο Χόουπ αγόρασε θεωρείται το μεγαλύτερο από τα τρία μέρη.

Το όνομα του σημαίνει ελπίδα, όμως το ίδιο το διαμάντι έχει συνδεθεί με προκαταλήψεις. Γι' αυτό το λόγο η οικογένεια Χόουπ και συγκεκριμένα ο δισέγγονος του Χόουπ το πούλησε. Για τον ίδιο λόγο το πούλησε και ο Σουλτάνος της Τουρκίας. Το αγόρασε ο Πιέρ Καρτιέ το 1911. Στη συνέχεια η κυρία Μακλίν. Μετά την αγορά σκοτώθηκε το μοναδικό παιδί της Μακλίν σε δυστύχημα. Η ίδια δεν άντεξε και αυτοκτόνησε. Το 1947 πουλήθηκαν τα κοσμήματα της κυρίας Μάκλιν και το Χόουπ αγοράστηκε από τον Ουίνστον της Νέας Υόρκης. Ο ίδιος θεωρούσε ανοησίες αυτές τις προκαταλήψεις οι πελάτες του όμως είχαν αντίθετη γνώμη με αυτόν. Στάθηκε αδύνατον να το πουλήσει οπουδήποτε στον κόσμο. Κατέληξε να το προσφέρει στο ίδρυμα Σμίθσον της Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται και σήμερα. Η αξία του σήμερα φτάνει το 1.000.000 δολάρια.


ΜΕΓΑΣ ΣΑΝΣΥ (SANCY)
Ζυγίζει 55 καράτια και είναι κατεργασμένο σε σχήμα Σταγόνας. Ο τελευταίος Δούκας της Βουργουνδίας το έχασε στο πεδίο της μάχης το 1477. Αυτή η εκδοχή όμως δε είναι η μοναδική γύρω από αυτό το διαμάντι. Κατά μία άλλη εκδοχή ο Μέγας Σανσύ ήταν το Κίτρινο Διαμάντι της Φλωρεντίας. Το 1570 το αγόρασε ο Γάλλος πρεσβευτής στη Τουρκία Αρλέ, συλλέκτης πολύτιμων λίθων. Στη Γαλλία το δανείστηκε ο Ερρίκος ο τρίτος που το χρησιμοποιούσε στο καπέλο ώστε να επισκιάσει τη φαλάκρα του που του προξενούσε αίσθημα κατωτερότητας. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ερρίκου του τέταρτου ο Σανσύ σαν υπουργός πλέον οικονομικών το έδωσε και πάλι στο βασιλιά για να το χρησιμοποιήσει σαν εγγύηση για την οργάνωση του στρατού. Ο αγγελιοφόρος που το μετέφερε βρέθηκε νεκρός. Αρχικά θεώρησαν ότι είχε πέσει θύμα ληστών. Κάνοντας όμως νεκροψία το διαμάντι βρέθηκε στην κοιλιά του αγγελιοφόρου.

Το 1664 το διαμάντι πουλήθηκε στον Ιάκωβο το πρώτο της Αγγλίας. Το 1688 επιστρέφει στο Παρίσι Από τη Γαλλική επανάσταση και μετά το Σανσύ θεωρείται εξαφανισμένο.


TAYLOR BURTON
Το βάρος του ανέρχεται στα 69.42 καράτια. Αγοράστηκε από τον Καρτιέ στη Νέα Υόρκη και ονομάστηκε Καρτιέ. Στη συνέχεια το αγόρασε ο Richard Burton και το δώρισε στην Elizabeth Taylor. Η ηθοποιός αποφάσισε το 1978 ότι θα ήθελε να πουλήσει το πετράδι αυτό και ένα μέρος των χρημάτων που θα έπαιρνε να τα διέθετε για το κτίσιμο ενός νοσοκομείου στην Μποτσουάνα.

Πιθανοί αγοραστές όφειλαν να καταλάβουν το χρηματικό ποσό των 2500$, απλά και μόνο για να δουν την πέτρα. Το 1979 πουλήθηκε για περίπου 3.000.000$. Σήμερα τοποθετείται κάπου στη Σαουδική Αραβία.


ΟΡΤΕΝΣΙΑ (HORTENSIA)
Το αξιοθαύμαστο χρώμα του, το ροδακινί και το βάρος του των 20 καρατίων ήταν οι προϋποθέσεις αυτού του διαμαντιού για να συγκαταλεχθεί ανάμεσα στα περίφημα διαμάντια του κόσμου.
Το όνομα του το πήρε από τη βασίλισσα της Ολλανδίας, κόρης της Ζοζεφίνας και θετή κόρη του Ναπολέων του Βοναπάρτη. Στη συνέχεια πέρασε και αυτό στη συλλογή των βασιλικών κοσμημάτων της Γαλλίας. Σήμερα εκτίθεται στο Λούβρο μαζί με τον Αντιβασιλέα (REGENT)


Ο ΝΙΑΡΧΟΣ (NIARCHOS)
Προήλθε από το ορυχείο της Ν. Αφρικής, LC και με εξαίσιο χρώμα. Βρισκόταν στη συλλογή του γενικού διευθυντή των DE BEERS και ιδιοκτήτη του Πρεμιέ. Ο Χάρι Γουίνστον ο νέος ιδιοκτήτης το έκοψε σε σχήμα αχλαδιού και το νέο βάρος του ήταν 128,25 καράτια, με κοπή Μπριγιάν στη κορόνα και στο κώνο ενώ στο διάζωμα είχε ακόμη 86 έδρες. Τη χρονιά της κοπής το αγόρασε ο εφοπλιστής Νιάρχος Σταύρος.

Τα διαβάζουν πολλοί