English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

27.5.13

Το ασπράδι του αυγού ισάξιο μιας μπριζόλας!

Το αβγό είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας.
H ποσότητα του λευκώματος που εμπεριέχεται σε 6 ασπράδια αβγών είναι ίσης (ποσοτικής) αξίας με μία μερίδα μπριζόλα (φιλέτο μόσχου). Ποιοτικά μάλιστα, οι πρωτεΐνες (λεύκωμα) του αβγού είναι ανώτερες και απαλλαγμένες χοληστερίνης!

Σε αντίθεση με τον κρόκο, ο οποίος είναι πλούσιος σε λιπαρά , το ασπράδι του αυγού δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λιπαρά, και η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι μικρότερη  από 1%.
Περιέχει περίπου 40 διαφορετικές πρωτεΐνες.  Παρακάτω είναι μια λίστα από τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο ασπράδι του αυγού και  το ποσοστό περιεκτικότητας . Κάθε μια από αυτές, παίζει ένα ιδιαίτερο ρόλο.
Οι Κύριες Πρωτεΐνες που περιέχονται στο ασπράδι του αυγού είναι:

•    54% Ωοαλβουμίνη ή Οβαλβουμίνη
•    12% Ωοτρανσφερίνη
•    11% Ωοβλεννώδης
•    4% Ωογλοβουλίνη G2
•    4% Ωογλοβουλίνη G3
•    3.5% Ωομυκίνη
•    3.4% Λυσιζιμη
•    1.5% Ωοαναστολέας
•    1% Ωογλυκοπρωτείνη
•    0.8% Φλαβοπρωτείνη
•    0.5% Ωομακρογλοβουλίνη
•    0.05% Αβιδίνη
•    0.05% Κυστατίνη
    Επιπλέον της ενέργειας που δίνουν οι πρωτεΐνες των αυγών για καλή φυσική κατάσταση, το σώμα τις χρησιμοποιεί και σε διάφορες εξειδικευμένες λειτουργίες , όπως είναι :
•    Η  ανάπτυξη και διατήρηση  υγιών  μυών
•    Η εξισορρόπηση των υγρών του σώματος
•    Η κατασκευή και η αναδόμηση των κυτταρικών ιστών του οργανισμού
•    Η ενδυνάμωση  μαλλιών και  νυχιών, και
•    Η συμβολή στην καταπολέμηση των λοιμώξεων

3 ασπράδια αβγού περιέχoυν:
Θερμίδες 50 kcal
Πρωτεΐνες 11 gr
Yδατάνθρακες 1 gr
Λιπαρά 0 gr
Kορεσμένα λιπαρά 0 gr
Xoληστερίνη 0 mg

Προσοχή
  • η πρόσληψη των πρωτεϊνών από ασπράδια των αυγών, πρέπει να προσαρμόζεται με τις ανάγκες κάθε ατόμου και με τον τρόπο της ζωής του.
  • η κατανάλωση ωμού αβγού δεν συνιστάται πλέον. Το καλά βρασμένο αβγό είναι ασφαλέστερο. 
  • κάθε αβγό σήμερα πρέπει να θεωρείται «ύποπτο» και να πλένεται σχολαστικά προτού μπει στο ψυγείο, ενώ θα πρέπει να πλένονται τα χέρια μας και ο πάγκος μετά την επαφή με ένα ωμό αβγό.

http://www.foodbites.eu
&
http://www.ethnos.gr

Τα διαβάζουν πολλοί