English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

31.12.12

Τι θα έκανες εάν γνώριζες ότι σου έμεινε ένας μήνας ζωής;

Το ερώτημα περίεργο, ανατριχιαστικό και όμως εφικτό μιας και πολλοί συνάνθρωποί μας ήρθαν αντιμέτωποι με αυτήν την πραγματικότητα. Ένιωσαν αδιαθεσία, πήγαν στον γιατρό, κάνανε εξετάσεις…διαπιστώθηκε ότι έχουν καρκίνο….οι γιατροί έδωσαν σε κάποιους ελπίδα, σε κάποιους όμως τους είπαν την θλιβερή πραγματικότητα: «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, σας μένουν μερικοί μήνες ζωής, στην καλύτερη περίπτωση».
Εάν λοιπόν έρθουμε και εμείς αντιμέτωποι σε μία τέτοια κατάσταση, πώς θα αντιδρούσαμε; Τι θα κάναμε; Πώς θα ζούσαμε τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής μας;

Δυστυχώς πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι μόνο σε τέτοιες καταστάσεις συνερχόμαστε από τον πνευματικό λήθαργο που έχουμε πέσει, δυστυχώς μόνο όταν ο θάνατος μας κτυπήσει την πόρτα συνειδητοποιούμε την υπαρξιακή μας μοναξιά, την πνευματική μας γύμνια, την ματαιότητα των πραγμάτων.
Όταν ένας άνθρωπος έχει κάποιους μήνες –ημέρες ζωής αρχίζει να ΒΛΕΠΕΙ, αρχίζει να ΑΚΟΥΕΙ, αρχίζει νομίζω να ΖΕΙ να βάζει τις σωστές προτεραιότητες που τόσο καιρό δεν είχε... και πάλι όχι πάντοτε. Ένας άνθρωπος που θα φύγει σύντομα από αυτή την ζωή, καταλαβαίνει την ανικανότητα της ανθρωπότητας να τον ΣΩΣΕΙ, καταλαβαίνει την ανικανότητα του πολιτισμού να τον ειρηνεύσει, καταλαβαίνει το πόσο γνωρίζει τον Θεό ή όχι.

Πολλοί άνθρωποι καθώς βλέπουν ότι η ζωή τους βαδίζει στο τέλος, γυρίζουν στην Εκκλησία, γυρίζουν περιμένοντας το Θαύμα, περιμένοντας η ελπίδα τους να πάρει σάρκα και οστά…όμως αυτό είναι λάθος, όχι γιατί η Εκκλησία δεν σου παρέχει ελπίδα και ειρήνη στην καρδιά σου αλλά γιατί οι άνθρωποι περιμένουν από την Εκκλησία του Χριστού να ικανοποιήσει την δίψα τους για την επίγεια ζωή και όχι για την Αιωνιότητα.

Η Εκκλησία του Χριστού, ο ίδιος ο Χριστός δεν θα πρέπει να είναι η τελευταία ελπίδα μας, αλλά η πρώτη.
Ο Χριστός δεν είναι ο μάγος που θα μας κάνει καλά, προσφέροντάς μας περισσότερο χρόνο σε αυτήν την ζωή απλά επειδή δεν τα έχουμε ζήσει όλα!
Ο Χριστός δεν είναι η έσχατη λύση αλλά η μοναδική ΣΩΤΗΡΙΑ μας.

29.12.12

Τα Αγιοβασιλιάτικα Καραβάκια της Χίου!

Στην πόλη της Χίου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς υπάρχει ένα έθιμο, τα αγιοβασιλιάτικα καραβάκια. Σύμφωνα με αυτό, όποιες ενορίες επιθυμούν, κατασκευάζουν (βάσει μακέτας) πλοία, -πολεμικά ή εμπορικά- σε σμίκρυνση.
Αυτά συναγωνίζονται μεταξύ τους ως προς την ποιότητα κατασκευής και ως προς την ομοιότητα με τα πραγματικά πλοία, ενώ οι ομάδες, το πλήρωμα, του κάθε πλοίου τραγουδούν κάλαντα.

Το έθιμο αυτό, απέκτησε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά από την εποχή των Βαλκανικών πολέμων και την απελευθέρωση του νησιού (1912- επίσημη προσάρτηση στην Ελλάδα το 1913),  τα οποία διασώζονται και εξελίσσονται έως και τις μέρες μας.

Το πρωτοχρονιάτικο έθιμο του ροδιού!

