English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

9.2.13

Στα άκρα η σύγκρουση για την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα μεταξύ της περιφέρειας και του δήμου Θεσσαλονίκης για τη διατήρηση ή όχι της πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας.Άκαρπη απέβη η σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή της επιτροπής των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου και της περιφέρειας, καθώς και οι δυο πλευρές επέμειναν στις θέσεις τους.Η δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι ο πεζόδρομος πρέπει να παραμείνει και ότι η Περιφέρεια είναι αναρμόδια να λάβει απόφαση, αφού η συγκεκριμένη οδός δεν ανήκει στο βασικό οδικό δίκτυο της πόλης. Ο δήμος κατά τη σύσκεψη ζήτησε από την Διεύθυνση Τροχαίας συμπληρωματικά στοιχεία, ώστε να εξεταστεί εάν προκύπτει κυκλοφοριακή επιβάρυνση εξατίας της πεζοδρόμησης της Αγ. Σοφίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας Ανδρέα Κουράκη, «ο δήμος δεν πρόκειται να κάνει πίσω και μάλιστα επισπεύδει τις διαδικασίες, ώστε η μελέτη που έχει πάρει το α΄ βραβείο στον διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν».
Την ίδια ώρα, η Περιφέρεια διαμηνύει ότι θα τηρήσει το γράμμα του νόμου που προβλέπει ότι στις πεζοδρομημένες οδούς θα λειτουργούν και λωρίδες ροής των οχημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυκλοφοριακή μελέτη του ΟΡΘ δείχνει την Αγ. Σοφίας ως δρόμο και σε αυτή τη μελέτη εκτιμάται ότι θα βασιστούν οι υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής πρόκειται να θέσει το θέμα και στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη. Ο κ. Τσαμασλής σημειώνει, ότι «η απόφαση δεν λαμβάνεται «κάνοντας κόντρες», αλλά με βάση το νόμο και το δημόσιο συμφέρον». Τονίζει, δε, ότι πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας το θέμα θα κλείνει και πιθανόν θα υπογράφει και η σχετική απόφαση.
Από την πλευρά της η Περιφέρεια επιδιώκει, βασιζόμενη στο νέο νόμο, την διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και στις δυο πλευρές κατά 2,5 μέτρα με λωρίδα κυκλοφορίας ήπιας όχλησης στη μέση, η οποία, όμως, δεν θα είναι ασφαλτοστρωμένη αλλά με κυβόλιθους.
Το θέμα, πάντως, έχει χωρίσει στα δύο τη Θεσσαλονίκη. Από τη μια σοβαρές αντιρρήσεις για την πεζοδρόμηση της οδού εκφράζουν επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων και του Εμπορικού Συλλόγου, ενώ από την άλλη μερίδα πολιτών επιθυμούν τη διατήρηση του πεζόδρομου, διοργανώνοντας γιορτή δρόμου και συλλογή υπογραφών.

Τα διαβάζουν πολλοί