English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

7.2.13

Καγκουρό! Όσα δεν γνωρίζαμε...

Το όνομά του το πήρε από τον Άγγλο θαλασσοπόρο Τζέιμς Κουκ. Όταν ο Κουκ έφτασε το 1770 στην Αυστραλία, παρατήρησε το ζώο και ρώτησε τους ιθαγενείς πώς λέγεται. Αυτοί απάντησαν: "Καν γκου ρό", που σημαίνει "πάνω-κάτω". Το αληθινό όνομα του Καγκουρό στη γλώσσα των Ιθαγενών είναι "Γολαρού" και το λένε έτσι μέχρι και σήμερα. Το καγκουρό ανήκει στην οικογένεια των μακρόποδων η οποία περιλαμβάνει 63 είδη, είναι θηλαστικό και ζει στην Αυστραλία και στη Νέα Γουϊνέα.

Είναι μαρσιποφόρο ζώο και αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που το κάνει να ξεχωρίζει! Η αρχαία λέξη "μάρσιπος" σημαίνει σάκος. Αυτά τα ζώα ονομάστηκαν μαρσιποφόρα λόγο του σάκου που έχει στη κοιλιά το θηλυκό.
Όταν γεννηθούν, η μητέρα γλείφει το τρίχωμα της κοιλιάς της κι ανοίγει ένα δρόμο ως τον σάκο, ώστε τα μικρά να μπορούν εύκολα να τον βρούν. Στον μάρσιπο μεγαλώνει το μικρό τους πρώτους μήνες της ζωής του. Εκεί βρίσκει την ασφάλεια και το γάλα της μητέρας του. (οι θηλές της μητέρας βρίσκονται μέσα στον μάρσιπο)
Η μητέρα είναι αρκετά συνδεδεμένη με το μικρό της όπως και τα περισσότερα θηλαστικά. Το μικρό καγκουρό όπως και πολλά άλλα ζώα όταν φτάσει η στιγμή της ενηλικίωσης δυσκολεύεται να το συνειδητοποιήσει και πολλές φορές αν και πολύ ανεπτυγμένο σωματικά, προσπαθεί να μπει στον μάρσιπο της μητέρας του. Μάταια όμως η προσπάθεια γιατί έφτασε η στιγμή που πρέπει να ακολουθήσει την εκπαίδευση που θα του παρέχει η μητέρα του και να μπορέσει να επιβιώσει μόνο του.

Τα καγκουρό είναι φυτοφάγα ζώα και πολλές φορές χρειάζεται να σκαρφαλώνουν ψηλά στα δέντρα με τη βοήθεια της ουράς τους.Υπάρχουν είδη που ζούνε επάνω στα δέντρα. Το ενήλικο γκρίζο, γιγάντιο καγκουρό, μπορεί να φτάσει τα δυόμισι περίπου μέτρα ύψος. Το βάρος του μπορεί να φτάσει τα 100 κιλά. Τα δενδρόβια καγκουρό δεν ξεπερνούν το ένα μέτρο ύψος.

Αξίζει να αναφέρουμε οτι τρέχουν εδώ κι εκεί με μεγάλα πηδήματα που φτάνουν τα 6 έως 8 μέτρα και τα βοηθούν να τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα, σχεδόν έως πενήντα χιλιόμετρα την ώρα. Είναι πολύ γρήγορα ζώα λοιπόν και αυτό βέβαια τα βοηθά να διαφεύγουν από διάφορους κινδύνους μιας και δεν έχουν σταθερή φωλιά ή καταφύγιο. Είναι ζώα που τους αρέσει να ζουν ελεύθερα!

Τα διαβάζουν πολλοί