Το πρωί της Πρωτοχρονιάς, η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία, ντυμένοι όλοι με τα καλά τους ρούχα για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και να υποδεχτούν το νέο χρόνο, καλό κι ευλογημένο!
Ο νοικοκύρης κρατάει στην τσέπη του ένα ρόδι, για να το λειτουργήσει. Γυρνώντας σπίτι, πρέπει να χτυπήσει το κουδούνι της εξώπορτας και να του ανοίξουν (δεν κάνει να ανοίξει ο ίδιος με το κλειδί του). Έτσι θα είναι ο πρώτος που θα μπει στο σπίτι για να κάνει το καλό ποδαρικό, με το ρόδι στο χέρι .
Μπαίνοντας μέσα, με το δεξί ποδάρι, σπάζει το ρόδι πίσω από την εξώπορτα, το ρίχνει δηλαδή κάτω με δύναμη για να σπάσει  και να πεταχτούν οι ρώγες του παντού και ταυτόχρονα λέει: «με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος κι όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά».
Τα παιδιά γύρω - γύρω κοιτάζουν αν οι ρώγες είναι τραγανές και κατακόκκινες. Όσο γερές και όμορφες είναι οι ρώγες, τόσο χαρούμενες κι ευλογημένες θα είναι οι μέρες που φέρνει μαζί του ο νέος χρόνος!

Καλή Χρονιά!

http://www.asxetos.gr

28.12.12

Βασιλόπιτα μανταρινιού!

Χρειαζόμαστε...
100γρ. φυτική Μαργαρίνη
2 κούπες Ζάχαρη
6 Αυγά
1 Βανίλια
Χυμό απο 4-5 μανταρίνια
Ξύσμα φλούδας από 4-5 μανταρίνια (είναι σημαντικό όταν χρησιμοποιούμε φλούδα φρούτων να τα έχουμε πλύνει πολύ καλά)
1 φλιτζ. του καφέ Κονιάκ
500γρ. Φαρίνα
1 φλιτζ. σπασμένα Καρύδια & Σταφίδες

Κιμαδόπιτα Πρωτοχρονιάς!

Χρειαζόμαστε...
600 γραμ ζύμη για χωριάτικο φύλλο

για τη γέμιση
650 γραμ κιμά μοσχαρίσιο
2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
λίγη κανέλα
2-3 κόκκους μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

για τη μπεσαμέλ
2 κουτ σούπας φρέσκο βούτυρο
3 κουτ σούπας αλεύρι
1 ποτήρι ζεστό γάλα
2 αβγά
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
2 φλιτζ τσαγιού τριμμένο κασέρι
λάδι για το άλειμμα των φύλλων
(Αν θέλετε προσθέστε στο κιμά 1 κουταλιά σούπας πελτέ. Ένα φλιτζ του καφέ ψιλοκομμένο μαϊντανό θα πήγαινε πολύ με τούτη τη πίτα. Για πιο έντονη γεύση ρίξτε μέσα στον κιμά 150 γραμ ψιλοκομμένο ζαμπόν την ώρα που τον καβουρδίζετε. Χρησιμοποιήστε μίγμα μοσχαρίσιου και χοιρινού κιμά μισό-μισό)

Πρωτοχρονιάτικη σαλάτα!

Χρειαζόμαστε...
300 γραμ φρέσκο τρυφερό σπανάκι
200 γραμ φρέσκα φύλλα ρόκας
300 γραμ φρέσκα αντίδια
1 λόλα ρόσα
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 φλιτζ τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο ή μάραθο
2 κουτ σούπας άσπρες μεγάλες σταφίδες
2 αχλάδια καθαρισμένα και κομμένα κυβάκια
4 φέτες του τοστ
2 κουτ σούπας φρέσκο βούτυρο
150 γραμ ξινομυζήθρα Κρήτης
Υλικά για το dressing
1 φλιτζ τσαγιού εκλεκτό ελαιόλαδο
1 κουτ γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 κουτ γλυκού μέλι
2 κουτ σούπας καλό κρασόξυδο
Αλάτι, πιπέρι

ΈΚΤΑΚΤΟ δελτίο επιδείνωσης καιρού απο σήμερα (28-12-12)

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (28-12-12) ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ (29-12-12) ΘΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΣΧΕΔΟΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΙΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ , ΤΙΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΟΡΕΙΝΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΗΜΙΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΧΩΡΑΣ . ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΧΩΡΑ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ ΑΝΕΜΟΙ 8 ΜΕ 9 ΜΠΟΦΟΡ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΒΟΡΡΑ ΠΡΟΣ ΝΟΤΟ.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (30-12-12) ΤΑ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΘΑ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΟΥΝ.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗΣ ΕΜΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΜΥ www.emy.gr.

