English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

15.2.13

Ρεπανάκι για την όρεξη;; ΡΕΠΑΝΙ (NIGER)/ΡΕΠΑΝΑΚΙ (RADICULA)–RAPHANUS SATIVUS

Καλλιεργείται για τη σαρκώδη ρίζα του σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο, και είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην κινητικότητα του εντέρου. Ο χυμός ρεπανιού έχει ευεργετική δράση στις περιπτώσεις χολοκιστίτιδος και στις ενοχλήσεις του συκωτιού ενώ με γαργάρες θεωρείται ότι έχει δράση κατά της στηθάγχης. Το ρεπάνι λειτουργεί επίσης και ως καθαριστικό του αίματος. Κοπανισμένο πάνω στις πλήγες θεωρείται ότι έχει θεραπευτική δράση. Θέλει προσοχή στην κατανάλωση του!

Η χρήση του ραπανιού, που στην αρχαιότητα ήταν γνωστό ως ραφανίδα (Θεόφραστος), αναφέρεται στη θεραπευτική από πολλούς αρχαίους συγγραφείς. Το συνιστούσαν ως ορεκτικό, αντιβηχικό, για τη διάλυση νεφρολίθων, χολόλιθων, ως φάρμακο κατά της υδρωπικίας, του ερυσιπέλατος, της αρθρίτιδας, των ηπατικών παθήσεων, κτλ. Το όνομα ραφανίς (ραπάνι) είναι πιθανό να προέρχεται από σύντμηση των λέξεων ραδίως - φαίνεσθαι, εξαιτίας της γρήγορης ανάπτυξης του φυτού.

Το ρεπάνι κοινώς γνωστό και ως ραπάνι είναι μονοετές ή διετές φυτό του γένους Ράφανος και ανήκει στην οικογένεια των Κραμβοειδών (Brassicaceae). Το βάρος του είναι από μερικά γραμμάρια και φτάνει μέχρι ένα κιλό στη ποικιλία dalkon της Ιαπωνίας, ενώ η γεύση του είναι ήπια καυστική.

Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Νωρίς την άνοιξη ή φθινόπωρο νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 5-30 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Φεβρουάριο-Μάιο / Αύγουστο - Νοέμβριο
Βάθος φύτευσης: 0.8-1.2 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 4-10
Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 25-40 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία για τα ρεπανάκια και 50/90 ημέρες από την σπορά για τα ρεπάνια.

Τα διαβάζουν πολλοί