English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

7.2.13

Το κύκλωμα… «Πεινάω», στη Θεσσαλονίκη

Κύκλωμα «εισαγόμενων» ζητιάνων από την Βουλγαρία δραστηριοποιείται εδώ και λίγους μήνες στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω κύκλωμα απαρτίζεται από αρκετά μέλη, ενώ δεν αποκλείεται το γεγονός να δραστηριοποιείται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ζητιάνοι, βρίσκονται καθημερινά σε πεζοδρόμια κεντρικών δρόμων της πόλης μας κρατώντας μια χάρτινη ταμπέλα με την λέξη «πεινάω». Τα άτομα αυτά εμφανίστηκαν στα πεζοδρόμια της Θεσσαλονίκης το καλοκαίρι του 2012.Όσοι έχουν περπατήσει στα κεντρικά σημεία της πόλης της Θεσσαλονίκης, θα έχουν παρατηρήσει ότι τα άτομα αυτά, κρατούν το ίδιο σχεδόν χαρτόνι με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα με την λέξη «Πεινάω». Σχολιάζοντας το γεγονός αυτό, πολίτες της Θεσσαλονίκης, ανέφεραν, «είναι σαν να το έχει γράψει το ίδιο άτομο, γιατί αυτοί δεν ξέρουν ούτε λέξη ελληνική».
Σύμφωνα με πληροφορίες τα άτομα αυτά, είναι αθίγγανοι βουλγαρικής καταγωγής, και εμφανίστηκαν την ίδια εποχή με τους Βούλγαρους συλλέκτες σκραπ που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν κατηγορηθεί για κλοπή από τους μπλε κάδους ανακύκλωσης του δήμου.
  Ακόμα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα άτομα αυτά, κατοικούν σε παραπήγματα ή εγκαταλειμμένα κτήρια στοιβαγμένα με άλλους ομοεθνείς τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι σύλληψη 11 ατόμων αθιγγάνων βουλγαρικής καταγωγής που εντοπίστηκαν να μένουν σε εγκαταλελειμμένο κτήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και μάλιστα να είναι φορείς καλπάζουσας φυματίωσης.

Ο τρόπος δράσης τους
Οι ζητιάνοι που ακόμα και τώρα, το χειμώνα φορούν ελάχιστα ρούχα και κάθονται στο πεζοδρόμιο προκαλώντας τον οίκτο των περαστικών, διαθέτουν κινητό τηλέφωνο αλλά και ρούχα τα οποία τα έχουν πιο πέρα από το σημείο όπου κάθονται. Όταν μαζέψουν ένα ικανό χρηματικό ποσό σηκώνονται από τη θέση τους το «καταθέτουν» και μετά ξαναπαίρνουν τη θέση τους. Σημειώνεται ότι κανένας από αυτούς δεν έχει εμφανές το πρόσωπό του. «Όταν έκλεισε η αγορά για μεσημέρι, είδα έναν που κρατούσε ένα τέτοιο χαρτόνι το δίπλωσε το έβαλε στην τσέπη του και έφυγε σαν κύριος» είπε κάτοικος του κέντρου της πόλης της Θεσσαλονίκης.
«Αυτοί οι άνθρωποι καθημερινά βγάζουν μεροκάματο, το δίνουν και μετά πάλι ζητιανεύουν», τόνισαν σχετικά με το φαινόμενο αυτό, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Επίσης σχολίασαν ότι οι ίδιοι άνθρωποι βρίσκονται σχεδόν στο ίδιο σημείο κάθε φορά.

Θύματα ή μέλη του κυκλώματος;
Οι ζητιάνοι του «πεινάω» που συναντάμε καθημερινά δεν αποκλείεται να είναι οι εργάτες ενός μεγάλου κυκλώματος εκμετάλλευσης οικονομικά αδύναμων ανθρώπων από τη Βουλγαρία. Σημειώνεται ότι εκτιμάται πως και η 11χρονη που σκοτώθηκε από το τουριστικό λεωφορείο πριν από λίγες ημέρες και ήταν παιδί των φαναριών, ανήκε σε κύκλωμα εκμετάλλευσης ανθρώπων.

Τα διαβάζουν πολλοί