27.12.12

Βίος Αγίου Στεφάνου ο Πρωτομάρτυρας και Αρχιδιάκονος

Άγιος Στέφανος, ο Πρωτομάρτυρας του Χριστού, που τιμά η Εκκλησία μας στις 27 Δεκεμβρίου, είναι μια μεγάλη και ηρωική μορφή του Χριστιανικού Μαρτυρολογίου. Είναι ο πρώτος από τους Επτά Διακόνους, ο αρχιδιάκονος, που διάλεξε ο πιστός λαός των Ιεροσολύμων για να προσφέρει, μαζί με τους άλλους, τις υπηρεσίες. του στα κοινά συσσίτια, στις καλούμενες τράπεζες αγάπης των Πρώτων Χριστιανών.
Το ζήτημα για την εκλογή Διακόνων στην Πρωτοχριστιανική Εκκλησία προέκυψε όταν μερικοί Ελληνιστές Ιουδαίοι, δηλαδή ελληνόφωνοι Εβραίοι της διασποράς, διατύπωσαν παράπονα για άνιση μεταχείριση.
Παραπονιόνταν συγκεκριμένα, εκείνοι, ότι στην καθημερινή διανομή των τροφών που γινόταν μεταξύ των Πρώτων Χριστιανών παραβλέπονταν οι ανάγκες των χηρών και των ορφανών, των Ελληνιστών Εβραίων.

Ποιος είναι ο Στέφανος
Ας σταθούμε όμως τώρα με ιδιαίτερη προσοχή στο γενναίο αυτό στρατιώτη του Χριστού που ονομάζεται Στέφανος. Ας δούμε αυτόν το σεμνό νέο, τον ενάρετο άντρα με τη φλογερή πίστη που σήκωσε για την αγάπη του Κυρίου το δικό του σταυρό και έγινε η απαρχή του Χριστιανικού Μαρτυρολογίου, ο σημαιοφόρος και το σύμβολο της μαρτυρικής Χριστιανοσύνης.

26.12.12

Πρωτοχρονιάτικες κινούμενες εικόνες!

Εδώ θα βρεις πάνω απο 50 πρωτοχρονιάτικες κινούμενες εικόνες, για να διαλέξεις όσες θες και όποιες θες!

Καλή χρονιά!!!

Μπορείς να τις έχεις με τον γνωστό τρόπο, κάνοντας δεξί "κλικ" πάνω στην εικόνα που θέλεις και μετά αποθήκευση.

25.12.12

Τί δώρο θα κάνεις εσύ στο Χριστό;

Τέσσερις αιώνες περίπου μετά τη γέννηση του Χριστού, μια νύχτα των Χριστουγέννων, ο Άγιος Ιερώνυμος έρχεται προσκυνητής στη Βηθλεέμ. Λαχταράει να προσκυνήσει το μέρος όπου γεννήθηκε ο Χριστός. Έρχεται στο σπήλαιο της γεννήσεως ταπεινά και προσεύχεται.

23.12.12

Τρόποι για να μαγειρέψετε τα κάστανα

Το ψήσιμο στη χόβολη έχει υπέροχα αποτελέσματα αλλά δεν είναι και πολύ πρακτικό. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να απολαύσουμε πεντανόστιμα κάστανα με πιο εύκολο τρόπο.

Ψήσιμο στο Φούρνο α΄
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
2. Χαράξτε τα κάστανα με ένα κοφτερό μαχαίρι.
3. Βάλτε τα κάστανα σε ένα ταψί.
4. Ψήστε στο φούρνο 20-25 λεπτά. Γυρίστε τα από την άλλη μεριά, αν θέλετε, ύστερα από 10 λεπτά για πιο ομοιόμορφο ψήσιμο.
5. Βγάλτε τα κάστανα από το φούρνο κι αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρά πριν να τα ξεφλουδίσετε.

Ψήσιμο στο Φούρνο β΄ (γκριλ)
1. Ανάψτε το γκριλ του φούρνου.
2. Χαράξτε τα κάστανα με ένα κοφτερό μαχαίρι.
3. Βάλτε τα κάστανα σε ένα ταψί.
4. Τοποθετήστε το ταψί ψηλά στο φούρνο.
5. Ψήσετε τα κάστανα μέχρι να σκουρύνει ελαφρά το κέλυφος. Γυρίστε τα από την άλλη αν θέλετε για πιο ομοιόμορφο ψήσιμο.
6. Ψήσετε για ακόμα 7-10 λεπτά.
7. Βγάλτε τα κάστανα από το φούρνο κι αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρά πριν να τα ξεφλουδίσετε.

Το δράμα του Θεού (μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία)

Το χιόνι στοιβαζόταν πυκνό όλο το απόγευμα ντύνοντας την ορεινή πολίχνη, που είχε κουρνιάσει στην απάνεμη πλαγιά του βουνού, στα λευκά. Μα ωστόσο ο παγωμένος αέρας σήμερα, παραμονή Χριστούγεννα, δεν της χαριζόταν καθόλου. Σάρωνε τις πλαγιές, στριμωχνόταν βουίζοντας στα σοκάκια, ξεχυνόταν γοργά στην απλωμένη κοιλάδα, πιστός στο ραντεβού του με τις άπειρες λευκές νυφούλες που, παιχνιδιάρες, άπιστες, ψυχρές, στριφογύριζαν αδιάκοπα, λοξοδρομώντας απρόβλεπτα σε κάθε του ερωτικό άγγιγμα.

