Το αβγό είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας.
H ποσότητα του λευκώματος που εμπεριέχεται σε 6 ασπράδια αβγών είναι ίσης (ποσοτικής) αξίας με μία μερίδα μπριζόλα (φιλέτο μόσχου). Ποιοτικά μάλιστα, οι πρωτεΐνες (λεύκωμα) του αβγού είναι ανώτερες και απαλλαγμένες χοληστερίνης!
Σε αντίθεση με τον κρόκο, ο οποίος είναι πλούσιος σε λιπαρά , το ασπράδι του αυγού δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λιπαρά, και η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι μικρότερη από 1%.
Περιέχει περίπου 40 διαφορετικές πρωτεΐνες. Παρακάτω είναι μια λίστα από τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο ασπράδι του αυγού και το ποσοστό περιεκτικότητας . Κάθε μια από αυτές, παίζει ένα ιδιαίτερο ρόλο.
Οι Κύριες Πρωτεΐνες που περιέχονται στο ασπράδι του αυγού είναι:
• 54% Ωοαλβουμίνη ή Οβαλβουμίνη
• 12% Ωοτρανσφερίνη
• 11% Ωοβλεννώδης
• 4% Ωογλοβουλίνη G2
• 4% Ωογλοβουλίνη G3
• 3.5% Ωομυκίνη
• 3.4% Λυσιζιμη
• 1.5% Ωοαναστολέας
• 1% Ωογλυκοπρωτείνη
• 0.8% Φλαβοπρωτείνη
• 0.5% Ωομακρογλοβουλίνη
• 0.05% Αβιδίνη
• 0.05% Κυστατίνη
Επιπλέον της ενέργειας που δίνουν οι πρωτεΐνες των αυγών για καλή φυσική κατάσταση, το σώμα τις χρησιμοποιεί και σε διάφορες εξειδικευμένες λειτουργίες , όπως είναι :
• Η ανάπτυξη και διατήρηση υγιών μυών
• Η εξισορρόπηση των υγρών του σώματος
• Η κατασκευή και η αναδόμηση των κυτταρικών ιστών του οργανισμού
• Η ενδυνάμωση μαλλιών και νυχιών, και
• Η συμβολή στην καταπολέμηση των λοιμώξεων
3 ασπράδια αβγού περιέχoυν:
Θερμίδες 50 kcal
Πρωτεΐνες 11 gr
Yδατάνθρακες 1 gr
Λιπαρά 0 gr
Kορεσμένα λιπαρά 0 gr
Xoληστερίνη 0 mg
Προσοχή
http://www.foodbites.eu
&
http://www.ethnos.gr
H ποσότητα του λευκώματος που εμπεριέχεται σε 6 ασπράδια αβγών είναι ίσης (ποσοτικής) αξίας με μία μερίδα μπριζόλα (φιλέτο μόσχου). Ποιοτικά μάλιστα, οι πρωτεΐνες (λεύκωμα) του αβγού είναι ανώτερες και απαλλαγμένες χοληστερίνης!
Σε αντίθεση με τον κρόκο, ο οποίος είναι πλούσιος σε λιπαρά , το ασπράδι του αυγού δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λιπαρά, και η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι μικρότερη από 1%.
Περιέχει περίπου 40 διαφορετικές πρωτεΐνες. Παρακάτω είναι μια λίστα από τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο ασπράδι του αυγού και το ποσοστό περιεκτικότητας . Κάθε μια από αυτές, παίζει ένα ιδιαίτερο ρόλο.
Οι Κύριες Πρωτεΐνες που περιέχονται στο ασπράδι του αυγού είναι:
• 54% Ωοαλβουμίνη ή Οβαλβουμίνη
• 12% Ωοτρανσφερίνη
• 11% Ωοβλεννώδης
• 4% Ωογλοβουλίνη G2
• 4% Ωογλοβουλίνη G3
• 3.5% Ωομυκίνη
• 3.4% Λυσιζιμη
• 1.5% Ωοαναστολέας
• 1% Ωογλυκοπρωτείνη
• 0.8% Φλαβοπρωτείνη
• 0.5% Ωομακρογλοβουλίνη
• 0.05% Αβιδίνη
• 0.05% Κυστατίνη
Επιπλέον της ενέργειας που δίνουν οι πρωτεΐνες των αυγών για καλή φυσική κατάσταση, το σώμα τις χρησιμοποιεί και σε διάφορες εξειδικευμένες λειτουργίες , όπως είναι :
• Η ανάπτυξη και διατήρηση υγιών μυών
• Η εξισορρόπηση των υγρών του σώματος
• Η κατασκευή και η αναδόμηση των κυτταρικών ιστών του οργανισμού
• Η ενδυνάμωση μαλλιών και νυχιών, και
• Η συμβολή στην καταπολέμηση των λοιμώξεων
3 ασπράδια αβγού περιέχoυν:
Θερμίδες 50 kcal
Πρωτεΐνες 11 gr
Yδατάνθρακες 1 gr
Λιπαρά 0 gr
Kορεσμένα λιπαρά 0 gr
Xoληστερίνη 0 mg
Προσοχή
- η πρόσληψη των πρωτεϊνών από ασπράδια των αυγών, πρέπει να προσαρμόζεται με τις ανάγκες κάθε ατόμου και με τον τρόπο της ζωής του.
- η κατανάλωση ωμού αβγού δεν συνιστάται πλέον. Το καλά βρασμένο αβγό είναι ασφαλέστερο.
- κάθε αβγό σήμερα πρέπει να θεωρείται «ύποπτο» και να πλένεται σχολαστικά προτού μπει στο ψυγείο, ενώ θα πρέπει να πλένονται τα χέρια μας και ο πάγκος μετά την επαφή με ένα ωμό αβγό.
http://www.foodbites.eu
&
http://www.ethnos.gr