English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

18.1.13

Φτιάξτε μόνοι σας: Πέστο μυρωδικών - Πολτό σκόρδου - Σάλτσα ψητών λαχανικών (οδηγίες & ιδέες)

Πέστο μυρωδικών
Πολτοποιούμε στο μπλέντερ φρέσκα φύλλα μυρωδικού της αρεσκείας μας (βασιλικό, δυόσμο, μαϊντανό, μάραθο, ρόκα κ.λπ.), ρίχνοντας σταδιακά ελαιόλαδο, μέχρι να ετοιμάσουμε έναν λείο και πηχτό πολτό.
Τον αλατίζουμε (το αλάτι είναι έξοχο συντηρητικό) και τον βάζουμε σε βαζάκια, γεμισμένα έως πάνω με ελαιόλαδο.
Πριν από τη χρήση τους, στραγγίζουμε τη δόση που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε σε ένα σουρωτηράκι και την εμπλουτίζουμε, αν θέλουμε, με τριμμένους ξηρούς καρπούς, όπως κουκουνάρι ή τριμμένο πικάντικο τυρί. Με τον τρόπο αυτό έχουμε στη στιγμή μια εξαιρετική σάλτσα για ζυμαρικά, ριζότο, ακόμη και για μια σκέτη πατατοσαλάτα.

Πολτός σκόρδου
Ψήνουμε ολόκληρα κεφάλια σκόρδου σε χαμηλή θερμοκρασία στο φούρνο, σε ένα ταψάκι με λάδι που να φτάνει ώς το 1/3 του ύψους των κεφαλιών, μέχρι τα κεφάλια να είναι μαλακά όταν τα πιέσουμε με το δάχτυλο. Ο ψημένος πολτός βγαίνει με απλή πίεση των κεφαλιών.
Τον βάζουμε σε βαζάκια, τον καλύπτουμε με ελαιόλαδο έως πάνω και τον φυλάμε στο ψυγείο.
Χρησιμοποιείται σε πέστο μυρωδικών ή εμπλουτίζει έναν απλό πουρέ λαχανικών ή τον βάζουμε την τελευταία στιγμή στο σοτάρισμα.
Το αρωματισμένο λάδι του ταψιού το στραγγίζουμε, το βάζουμε σε βαζάκι και το φυλάμε για χρήση σε σαλάτες, βραστές πατάτες, ζυμαρικά, μπρουσκέτες κ.ά., ανακατεμένο με ωμό λάδι.

Σάλτσα ψητών λαχανικών
Ψήνουμε στο γκριλ λαδωμένες λεπτές φέτες από 2 μελιτζάνες φλάσκες, 5 ντομάτες και 4 πιπεριές κέρατο ή Φλωρίνης για 7 - 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ και τις εμπλουτίζουμε με ξερά μυρωδικά που επιθυμούμε και αλάτι.
Μοιράζουμε το μείγμα σε βαζάκια, τα γεμίζουμε με ελαιόλαδο και τα φυλάμε στο ψυγείο.

Τα διαβάζουν πολλοί