22.12.12

Το καθήκον του Χριστιανού

Ένα βίντεο κινουμένων σχεδίων, που μιλάει για το σταυρό που καλούμαστε να σηκώσουμε στη ζωή μας ακολουθώντας τον Χριστό, τηρώντας τον λόγο Του:
"...εἴ τις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ καὶ ἀκολουθείτω μοι." (Κατά Ματθαίον, ΙΣΤ΄ 24)

21.12.12

Θεσσαλονίκη, Βασιλίσσης Όλγας 110... στον "Πύργο της Ευτυχίας μου"! (Chateau Mon Bonheur)

Βρισκόμαστε στη λεωφόρο Βασ. Όλγας 110...στον "Πύργο της Ευτυχίας μου"! Χτισμένος το 1890, λόγω μεγάλου έρωτα του ιδιοκτήτη για την σύζυγό του την Ευτυχία!
Το Chateau mon bonheur (ο Πύργος της Ευτυχίας μου), γνωστός και ως «Κόκκινοι Πύργοι», όπως και τα άλλα πανέμορφα κτίρια –βίλες της Βασιλής Όλγας, αποτελούσαν την συνοικία των «εξοχών»..Ήταν οι Θερινές κατοικίες των ιδιοκτητών τους.

20.12.12

Η Χριστουγεννιάτικη Αθήνα του 1960 σαρώνει στο διαδίκτυο (φωτο)

Η φωτογραφία της Χριστουγεννιάτικης Αθήνας του 1960 ξύπνησε αναμνήσεις και νοσταλγία προκαλώντας χαμό σε facebook και twitter από την ώρα που ανέβηκε. Τραβήχτηκε τα Χριστούγεννα στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1960 και είναι του σπουδαίου φωτογράφου Κώστα Μπαλάφα. Βρίσκεται στα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.
Απεικονίζει μια έκρηξη φωτός, κίνησης, χρώματος, ευζωίας στα Χαυτεία, τον Δεκέμβριο του 1960.
Απολαύστε την και αναπολήστε την πραγματικά όμορφη Αθήνα.

http://24luckyhours.blogspot.gr

19.12.12

O πύργος "Παλατάκι" (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χαϊδαρίου)


Η πύλη του κτήματος Χαϊδάρι στα δυτικά του πύργου Παλατάκι (φωτ. Σπ. Παναγιωτόπουλος)

Στον χώρο της μεγάλης μάχης του Χαϊδαρίου βρίσκεται πυργοειδές κτίσμα, γνωστό στο ευρύ κοινό ως Παλατάκι. Τόσο το κτήριο, όσο και η γύρω περιοχή έχουν ανακηρυχθεί διατηρητέος ιστορικός τόπος από το Υπουργείο Πολιτισμού από το 1979. To Παλατάκι αποτελεί τυπικό δείγμα αρχιτεκτονικής ρομαντικού ιστορισμού με νεογοτθικά στοιχεία. Βασικά του χαρακτηριστικά είναι ο φρουριακός χαρακτήρας (επάλξεις, γωνιακοί πύργοι, στενά παράθυρα), οι ραδινές αναλογίες και τα γοτθικίζοντα διακοσμητικά στοιχεία (παράθυρα επιστεφόμενα από οξυκόρυφα τόξα, εξωτερικός κεραμοπλαστικός διάκοσμος, διαμόρφωση επάλξεων και γωνιακών πυργίσκων). Ο πύργος διαθέτει δύο ορόφους, δώμα και ημιυπόγειο, όπου βρίσκονταν τα μαγειρεία και οι βοηθητικοί χώροι. Οι όροφοι αποτελούνται από μικρό αριθμό ψηλοτάβανων αιθουσών, οι μεγαλύτερες από τις οποίες χρησιμοποιούνταν ως τραπεζαρίες και χώροι υποδοχής. Τα ταβάνια είναι κοσμημένα με οροφογραφίες εξαιρετικής ποιότητας. Ο μικρός αριθμός των αιθουσών υποδεικνύει ότι το κτήριο χρησιμοποιούνταν ως εξοχική κατοικία, υπόθεση που ενισχύεται και από τη σχετικά μεγάλη απόσταση που χωρίζει το Παλατάκι από το κέντρο των Αθηνών.

Καθεδρικός Ναός του Σωτήρος Χριστού. Ο ψηλότερος Ορθόδοξος ναός του κόσμου! (Μόσχα)

Ο Καθεδρικός Ναός του Σωτήρος Χριστού, βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μόσχοβα, λίγα τετράγωνα δυτικά της κόκκινης πλατείας. Είναι ο μεγαλύτερος ναός στη Ρωσία και ένας από τους μεγαλοπρεπέστερους  στον πλανήτη (ο ψηλότερος Ορθόδοξος ναός του κόσμου). Το μέγεθός του επιβλητικό καθώς χωράει 10.000 ανθρώπους!

