English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

9.3.13

Καναρίνια, οι αγαπημένοι μας μικροί τραγουδιστές!

Μας εντυπωσιάζουν με το κελαΐδισμα τους, τα χρώματα τους, την ομορφιά τους. Βρίσκονται κοντά μας, και με το πρώτο φως της ημέρας, ακούμε την γλυκιά φωνή τους να μας καλημερίζει, με έναν τρόπο που μόνο αυτά ξέρουν. Τα μικρόσωμα αυτά πουλάκια, μας συντροφεύουν και μας δίνουν χαρά και ηρεμία όλη την ημέρα, με αντάλλαγμα λίγη τροφή και φροντίδα.

Προέλευση, ιστορία
Τα καναρίνια κατάγονται από τα Κανάρια Νησιά του Ατλαντικού ωκεανού και από εκεί έχουν πάρει και το όνομά τους. Τα διάφορα είδη καναρινιών προέρχονται από ένα μόνο αρχικό είδος, τον σπίνο των Καναρίων (Serinus canaria), αντιπρόσωπους του οποίου μπορούμε να δούμε και να ακούσουμε ακόμη και σήμερα στα Κανάρια Νησιά.
Από το 1474 μετά την κατάκτηση των Καναρίων νήσων, Ισπανοί ναύτες μετέφεραν αυτό τον φτερωτό τραγουδιστή, στην Ιβηρική χερσόνησο ξεχωρίζοντας τον από άλλα πουλιά, για το ασυνήθιστο κελάηδισμά του. Πάντως δεν είναι οι πρώτοι, γιατί όταν εισέβαλαν στο εσωτερικό του νησιού βρήκαν πολλά τέτοιου είδους πουλιά στα κλουβιά των ιθαγενών. Οι Ισπανοί ναύτες όταν γύριζαν στη πατρίδα τους έπαιρναν μαζί τους τα πρασινοκίτρινα καναρίνια, που τα δώριζαν σαν πολύτιμα και σπάνια δώρα, ή τα πουλούσαν ακριβά.
Οι πρώτοι που κατάφεραν να εκθρέψουν καναρίνια στην Ισπανία, ήταν οι μοναχοί, που έτσι είχαν πρόσθετα έσοδα για τα μοναστήρια τους. Επειδή πουλούσαν μόνο τα αρσενικά, είχαν το μονοπώλιο για 100 χρόνια. Αυτό το χρονικό διάστημα πουλήθηκαν καλά ωδικά καναρίνια σε υψηλές τιμές στην Ιταλία, την Γαλλία και την Αγγλία, όπου και εκεί δεν αγαπήθηκαν λιγότερο απ’ ότι στην πατρίδα τους και την Ισπανία.
Γύρω στο 1550 εμφανίστηκαν στην Ιταλία τα πρώτα θηλυκά καναρίνια. Δεν είναι ακριβώς γνωστό το πως έσπασε το μονοπώλιο. Υπάρχουν δυο εκδοχές. Κατά την πρώτη ένα ισπανικό εμπορικό που πήγαινε στο Λιβόρνο ναυάγησε στις ακτές της Έλβας. Μερικά από τα αρσενικά καναρίνια που μετέφερε το πλοίο ζευγάρωσαν, όταν διέφυγαν στην στεριά της Ιταλίας, με τον νοτιοευρωπαϊκό σπίνο (Serinus serinus). Οι Ιταλοί έπιασαν τα ωδικά πουλιά της νέας αυτής διασταύρωσης, τα εξέθρεψαν και σε λίγο καιρό το καναρίνι εξαπλώθηκε σε όλη την Ιταλία. Κατά την δεύτερη και πιθανότερη εκδοχή, μαζί με τα πολλά αρσενικά πουλιόταν και κάποιο θηλυκό. Το φύλο του σπίνου όπως και του σημερινού καναρινιού διακρίνεται εξωτερικά μόνο από πολύ έμπειρους εκτροφείς. Ένα μόνο θηλυκό στα χέρια ενός πεπειραμένου εκτροφέα του αρκούσε για να αρχίσει την δική του αναπαραγωγή.
Σε κάθε περίπτωση, στο τέλος του 16ου αιώνα, υπήρχαν εκτροφείς καναρινιών εκτός από την Ισπανία, στην Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία και την Αγγλία. Έτσι ο φτερωτός Νοτιοευρωπαίος είχε αρχίσει την πτήση του προς τον βορρά και τίποτε δεν μπορούσε να σταματήσει τη καριέρα του σας το πιο αγαπητό κατοικίδιο πτηνό.

