English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

9.2.13

Ινδία, 1631μ.Χ. στο Ταζ Μαχάλ / Taj Mahal!

Λίγοι γνωρίζουν την ερωτική ιστορία που κρύβεται πίσω απ' αυτό το υπέροχο μνημείο. Όπως πολλοί θρύλοι, έτσι και αυτός αρχίζει με το κλασσικό “Μια φορά κι έναν καιρό...”

Μια φορά κι έναν καιρό στην Άγρα, μια περιοχή της μακρινής Ανατολής ζούσε ένας πρίγκιπας που τον έλεγαν Κουράμ κι ο οποίος στα 15 του χρόνια ερωτεύτηκε μια πριγκίπισσα. Σύμφωνα με το θρύλο, οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν τυχαία και οι μοίρες τους ενώθηκαν για πάντα. Αφού πρώτα περίμεναν πέντε ολόκληρα χρόνια ώσπου να τους επιτραπεί να ιδωθούν, τελικά παντρεύτηκαν στα 1612. Η πριγκίπισσα κατά την τελετή του γάμου πήρε το όνομα Μουμτάζ Μαχάλ που σημαίνει ”Η εκλεκτή του παλατιού”. Ο πρίγκιπας ενθρονίστηκε στο βασίλειο το 1628 με το όνομα Σα Τζαχάν (Shah Jahan), που σημαίνει “Βασιλιάς του Κόσμου” και κυβέρνησε με ειρήνη.
Όμως η μοίρα το θέλησε έτσι ώστε η Μουμτάζ να μη μείνει στο θρόνο για πολύ. Αφού πρώτα χάρισε στον Σα Τζαχάν το 14ο παιδί του, πέθανε στα 1631μ.Χ. ήταν μόλις 39 ετών. Ο αυτοκράτορας δέχτηκε σαν μαχαιριά τον θάνατό της και, σύμφωνα με την ιστορία, το βασίλειο πένθησε την Μουμτάζ για 2 χρόνια. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν έγινε τίποτε χαρμόσυνο στην επικράτεια του βασιλείου: ούτε μουσική, ούτε γιορτές, ούτε συγκεντρώσεις.

Ο Σα Τζαχάν αποφάσισε να χτίσει ένα μνημείο που κανένας δεν είχε αντικρύσει ποτέ στο παρελθόν, ώστε ο κόσμος να μη μπορεί ποτέ να ξεχάσει τη Μουμτάζ. Ο αρχιτέκτονας δεν είναι γνωστός, ωστόσο το μνημείο κατάφερε να συγκεντρώσει τους πιο αμύθητους θησαυρούς που μαζεύτηκαν ποτέ στην Άγρα: φίνο λευκό μάρμαρο, νεφρίτη, πολύτιμα πετράδια, τυρκουάζ, αμέθυστο, αχάτη, ζαφείρια, κοράλια, χαλαζία, αμπάρη και άλλα.
Έτσι δημιουργήθηκε το Ταζ Μαχάλ.
Η ονομασία του δεν είναι τίποτ' άλλο παρά συντομογραφία του ονόματος της γυναίκας της οποίας τη μνήμη αντιπροσωπεύει° της Μουμτάζ Μαχάλ... Το όνομα Ταζ "Taj" έχει περσική προέλευση και σημαίνει κορώνα, ενώ Μαχάλ "Mahal" στα Αραβικά σημαίνει τοποθεσία. Το μνημείο περιστοιχίζεται από έναν συμμετρικό περίγυρο με κήπους που διαιρείται σε μικρότερα τετράγωνα και διασχίζεται από ένα κανάλι που στις δυο πλευρές του έχει σειρές από κυπαρίσια. Αυτή είναι και η πιο διαδεδομένη εικόνα του. Στο εσωτερικό το μαυσωλείο είναι το ίδιο εντυπωσιακό. Όταν σουρουπώνει, ο χώρος που περιβάλλεται από λεπτά μαρμάρινα τοιχώματα καλλωπισμένα με χιλιάδες πολύτιμα πετράδια, παίρνει διάφορους χρωματισμούς που δημιουργούν έναν μανδύα χιλιάδων εντυπωσιακών χρωμάτων.
Στην κορυφή του μνημείου, υπάρχει ένας εντυπωσιακός τρούλλος, το αποκορύφωμα του Ταζ Μαχάλ. Περιβάλλεται από 4 μικρότερους τρούλλους που στηρίζονται σε ισάριθμους πύργους με τέτοιο τρόπο, ώστε ακόμα και αν οι πύργοι καταρρεύσουν, ο κυρίως τρούλλος θα παραμείνει ανέπαφος.
Το εξωτερικό του κτιρίου είναι φιλοτεχνημένο με σχέδια, ψηφιδωτά και ημιπολύτιμους λίθους να δένουν με το κατάλευκο μάρμαρο, κατά τα πρότυπα της ιταλικής τεχνοτροπίας που χρησιμοποιήθηκε από τους Ινδούς μάστορες. Αυτά τα ψηφιδωτά είναι τόσο καλοσχεδιασμένα και τοποθετημένα με τόση προσοχή, ώστε για να διαπιστωθεί κάποιο λάθος χρειάζεται μεγεθυντικός φακός.