18.12.12

Κτήμα του Πύργου Βασιλίσσης (Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης)

Μετά την επανάσταση του 1821 τα τούρκικα κτήματα αγοράζονται σταδιακά από έλληνες ιδιοκτήτες. Στα Λιόσια 300 στρέμματα αγοράζονται από τον καραβοκύρη Ί. Παπαθεωδώρου Λεφάκης. Το 1838 οι άγγλοι John Wilians και George Miles αγοράζουν την ίδια έκταση με σκοπό να δημιουργήσουν πρότυπο αγρόκτημα. Στα επόμενα δύο χρόνια φέρνουν κηπουρούς από τη Μάλτα και με τη συνδρομή από Μενιδιάτες γεωργούς φυτεύουν αμπελώνες, οπωρικά και διαμορφώνουν κήπους. Τα επενδυτικά τους σχέδια δεν απέδωσαν και θέλησαν να πουλήσουν την έκταση.

Δελτίο Τύπου ΠΕΥ Ο.Α.Ε.Δ.

 
     Αθήνα 17 Δεκεμβρίου 2012
Α.Π.333




       
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η   Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων ΟΑΕΔ δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της προς το διωκόμενο συνάδελφο Πέτρο Καπετανόπουλο.

Γλώσσα που μιλάει στις πατάτες by Act

(ερασιτεχνική γευστική πρόταση)
Χρειαζόμαστε...
4 φιλέτα γλώσσας (ψάρι)
12 μικρές πατάτες (κομμένες στη μέση)
8 σκελίδες σκόρδο (ολόκληρες)
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
4 φλιτζάνια νερό
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Το Άγιο Σπήλαιο. Το Σπήλαιο της Γεννήσεως του Κυρίου (η Φάτνη της Βηθλεέμ)

Νότια της Ιερουσαλήμ και σε απόσταση 9 χιλιομέτρων περίπου, πάνω σ' ένα λοφίσκο κατάφυτο από αμπέλια, συκιές και ελιές βρίσκεται η Βηθλεέμ, μια κωμόπολη της Παλαιστίνης.
Το όνομά της σημαίνει τόπος άρτων, τόπος γόνιμος.
Σήμερα οι Άραβες τη λένε Μπέιτ-Λαχμ, δηλαδή τόπος κρέατος, γιατί εκτρέφει πολλά πρόβατα.
Η Βηθλεέμ ήταν διάσημη για τους Εβραίους, γιατί εκεί σταμάτησε ο Αβραάμ κατεβαίνοντας για τη Μεσοποταμία αλλά και γιατί εκεί γεννήθηκαν γνωστοί άνδρες της Παλιάς Διαθήκης, όπως ο Ωβήδ, ο Ιεσσαί και ο σπουδαιότερος βασιλιάς του Ισραήλ, ο Δαβίδ.
Η μεγαλύτερη όμως δόξα της Βηθλεέμ είναι ότι εκεί σ' ένα σπήλαιο γεννήθηκε
ο Ιησούς Χριστός.

Από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια το Σπήλαιο ήταν γνωστό και το τιμούσαν οι Χριστιανοί.

Αργότερα, γύρω στο 100 μ.Χ., ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός, λεηλάτησε όλη την Παλαιστίνη και βεβήλωσε το Σπήλαιο.

Στην εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου, η μητέρα του, η Αγία Ελένη, το 327 μ.Χ. έχτισε μεγαλοπρεπή Ναό. Έχει σχήμα σταυρού και είναι ένα από τα σπουδαιότερα σωζόμενα μνημεία Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής.

17.12.12

Δωρεάν πρωινό σε 860 μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης

Ένα σάντουιτς ή μια τυρόπιτα σε 860 μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και το πρωινό των παιδιών τους, διανέμει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.

"Μην αποκάμεις σε παρακαλώ, σου το λέω για άλλη μία φορά. Στηρίξου στον Θεό"

Εμπιστεύσου αδελφέ μου τον εαυτό σου στην αγκαλιά και τα χέρια του Θεού. Στη Θεία Λειτουργία λέμε στο Θεό δια στόματος του ψάλτη "Σοι Κύριε".

Όμως πολλοί λίγοι αντιλαμβάνονται τι σημαίνει αυτό. Ναι Κύριε σε σένα αναθέτουμε τους εαυτούς μας. Το κάνουμε; Οι πολλοί όχι. Όμως αυτό είναι το μυστικό της ειρηνεύσεώς μας.