Διατροφή
Τα καναρίνια ως κοκκοφάγα έχουν σαν κύρια τροφή όλους τους σπόρους. Η μεικτή τροφή με σπόρους που υπάρχει στο εμπόριο είναι πολύ καλή για την βασική τους διατροφή.
Η διατροφή των καναρινιών αποτελείται από:
- Την μικτή τροφή από σπόρους (γκλάντς, νίζερ, κεχρί, κανναβούρι, λιναρόσπορο, παπαρούνα, βρώμη, μαρουλόσπορο, ρύψεν κλπ), η σύνθεση της οποίας ποικίλει ανάλογα την εποχή και την ράτσα τους.
- Την πρασινάδα, τα φρέσκα φρούτα και χόρτα δηλαδή (μαρούλι, μήλο, ραδίκι, πορτοκάλι, τσόχος, σπανάκι, καρότο, φύτρα κ.ά.) αφού έχουν πλυθεί και στεγνώσει καλά.
- Την τροφή με φρέσκο καλά βρασμένο αυγό ή τις έτοιμες αυγοτροφές.
- Την ειδική άμμο από τριμμένα όστρακα για την χώνεψη του πουλιού.
Αποφεύγετε τις μουχλιασμένες τροφές ή τις τροφές με σκόνες και να θυμάστε ότι το παχύ καναρίνι δεν κελαηδά.
Ένα υγιές καναρίνι τρώει καθημερινά σχεδόν ένα κουταλάκι του τσαγιού.

Φροντίδα, διαμονή
Ο ήλιος, ο αέρας η θερμοκρασία και η καθαριότητα είναι απαραίτητες συνθήκες διαβίωσης ενός υγιούς καναρινιού. Στο σκοτεινό, μουχλιασμένο και βρώμικο χώρο το πουλί δεν είναι ποτέ υγιές, έστω και αν ταΐζεται σωστά.
Αποφεύγετε την έκθεση των πουλιών στην μεγάλη ζέστη, στα ρεύματα, στην μεγάλη υγρασία και στον μολυσμένο αέρα. Ένα υγιές και συνηθισμένο στο κρύο καναρίνι δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα. Καλύτερα όμως να αποφεύγεται. Επίσης πρέπει να ξέρετε ότι τα αρσενικά σταματούν το κελάηδημα στο δυνατό κρύο. Μην ξεχνάτε την καθαριότητα της κατοικίας του. Για να χαρείτε τον φίλο σας για πολλά χρόνια, καθαρίζετε το κλουβί του τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και αλλάζετε το νερό του καθημερινά.

Κατοικία – Εξοπλισμός
Ένα κλουβί κατάλληλο για ένα καναρίνι είναι σχήματος ορθογωνίου και διαστάσεων από 35x25x35cm έως 45x30x35cm περίπου, ανάλογα με το μέγεθος του καναρινιού. Πρέπει να θυμάστε πάντοτε ότι η ευρυχωρία καταλήγει σε κυριαρχία και η στενότητα σε ανυπαρξία. Αποφεύγετε τα διακοσμητικά κλουβιά με τις πολλές “γιρλάντες”, καθώς και τα στρογγυλά κλουβιά που φέρνουν δυσφορία στα πουλιά και δεν είναι και πρακτικά.

http://www.kanarinia.gr

Τα διαβάζουν πολλοί