English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

19.1.13

Τυρομανιταροαστρακόπιτα by Act

(ερασιτεχνική γευστική πρόταση)
Χρειαζόμαστε...
1 πακέτο φύλλα κρούστας
1 κιλό τυρί φέτα
800γρ μανιτάρια φιλεταρισμένα (κονσέρβα)
200γρ αστράκι-ζυμαρικό
ελαιόλαδο (για το λάδωμα των φύλλων)
1 αυγό
1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Ξεκινάμε!
Βράζουμε το αστράκι με τα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι και την ρίγανη, για 10 λεπτά.
Στραγγίζουμε και μέσα τους (όσο ακόμα είναι ζεστά), θρυψαλίζουμε με τα χέρια μας την φέτα κι ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα καλό μείγμα.
Στον πάτο του ταψιού μας βάζουμε μια διπλή στρώση λαδόκολλας (θα προστατεύσει την πίτα να μην καεί απο την πολύ ώρα ψησίματος που θα πούμε παρακάτω), λαδώνουμε την λαδόκολλα, στρώνουμε φύλλα, λαδώνουμε, ξαναστρώνουμε φύλλα, λαδώνουμε και βάζουμε μια καλή στρώση απο το μείγμα.
Στρώνουμε απο πάνω φύλλα, λαδώνουμε, ξαναστρώνουμε φύλλα, λαδώνουμε και βάζουμε μια δεύτερη στρώση με το μίγμα που απέμεινε.
Στρώνουμε ξανά φύλλα, λαδώνουμε, ξαναστρώνουμε φύλλα και απο πάνω αλείφουμε το γάλα με το αυγό και λίγο λάδι, αφού πρώτα τα αναδεύσουμε σε μπολ.
Χαράσουμε την πίτα σε κομμάτια και κουνάμε το ταψί να απλωθεί το αυγολαδόγαλο σε όλες τις σχισμές.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200βαθμούς για 60 λεπτά (σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο το ταψί για να μην καεί η επιφάνεια της πίτας)
Όταν περάσουν τα 60 λεπτά, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 200βαθμούς για ακόμα 30 λεπτά.
Έτοιμη η "Τυρομανιταροαστρακόπιτα"!

(Μη φοβηθείτε την ένταση της θερμοκρασίας και την πολύ ώρα ψησίματος, διότι η πίτα έχει πολλές στρώσεις φύλλων και διπλή στρώση γέμισης και χρειάζεται καλό και δυνατό ψήσιμο. 
Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε το μισό μείγμα και τα μισά φύλλα, άρα και μισό χρόνο ψησίματος στους 180βαθμούς)

Στο e-mail σου τα νέα άρθρα

Τα διαβάζουν πολλοί