Ναι σε Σένα Κύριε εμπιστεύομαι τα παιδιά μου, που με απασχολεί η πορεία της ζωή τους. Σε Σένα Κύριε εμπιστεύομαι την αρρώστια μου που με έχει επισκεφθεί.
Σε Σένα Κύριε εμπιστεύομαι τον αμαρτωλό εαυτό μου. Συ δώσε λύση σε όλα. Συ ρίξε ένα βλέμμα ευσπλαχνίας επί την ταπείνωσίν μου.

Αδελφέ μου, που πονάς και θλίβεσαι, μην αποκάμεις σε παρακαλώ, σου το λέω για άλλη μία φορά. Στηρίξου στον Θεό, ζήτα από τον Θεό τη λύση των προβλημάτων σου. Κάνε και εσύ ότι εξαρτάται από το δικό σου χέρι. Διόρθωσε ότι στραβό έχεις κάνει. Οπλίσου με θάρρος και υπομονή. Και θα δεις ότι ο Θεός θα σε βοηθήσει.

Έχε θάρρος. Στηρίξου εξ ολοκλήρου στον Θεό. Και θα δεις το θαύμα στη ζωή σου.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Πειραιώς κ.Καλλινίκου "Για σένα που πονάς"

http://stomenkalosstomenmetafovoutheou.blogspot.gr/

15.12.12

7 τρόποι για να γλιτώσετε θερμίδες

  1. Mην πάτε πεινασμένοι στο εστιατόριο. Δεν εννοούμε φυσικά να έχετε φάει προηγουμένως ένα πλήρες γεύμα, αλλά να μην έχετε αφήσει το στομάχι σας άδειο όλη την ημέρα, με το σκεπτικό ότι το βράδυ θα φάτε έξω. Στην περίπτωση αυτή είναι πιο εύκολο να υποκύψετε στον πειρασμό των πλούσιων σε λιπαρά φαγητών.
  2. Διαβάστε προσεκτικά τον κατάλογο. Δείτε με τι συνοδεύονται τα κύρια πιάτα και, αν έχετε απορίες, ρωτήστε το σερβιτόρο ή ζητήστε του να σας προτείνει κάτι ελαφρύ.
  3. Aν δεν είστε σίγουροι για το μέγεθος της μερίδας, ρωτήστε. Eίναι πιθανό, π.χ., η μακαρονάδα θαλασσινών να είναι για δύο άτομα.
  4. Mην ξεχνάτε ότι πρέπει να ικανοποιήσετε το στομάχι και όχι τα... μάτια σας. Aν ανήκετε σ’ αυτούς που θέλουν πολλά και πλούσια πιάτα στο τραπέζι τους, τότε σας προτείνουμε να παραγγείλετε με δόσεις.
  5. Mην αφήσετε τους μεζέδες να σας... πλανέψουν. Όταν ετοιμάζεστε να παραγγείλετε, επικεντρωθείτε στο κυρίως πιάτο. Aυτή η επιλογή θα καθορίσει και τα συνοδευτικά πιάτα που θα διαλέξετε. Yπάρχουν, λόγου χάρη, πιάτα που έχουν ως γαρνιτούρα λαχανικά και άλλα που δεν έχουν καθόλου. Στην περίπτωση αυτή καλό είναι να παραγγείλετε μία σαλάτα, ώστε να εξασφαλίσετε ένα ισορροπημένο γεύμα.
  6. Μην προσθέτετε περισσότερα λιπαρά στο φαγητό. Mη βάλετε, λόγου χάρη, πολύ βούτυρο πάνω στην ψητή πατάτα ή ζητήστε να σας σερβίρουν τη σάλτσα ξεχωριστά, έτσι ώστε να ελέγχετε πόσο θα φάτε.
  7. Mοιραστείτε τα πρώτα πιάτα με τους συνδαιτυμόνες σας. Είναι μία καλή τακτική για να φάτε λίγο απ’ όλα, χωρίς τύψεις.

13.12.12

Θεσσαλονίκη: Δημιουργούνται τέσσερις νέοι λεωφορειόδρομοι

Πράσινο φως στην κατασκευή τεσσάρων νέων λεωφορειοδρόμων στη Θεσσαλονίκη "άναψε" σήμερα με την έγκριση της χρηματοδότησης, του χρηματικού ποσού των 550.000 ευρώ, με απόφαση που υπέγραψε το αρμόδιο υπουργείο. 

12.12.12

Tα καρύδια (Χριστουγεννιάτικο έθιμο της Ηπείρου)

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ομαδικό παιχνίδι που παίζουν τα παιδιά στην Ήπειρο.
Την ημέρα των Χριστουγέννων, τα παιδιά, κορίτσια και αγόρια, παίζουν ως εξής:

Το Χριστόξυλο (Χριστουγεννιάτικο έθιμο της Μακεδονίας)

Στα χωριά της Μακεδονίας μας, ο νοικοκύρης ψάχνει στα χωράφια τις παραμονές των γιορτών και διαλέγει το Χριστόξυλο, δηλαδή το πιο όμορφο, γερό και χοντρό ξύλο από πεύκο ή ελιά, που θα το πάει σπίτι του, με σκοπό να καίει συνέχεια στο τζάκι από τα Χριστούγεννα μέχρι και τα Φώτα. Ο λαός πιστεύει ότι καθώς καίγεται το Χριστόξυλο, ζεσταίνεται ο Χριστός στην κρύα σπηλιά της Βηθλεέμ.

