English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

26.1.13

Κούνια; Κρεβατάκι; Λίκνο; Καλαθούνα; Πορτ μπεμπέ;

Λίγο πριν φέρεις στον κόσμο το μικρό σου μωράκι, ξεφυλλίζεις περιοδικά, ρωτάς συγγενείς, γνωστούς. Ο καθένας λέει το δικό του και έτσι καταλήγεις με το κεφάλι κουδούνι να αναρωτιέσαι τι απ’ όλα πρέπει τελικά να αγοράσεις…

Με βάση προσωπική εμπειρία, προτείνω να επενδύσετε είτε σε ένα καρότσι με πορτ μπεμπέ, στο οποίο θα μπορεί να κοιμάται το μωρό τους πρώτους μήνες (στο πορτ μπεμπέ, όχι στο καρότσι!) ή να πάρετε ένα καρότσι για 0+ και να κοιμίζετε το μωρό σε μία καλαθούνα. Ένας ακόμα λόγος, είναι η αίσθηση “φωλιάσματος” που του προσφέρουν κατά τους πρώτους μήνες ζωής, σε αντίθεση με ένα κρεβάτι που στην αρχή φαντάζει τεράστιο.
Στη συνέχεια αγοράστε ένα καλό κρεβατάκι. Υπάρχουν αρκετά μοντέλα που “μεταμορφώνονται” σε μονά κρεβατάκια και μπορούν να σας εξυπηρετήσουν τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού.

Ας πάρουμε όμως μία-μία της επιλογές:
Λίκνο (bassinet ή cradle)
To λίκνο είναι στην ουσία μια “μικρογραφία” κρεβατιού. Τα περισσότερα κουνιούνται (για να νανουριστεί το μωρό), υπάρχουν, όμως και αρκετά που μένουν σταθερά. Στα μείον του είναι ότι πιάνει πολύ χώρο σε σύγκριση με την καλαθούνα ή το πορτ μπεμπέ, αλλά επειδή ακριβώς είναι μεγαλύτερα, μπορούν να φιλοξενήσουν το μωρό για περισσότερο από 3-4 μήνες (εξαρτάται και από το ύψος του μωρού)


Καλαθούνα (Moses Basket)
Η καλαθούνα είναι αυτό που λέει το όνομά της: ένα μεγάλο καλάθι! Οι καλαθούνες διαθέτουν χερούλια για να μεταφέρονται και μπορούν να στηριχτούν σε βάση για να στέκονται ψηλά. Συνήθως μπορούν να φιλοξενήσουν τα μωρά μέχρι την ηλικία των 4 μηνών.


Πορτ μπεμπέ (carrycot)
Το πορτ μπεμπέ “μεταφέρει” το μωρό. Τα περισσότερα έρχονται συνοδευτικά με καρότσια και πολλά από αυτά μπορούν να μεταφέρουν το μωρό και στο αυτοκίνητο (διαθέτουν σύστημα ασφάλισης με τη ζώνη του αυτοκινήτου). Αν το καρότσι σας στη βασική του έκδοση δεν είναι για μωρά κάτω των 4 μηνών, τότε μάλλον θα το χρειαστείτε. Σε περίπτωση που το αγοράσετε, ίσως να μην χρειαστείτε λίκνο ή καλαθούνα. Το μωρό μπορεί άνετα να κοιμηθεί εκεί.


Κούνια/Κρεβάτι (cot)
Ένα κρεβατάκι μπορεί, φυσικά, να χρησιμοποιηθεί από τη γέννηση. Προτιμήστε αυτά στα οποία μπορεί να ανεβοκατέβει στο στρώμα, αντί για αυτά που “πέφτει” το κάγκελο (πρόσφατα αποσύρθηκαν αρκετά από αυτά που μετακινείται το κάγκελο, λόγω παιδικών ατυχημάτων)


Παρκοκρέβατο (playpen)

Πολλές μαμάδες διαλέγουν από την αρχή το παρκοκρέβατο σαν βασικό κρεβάτι για το μωρό τους. Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετά μοντέλα με ρυθμιζόμενη θέση στρώματος, αλλά και με υποστήριξη αλλαξιέρας!


Όλα σε ένα (νοικοκυρεμένα, χαχα)
Κάποιες εταιρίες κατασκευάζουν κρεβάτια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βάθος χρόνου. Το μοντέλο της φωτογραφίας, ξεκινά από λίκνο (δεξιά), μετατρέπεται σε κρεβατάκι (αριστερά) και μπορεί να γίνει μεγαλύτερο κρεβάτι και να σας εξυπηρετήσει για μερικά χρόνια ακόμα!


Μία εναλλακτική λύση είναι τα κρεβατάκια που “κολλάνε” στο κρεβάτι, όπως αυτό:
(Κρεβατάκι)

Τα διαβάζουν πολλοί