English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

28.5.13

Οι 10 μεγαλύτερες γέφυρες του κόσμου

10. Γέφυρα Vasco da Gama - 17,2 χιλιόμετρα   Η γέφυρα Βάσκο ντα Γκάμα της Λισαβόνας είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Η κατασκευή της διήρκεσε τρία χρόνια και δόθηκε στην κυκλοφορία το 1998 για τον εορτασμό των 500 χρόνων από την ανακάλυψη του θαλάσσιου δρόμου που συνέδεε την Ευρώπη με την Ινδία από τον Βάσκο ντα Γκάμα. Σχεδιασμένη να αντέχει ανέμους 12 μποφόρ και σεισμούς τέσσερις φορές ισχυρότερους από τον πιο ισχυρό που έχει χτυπήσει ποτέ τη Λισαβόνα, η γέφυρα θα χρησιμοποιείται για 120 χρόνια.


9. Γέφυρα Incheon - 18,4 χιλιόμετρα   Η Samsung, η διάσημη κορεάτικη φίρμα ηλεκτρονικών, βρίσκεται πίσω από τη γέφυρα Incheon, έξω από τη Σεούλ, η οποία κόστισε 1,4 δις. δολάρια. Ο ταξιδιώτης τη διασχίζει καθώς κατευθύνεται από το εξαιρετικό αεροδρόμιο Incheon στη νοτιοκορεάτικη πρωτεύουσα.


8. Γέφυρα 6ης Οκτωβρίου - 20,5 χιλιόμετρα   Η γέφυρα της 6ης Οκτωβρίου στο Κάιρο πήρε το όνομά της από την ημερομηνία που ξέσπασε ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ το 1973. Χρειάστηκαν 30 χρόνια για την ολοκλήρωσή της. Το μεγαλύτερο κομμάτι του αυτοκινητοδρόμου της γέφυρας είναι υπέργειο, όμως διασχίζει το Νείλο δύο φορές. Μισό εκατομμύριο άνθρωποι τη χρησιμοποιούν καθημερινά, οπότε μερικές φορές χρειάζονται μέχρι και 45 λεπτά για να βρεθούν από τη μια της άκρη στην άλλη.


7. Γέφυρα-σήραγγα του κόλπου Chesapeake - 24,1 χιλιόμετρα   Οι μοτοσυκλετιστές που μετέβαιναν από το Norfolk την κοιλάδα Delaware των ΗΠΑ, πριν την κατασκευή της γέφυρας-σήραγγας του κόλπου Chesapeake, έπρεπε να διανύσουν άλλα 153 χιλιόμετρα. Πλέον οι 100 εκατομμύρια οδηγοί που την έχουν διασχίσει από το 1964 γλυτώνουν μιάμιση ώρα.


6. Γέφυρα του βάλτου Atchafalaya - 29,3 χιλιόμετρα   Ο αυτοκινητόδρομος αυτός στη Λουιζιάνα διασχίζει τον κόλπο Atchafalaya που είναι ο μεγαλύτερος βάλτος των ΗΠΑ.


5. Γέφυρα Donghai - 32,5 χιλιόμετρα   Η γέφυρα Donghai εκτείνεται από τη Σανγκάη μέχρι το λιμάνι Γιανγκσάν, πάνω από τη θάλασσα της νότιας Κίνας. Δυστυχώς οι τουρίστες στην Κίνα δεν επιτρέπεται να οδηγούν οπότε μπορούν να απολαύσουν τη διαδρομή μόνο με ταξί.


4. Γέφυρα Runyang -  35,7 χιλιόμετρα   Οι περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν να δουν τον ποταμό Γιανγκ-Τσε με κρουαζιερόπλοιο, όμως κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τον περάσει αυτοκινητόδρομο Πεκίνου-Σανγκάης, περνώντας από τη γέφυρα Runyang. Όταν ολοκληρώθηκε το 2005, ήταν η τρίτη μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο και η μεγαλύτερη στην Κίνα.


3. Γέφυρα του κόλπου Hangzhou - 35,7 χιλιόμετρα   Η πόλη Χανγκτσόου είναι φημισμένη για τις γραφικές γέφυρες πεζών στην περιοχή της Δυτικής Λίμνης, όμως διαθέτει και την τεράστια γέφυρα του κόλπου Χανγκτσόου. Χρειάστηκε να δουλέψουν πάνω από 600 ειδικοί επί 10 χρόνια για να σχεδιαστεί η καλωδιωτή γέφυρα, ενώ πολλά μέρη της κατασκευάστηκαν στην ξηρά και μεταφέρθηκαν έπειτα στη θάλασσα.


2. Γέφυρα του βάλτου Manchac  - 36,7 χιλιόμετρα   Πίσω στη Λουιζιάνα, σχεδόν το ένα τρίτο του αυτοκινητόδρομου Ι-55 που διασχίζει την πολιτεία, περνάει από βάλτους με τη βοήθεια της γέφυρας Manchac. Κάθε τσιμεντένιος πυλώνας έπρεπε να μεταφερθεί μέσα στο βάλτο, οπότε το κάθε μίλι της γέφυρας κόστισε 7 εκατομμύρια δολάρια.


1. Ανυψωμένος δρόμος της λίμνης Pontchartrain - 38,4 χιλιόμετρα   Σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, η γέφυρα που διασχίζει τη λίμνη Pontchartrain της Νέας Ορλεάνης είναι η μεγαλύτερη σε μήκος γέφυρα υδάτινης περιοχής στον κόσμο. Είναι τόσο μεγάλη που για 13 χιλιόμετρα περίπου δε φαίνεται ξηρά σε καμία από τις δύο κατευθύνσεις.

www.lifo.gr

Τα διαβάζουν πολλοί