11.12.12

Θεσσαλονίκη: "Ομπρέλα" προστασίας για τους απόρους

«Ομπρέλα» προστασίας για τους απόρους έχει αναπτύξει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με φορείς, επιχειρήσεις εστίασης και ιδιώτες, και απώτερο στόχο να μην υπάρχει δημότης στην πόλη που να μην έχει πρόσβαση στη σίτιση.

10.12.12

"Ο Θεός περιμένει την μετάνοια μας" Γέροντας Γαβριήλ (βίντεο)

Όταν η αστραπή χτύπησε τον Πύργο του Άιφελ

Ο Bertrand Kulik, 31χρονος κάτοικος της πόλης του Παρισιού, ερασιτέχνης φωτογράφος, αποθανάτισε το μοναδικό θέαμα.

http://www.synodoiporia.blogspot.gr

Ίσως να΄ναι η στερνή ευκαιρία...

Περπατάω στο σήμερα
κι ίσως να ναι
η στερνή μου πορεία!

Περπατάω στο σήμερα
κι αγρυπνώ
μη, στο δόκανο πέσω
τού αύριο...

Ειν΄ο μόνος καιρός
να θρηνήσω τα λάθη μου
σήμερα

Να γυρέψω συχώριο
π΄ από πλάι σας πέρασα με βιασύνη, αδελφοί μου,
χωρίς καν να κοιτάξω τα θλιμμένα σας μάτια.

Σαν τι θα΄χα να πω
αν Εκείνος θελήσει
να λογιάσει το δούναι μου στα μικρά Του αδέλφια
μέσα σ΄αυτή την ημέρα;

Να προκάνω το σήμερα...

Είν ο μόνος καιρός

Ίσως να΄ναι
η στερνή ευκαιρία.

Ναυσικά Ιεσσαί-Κασιμάτη

http://parratiritis.blogspot.gr

8.12.12

Στους έσχατους χρόνους οι χριστιανοί θα πορεύονται, όπως θα διατάσσει τότε ό Κύριος.

• Θα γίνονται πόλεμοι παντού. Ή Ελλάδα δεν θα αναμιχθεί πουθενά και θα έχει μικρές απώλειες. Αλλά θα υπάρχει φτώχεια, λιμός, θα κλείσουν και τα σύνορα. Εσύ θα ζεις, εγώ δεν θα ζω. θα ζεις και θα το θυμάσαι. Τότε θα μείνουν δύο εκατομμύρια Έλληνες πιστοί στον Κύριο. Από αυτούς θα βγουν μάρτυρες. Ό σωστός χριστιανός πρέπει να έχει πίστη, αγάπη, ειλικρίνεια, δικαιοσύνη, φιλανθρωπία.

•  Στους έσχατους χρόνους οι χριστιανοί θα πορεύονται, όπως θα διατάσσει τότε ό Κύριος. Όμως εκεί θα είναι ό Κύριος και δεν θ' αφήσει τον άνθρωπο, θα μας βοηθά σε ότι θέλουμε. Δεν θα μας αφήσει, να είστε βέβαιοι και πιστοί. Γιατί αυτό Θέλει να έχουμε εκείνες τις μέρες: ΠΙΣΤΗ!

•  Πάνω απ' όλα, παιδιά μου, να κρατήσουμε την πίστη μας στον Κύριο, και ας έρθουν μέρες δύσκολες και ας έρθουν μέρες δοκιμασίας. Μέσα στους αιώνες πέρασαν τέτοιες εποχές. Και βλέπουμε, άλλους τούς σταυρώνανε στον σταυρό, άλλους τούς έκοβαν είκοσι κομμάτια, όμως δεν προδώσανε τον Χριστό και ζούνε στους Ουρανούς στους αιώνες των αιώνων. Πόσο μεγάλη πίστη είχαν! Και αυτή ή πίστη δεν είναι μόνο για τα δύσκολα μελλοντικά πράγματα, είναι γενικώς. Ή πίστη είναι ή κινητήριος δύναμις και χωρίς αυτήν ό άνθρωπος δεν θα κατόρθωνε τίποτα. Ζητούσε πίστη ό Κύριος!