Λέγεται ότι ο Σα Τζαχάν επιθυμούσε να χτίσει το δικό του μαυσωλείο από την άλλη πλευρά του ποταμού. Θα ήταν, σύμφωνα με το θρύλο, επιβλητικότερο και πιο ακριβό, χτισμένο από μαύρο μάρμαρο και θα επικοινωνούσε με το Ταζ Μαχάλ με μια χρυσή γέφυρα. Ωστόσο αυτό το σχέδιο δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή. Αφού πρώτα εκθρονίστηκε από τον γιό του, ο αυτοκράτορας τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό στο παλάτι του, από όπου μπορούσε να βλέπει το Ταζ Μαχάλ μέχρι τον θάνατό του. Μετά το θάνατό του, το 1666, ετάφη δίπλα της, μέσα στο Ταζ Μαχάλ, το οποίο ονομάστηκε “Αιώνια κατοικία του Σα Τζαχάν και της Μουμτάζ Μαχάλ”.

(Το Ταζ Μαχάλ (Taj Mahal) είναι ένα περισπούδαστο κτιριακό συγκρότημα και βρίσκεται κοντά στην πόλη Άγκρα της βόρειας Ινδίας, στις όχθες του ποταμού Γιούμα. Πολλοί το έχουν χαρακτηρίσει ως το όγδοο θαύμα του κόσμου.
Οι εργασίες κατασκευής του Ταζ Μαχάλ ξεκίνησαν το 1631 και ολοκληρώθηκαν 22 χρόνια αργότερα. Για την ανέγερσή του δούλεψαν 20.000 εργάτες και δαπανήθηκαν 32 εκατομμύρια ρουπία (κατά προσέγγιση 65.000 ευρώ). Όταν ολοκληρώθηκε, ένας χρυσός φράχτης τοποθετήθηκε γύρω από το φέρετρο, το οποίο -λένε- ο αυτοκράτορας το στόλισε με πέρλες και διαμάντια. Επίσης, τοποθέτησε 2.000 φρουρούς για να το φυλάνε.
Το Μαυσωλείο είναι χτισμένο από λευκό μάρμαρο. Εσωτερικά ο κυρίως χώρος του αποτελεί οκταγωνικό θάλαμο με ανάγλυφες διακοσμήσεις στο κέντρο του οποίου βρίσκονται τα δυο κενοτάφια του Σάχη και της αγαπημένης του Μαχάλ. Αμέσως μετά αυτών και στο επίπεδο του κήπου βρίσκονται οι πραγματικοί τάφοι τους. 
Ιστορικοί, οικολόγοι και πολιτικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να καταρρεύσει μέσα σε 5 χρόνια,  γιατί τα ξύλινα θεμέλιά του σαπίζουν. Απειλείται από τη μόλυνση του ποταμού Γιαμούνα, αναπόσπαστο μέρος της αρχιτεκτονικής σύλληψης του Ταζ Μαχάλ. Επίσης είναι εκτεθειμένο στις θύελλες σκόνης , αφού τα δέντρα που το προστάτευαν, όπως και ολόκληρη την πόλη, έχουν κοπεί για να ανοιχτούν νέοι δρόμοι. 
Το Ταζ Μαχάλ σήμερα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα παγκοσμίως και το μέγιστο της Μουγκάλ (ινδομογγολικής) αρχιτεκτονικής, το οποίο και περιλαμβάνεται στα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς).

Τα διαβάζουν πολλοί