English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

7.5.13

Ζωή Λάσκαρη, ξεφυλλίζοντας το άλμπουμ της ζωής της

Ζωή Λάσκαρη…Μια γυναίκα δυνατή, αισιόδοξη, δυναμική. Μια γυναίκα που συμβολίζει την ίδια τη ζωή. Μια Θεσσαλονικιά που δεν το βάζει κάτω. Μια ηθοποιός που της έχουν υποκλιθεί οι μεγαλύτεροι σκηνοθέτες…Ή απλά, η Ζωή…

Η Ζωή Λάσκαρη, γεννημένη τον Δεκέμβριο του 1944,  δεν είχε εύκολα παιδικά χρόνια, καθώς έχασε τον πατέρα της όσο ήταν ακόμα βρέφος, ενώ και η αγαπημένη της μητέρα έφυγε από τη ζωή πολύ νέα. 

Είναι μία από τις μεγαλύτερες σταρ που έχουν περάσει από τη χώρα μας, αλλά και μία από τις πιο όμορφες γυναίκες, με αναλογίες μοντέλου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το 1959 είχε λάβει μέρος στα καλλιστεία, όπου και κέρδισε τον τίτλο της “Σταρ Ελλάς”!

Εδώ, σε ηλικία 5 ετών, στην αγκαλιά της μητέρας της, από την οποία, όπως φαίνεται, κληρονόμησε την ομορφιά της.
Το πραγματικό της όνομα είναι Ζωή Κουρούκλη, ωστόσο, αναγκάστηκε να το “αποχωριστεί”, μετά την πρώτη της επιτυχία, στην ταινία “Ο Κατήφορος” το 1961. Η επιτυχία της ταινίας την έκανε μία από τις μεγαλύτερες σταρ της εποχής και μόνιμη πρωταγωνίστρια του ελληνικού κινηματογράφου, έχοντας αποκλειστικό συμβόλαιο με τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρία παραγωγής, τη Φίνος Φιλμ. Τότε ήταν που ο Φιλοποίμην Φίνος επέλεξε να της αλλάξει το επίθετο, για να μην την μπερδεύουν με την πρώτη της ξαδέλφη Ζωή Κουρούκλη, η οποία ήταν ήδη γνωστή τραγουδίστρια. Όσο για το επίθετο Λάσκαρη; Αυτό το επέλεξε ο Γιάννης Δαλιανίδης, από το όνομα ενός δρόμου στην Κυψέλη. Χωρίς τον Φίνο, όπως έχει πολλές φορές παραδεχτεί η γνωστή ηθοποιός, δεν θα είχε γίνει ποτέ αυτό που είναι σήμερα.
Σε αυτή την φωτογραφία βλέπουμε την Ζωή Λάσκαρη, μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Φίνο, να διασκεδάζουν σε κάποιο από τα πάρτι της εποχής.

Εδώ, μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Τζένη Καρέζη θεωρούνταν οι μεγαλύτερες ντίβες της εποχής και οι πιο εμπορικές σταρ στην Ελλάδα.
Πρωταγωνίστησε σε πολύ μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες και σε όλα τα είδη ταινιών, την χρυσή περίοδο του ελληνικού κινηματογράφου. 
 “Μερικοί το προτιμούν κρύο”, “Νόμος 4000″, “Κορίτσια για φίλημα”, “Στεφανία”, “Οι θαλασσιές οι χάντρες” ήταν μερικές μόνο από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της.
Μετά το τέλος της χρυσής περιόδου του ελληνικού κινηματογράφου, αφιερώνεται στο θέατρο, αλλά και στην αγαπημένη της οικογένεια. Προτεραιότητά της είναι οι δύο κόρες της, Μάρθα και Μαρία-Ελένη, και ο  σύζυγος, Αλέξανδρος Λυκουρέζος.
Είχε πάντα πολύ σημαντικές φιλίες στη ζωή της. Περιτριγυριζόταν από σπουδαίους ανθρώπους και ήξερε να τους τιμά και να στέκεται στο πλευρό τους. Εδώ την βλέπουμε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στα μέσα της δεκαετίας του΄80.
Το 2007 βραβεύτηκε ως η γυναίκα της χρονιάς.

Τα διαβάζουν πολλοί