English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

20.6.13

Το καρπούζι ΔΕΝ παχαίνει και προστατεύει απο τον καρκίνο!

Ίσως νομίζουμε ότι το καρπούζι δεν έχει θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες, οτι προσφέρει μόνο νερό, μπόλικη ζάχαρη, και οτι παχαίνει.. Μέγα λάθος!

Σύγχρονες έρευνες έδειξαν ότι το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6, C, λυκοπένιο, κάλιο και φυτικές ίνες. Η περιεκτικότητα του σε ζάχαρο και θερμίδες είναι χαμηλή, ενώ δεν περιέχει καθόλου λίπη ή χοληστερόλη. Δύο φλιτζάνια καρπούζι, έχουν μόνο 80 θερμίδες.
Η περιεκτικότητα του καρπουζιού σε ζάχαρο είναι μικρότερη από αυτήν του μήλου!
Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι ένα καρπούζι μπορεί να έχει μόνο το μισό ζάχαρο που περιέχει ένα μήλο. Η περιεκτικότητα του καρπουζιού σε ζάχαρο, ανέρχεται στο 5%. Ο λόγος για τον οποίο το καρπούζι έχει τόσο γλυκιά γεύση, οφείλεται στο γεγονός ότι το ζάχαρο είναι η κυριότερη ουσία που του δίνει τη γεύση του.
Το καρπούζι περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C και βήτα καροτίνης. Οι δύο αυτές ουσίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από διάφορους καρκίνους. Επίσης το καρπούζι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε λυκοπένιο, και φαίνεται ότι το λυκοπένιο μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

Τα χαρακτηριστικά αυτά του καρπουζιού το καθιστούν ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία μας!
  • Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την υγεία των ματιών, για τη νυκτερινή όραση και παράλληλα ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού μας που καταπολεμούν τις μολύνσεις.
  • Η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο όπως η σεροτονίνη, η μελατονίνη και η ντοπαμίνη. Οι ουσίες αυτές έχουν καθοριστικό ρόλο σε πολλές νευρικές λειτουργίες, βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους, της φοβίας ή του πανικού και γενικά συμβάλλουν στο να αισθανόμαστε καλά.
  • Η βιταμίνη C βοηθά το αμυντικό σύστημα του οργανισμού για να καταπολεμά καλύτερα τις μολύνσεις, προστατεύει από τις αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες επιταχύνουν τους μηχανισμούς γήρανσης.
  • Επίσης το καρπούζι είναι πλούσιο σε κάλιο το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της πίεσης.
  • Επιπρόσθετα το καρπούζι είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών που βοηθούν τις κινήσεις του εντέρου. Οι φυτικές ίνες όπως είναι γνωστό βοηθούν εναντίον της δυσκοιλιότητας και συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και ιδιαίτερα του ορθού.
  • Οι σπόροι του καρπουζιού περιέχουν την ουσία cucurbocitrin η οποία βοηθά στη μείωση της πίεσης και βελτιώνει τη νεφρική λειτουργία.
Η περιεκτικότητα του καρπουζιού σε λυκοπένιο, έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους ερευνητές τα τελευταία χρόνια. Το λυκοπένιο είναι η ουσία που δίνει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα στις ντομάτες, στο καρπούζι και σε άλλα λαχανικά και φρούτα κόκκινου χρώματος.
Το λυκοπένιο έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις. Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργούνται κατά το φυσιολογικό μεταβολισμό των κυττάρων. Φαίνεται ότι το λυκοπένιο μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη και έχει ευεργετικές δράσεις στο καρδιακό και αγγειακό σύστημα.
Έρευνες σε άτομα που κατανάλωναν ντομάτες που είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, έδειξαν ευεργετικούς συσχετισμούς για την υγεία. Το καρπούζι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε λυκοπένιο. Φυσικά υπάρχουν καρπούζια που δεν είναι κόκκινα αλλά κίτρινα ή άσπρα. Αυτά, παρά το γεγονός ότι έχουν την ίδια γεύση όπως το κόκκινο καρπούζι, εντούτοις δεν περιέχουν λυκοπένιο.
Το λυκοπένιο που περιέχεται στο καρπούζι είναι βιολογικά περισσότερο διαθέσιμο για τον οργανισμό μας σε σύγκριση με εκείνο που περιέχεται στη ντομάτα. Η ντομάτα για να απελευθερώσει καλύτερα το λυκοπένιο που περιέχει, είναι προτιμότερο να μαγειρευτεί. Το καρπούζι αντίθετα, το προσφέρει όπως είναι χωρίς καμιά επεξεργασία, το λυκοπένιο του. Ο οργανισμός μας λοιπόν, μπορεί να αντλήσει ισοδύναμες ποσότητες λυκοπενίου από τις μαγειρεμένες ντομάτες αλλά και από το καρπούζι.

Τα διαβάζουν πολλοί