English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

11.5.13

Η Γεωργία Βασιλειάδου σε μια διαφορετική βιογραφία

Γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 1897 στην Αθήνα και πέθανε στις 12 Φεβρουαρίου του 1980. Το πραγματικό της όνομα ήταν Γεωργία Αθανασίου.

Κάποτε ο Νίκος Τσιφόρος ρώτησε τη Γεωργία Βασιλειάδου: “Βρε, Γεωργία, το σκέφτηκες να πας να κάνεις πλαστική στο πρόσωπο;”
Και η Βασιλειάδου του απάντησε: “Κι εσύ σκέφτηκες ότι τότε οι κωμωδίες σου θα πήγαιναν στράφι άμα τις έπαιζα;”

Η Γεωργία Βασιλειάδου ήταν πολύ θρήσκα. Κάποτε ο σκηνοθέτης Απόστολος Τεγόπουλος της ζήτησε να κάνουν γύρισμα την Μεγάλη Παρασκευή. Και η Βασιλειάδου του απάντησε: “Καλά όλοι οι άλλοι, αλλά κι εσύ, βρε παιδί μου, θα δουλέψεις με σταυρωμένο τον Χριστό;”

Όταν την ρώτησε ο Σταμάτης Φιλιπούλης τι θα ήθελε να ήταν, αν δεν ήταν αυτή που ήταν, εκείνη απάντησε: “Πάλι ηθοποιός και φυσικά πάλι άσχημη!”

Το 1925 την είδε να παίζει η Μαρίκα Κοτοπούλη και της πρότεινε να προσληφθεί στο θίασό της. “Εδώ είσαι ένα διαμάντι κρυμμένο στα κάρβουνα. Θα σε πάρω εγώ, να σε βγάλω όξω” της είπε.
Το 1927 συμμετείχε στην “Εκάβη” του Ευριπίδη, που ανέβασε ο θίασος της Κοτοπούλη στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Η Γεωργία Βασιλειάδου έπεισε τη μητέρα της να έρθει να δει την παράσταση. Όταν στο τέλος τη ρώτησε ποιες ήταν οι εντυπώσεις της από την παράσταση η μητέρα της της είπε: “Τι να σου πω, βρε παιδί μου, εγώ μονάχα εσένα άκουγα!”

Έμενε στο Μαρούσι και είχε μια κόρη. Τη δεκαετία του 1930 απορρίπτεται η αίτηση που κάνει για να προσληφθεί στο Εθνικό Θέατρο γιατί οι ιθύνοντες δεν ενέκριναν το γεγονός πως μεγάλωνε μόνη της το παιδί της.
Tον δεύτερο γάμο τον κάνει μετά τον πόλεμο, σε ηλικία 48 ετών.

Αμέσως μετά την απελευθέρωση η οικονομική της κατάσταση παρέμεινε δύσκολη. Όταν έβρισκε φασόλια τα μαγείρευε για την οικογένειά της. Η φασολάδα όμως μύριζε σε όλη τη γειτονιά κι έφταναν τα παιδάκια απ΄ τα γύρω χαμόσπιτα να την παρακαλέσουν να τους δώσει να φάνε. Πάντα έδινε και σχολίαζε: “Εγώ δίνω κι ο Θεός μου τα δίνει απ’ αλλού”.

Η καριέρα της άνθισε μετά την επιτυχία που γνώρισε με την ταινία του Αλέκου Σακελλάριου “Οι Γερμανοί ξανάρχονται” το 1948. Τότε ξεκίνησε και η συνεργασία της με τον Φίνο. Κάποια φορά που η Βασιλειάδου εμφανίστηκε στο γραφείο του περιποιημένη και καλοντυμένη, ο Φίνος της είπε: “Τι είναι αυτά; Θέλεις να χάσεις το ψωμί σου; Εγώ δε σε θέλω έτσι. Άσχημη, σε θέλω!”

Φιλμογραφία
Οι Γερμανοί ξανάρχονται... (1948) [(σύζυγος Λευτέρη)]
Εκείνες που δεν πρέπει ν’ αγαπούν (1951) [Καλλιόπη]
Μια νύχτα στον Παράδεισο (1951) [Βυζαντίου]
Τα τέσσερα σκαλοπάτια (1951) [Παγώνα]
Ο γρουσούζης (1952) [Επιστήμη]
Το στραβόξυλο (1952)
Γκολ στον έρωτα (1954) [Φωφώ]
Η ωραία των Αθηνών (1954) [Αριστέα Καραμπίνη]
Χαρούμενο ξεκίνημα (1954) [Βαλεντίνα]
Πιάσαμε την καλή (1955) [Κατίνα Σουρταφέρτα]
Η καφετζού (1956) [Καλλιόπη]
Η θεία από το Σικάγο (1957) [Καλλιόπη Μπάρδα-Πάππας-Ντούναλη]
Το αμαξάκι (1957) [(γυναίκα Θόδωρου)]
Η κυρά μας η μαμμή (1958) [Καλλιόπη Π. Μουστάκη]
Μπουμπουλίνα (1959) [Παρασκευούλα]
Νταντά με το ζόρι (1959) [Λουλού]
Ο θείος από τον Καναδά (1959) [Ευανθία]
Ο θησαυρός του μακαρίτη (1959) [Θεώνη Κανελοπιπερίδου]
Η κυρία δήμαρχος (1960) [Ασπασία Ζομπαρλά]
Ο Κλέαρχος η Μαρίνα και ο κοντός (1961) [Μαρίνα Ζουγκαλά]
Έξυπνοι και κορόιδα (1962) [Κλεοπάτρα]
Η Ελληνίδα και ο έρωτας (1962) [Αφροδίτη]
Ο μαγκούφης (1962) [Φωτεινή]
Ο Μιχαληός του 14ου συντάγματος (1962) [Μαριάνθη Καραδήμου]
Οι γαμπροί της Ευτυχίας (1962) [Ευτυχία Ταρνιάτη]
Αγάπησα και πόνεσα (1963) [Δόμνα]
Εμείς τα μπατιράκια (1963) [(τρελλή)]
Ο ανηψιός μου ο Μανώλης (1963) [Ασπασία Παπακάτσικα]
Ο Θύμιος στη χώρα του γέλιου (1963)
Ήταν όλοι τους... κορόιδα! (1964) [Παγώνα Σουσάμη]
Κάλλιο πέντε και στο χέρι (1965) [Κατίνα (Κάθριν) Πουρέ]
Δοσατζού επιχείρησις γαμπρός (1966) [Ευανθία Κότσυφα]
Ησαΐα χόρευε (1966) [Καλλιρρόη]
Ο Μελέτης στην Άμεσο Δράση (1966)
Προξενήτρα πράκτωρ 017 (1966) [Γεωργία Σιλμπίλη]
Η λυγερή (1968) [Κυριαζούλα]
Τόσα όνειρα στους δρόμους (1968)
Η βαρώνη και ο Προκόπης (1970)
Η περιπτερού (1970)
Ένα ...ένα ...τέσσερα (1977) [Σταυρούλα]
(Η Γεωργία Βασιλειάδου και ο Βασίλης Αυλωνίτης έπαιξαν μαζί σε 18 ταινίες.)


http://logomnimon.wordpress.com/
&
http://90lepta.com/

Στο e-mail σου τα νέα άρθρα

Τα διαβάζουν πολλοί