Γέροντας Αμβρόσιος Λάζαρης-Ο πνευματικός της Μονής Δαδίου

http://proskynitis.blogspot.gr

Η ιστορία της γαμήλιας μπομπονιέρας και ο συμβολισμός της

Αιώνες πριν, ο Λουδοβίκος, βασιλιάς της Γαλλίας έδινε ως ανταπόδοση στους καλεσμένους του ένα είδος δώρου, φτιαγμένο από κρύσταλλα , που περιείχε καραμέλες. Οι bon-bon, όπως ονομάζονται οι καραμέλες, έδωσαν το όνομα τους στο δώρο του Λουδοβίκου, που το ονόμαζε bobonierre. Η λέξη μπομπονιέρα σημαίνει «ένα μικρό κουτί ή δοχείο για καραμέλες».

Επίσης, οι ρίζες της παράδοσης της μπομπονιέρας ανάγονται σε μια παλιά συνήθεια της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας: Οι πλούσιοι ευγενείς συνήθιζαν να χαρίζουν στους καλεσμένους τους μικρά καλοφτιαγμένα κουτιά που περιείχαν γλυκά. Οι πρώτες μπομπονιέρες ήταν φτιαγμένες από κρύσταλλο, πορσελάνη, χρυσό και πολύτιμες πέτρες. Είναι προφανές λοιπόν πως αποτελούσαν ένα πανάκριβο δώρο γι’ αυτό και θεωρούνταν ένδειξη μεγάλου πλούτου.

Παράλληλα, η χρήση του αμύγδαλου ως κέρασμα στους γάμους ήταν επίσης μια πολύ παλιά συνήθεια. Παρόλα αυτά, μόλις τον 13ο αι. το αμύγδαλο καλύφθηκε με ένα λεπτό στρώμα ζάχαρης σχηματίζοντας το γνωστό σε όλους μας κουφέτο. Όπως ήταν φυσικό, η βιομηχανοποίηση του προϊόντος έριξε το κόστος παραγωγής με αποτέλεσμα η μπομπονιέρα να γίνει πλέον ένα προϊόν προσιτό σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας.

Αργότερα, στους γάμους πρόσφεραν γλυκά με μέλι και καρύδια ή γλυκά του κουταλιού με ξηρούς καρπούς που συμβόλιζαν την γλυκιά ζωή, την ευτυχία και την γονιμότητα.Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας προσφέρουν λουκούμια αντί για κουφέτα, τα οποία είναι φτιαγμένα από μέλι και αμύγδαλα.

Ετικέτες πλυσίματος στα ρούχα και τι σημαίνουν τα σύμβολα τους

Σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί πολλές φορές τι σημαίνει κάποιο από τα σύμβολα που έχει στην ετικέτα του το κάθε ρούχο....

7.12.12

Γλυκές καινοτομίες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Είσοδο στην αγορά του καφεζαχαροπλαστείου και πρώτη εμφάνιση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί με το νέο κατάστημα στην οδό Τσιμισκή η αλυσίδα ζαχαροπλαστείων Μίλτος. Το κατάστημα της Τσιμισκή 82 αποτελεί το 10ο κατάστημα για την αλυσίδα που μέχρι πρότινος είχε παρουσία μόνο στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και αποτελεί ένα νέο concept για τα ζαχαροπλαστεία Μίλτος. Συνδυάζει το γλυκό, με τα σνακ και τον καφέ σε ένα χώρο συνολικής επιφάνειας 360 τμ εκ των οποίων τα 120 τμ είναι το ισόγειο, 100 τμ ο χώρος του καφέ σε όροφο αποκλειστικά για μη καπνιστές και με δωρεάν wi-fi και 140 τμ είναι οι βοηθητικοί χώροι.

Κάλαντα Χριστουγέννων Θράκης

Χριστός γεννιέται, χαρά στον κόσμο,
χαρά στον κόσμο, στα παλληκάρια.
Σαράντα μέρες, σαράντα νύχτες,
η Παναγιά μας κοιλοπονούσε.
Κοιλοπονούσε, παρακαλούσε,
τους αρχαγγέλους , τους ιεράρχες.
-Σεις αρχαγγέλοι και ιεράρχες,
στη Σμύρνη πηγαίν΄τε , μαμμές να φέρ΄τε.
Άγια Μαρίνα, άγια Κατερίνα,
στη Σμύρνη πάνε , μαμμές να φέρουν.
Όσο να πάνε κι όσο να έρθουν,
η Παναγιά μας ηληυτηρώθη.
Στην κούνια τό ΄βαλαν και το κουνούσαν,
και το κουνούσαν , το τραγουδούσαν.
Σαν ήλιος λάμπει ,σα νιο φεγγάρι,
σα νιο φεγγάρι, το παλληκάρι.
Φέγγει σε τούτον το νοικοκύρη,
με τα καλά του, με τα παιδιά του,
με την καλή τη νοικοκυρά του.

http://mikrasiatis.gr

6.12.12

Περί ελπίδος στον Θεό και περί υπομονής

«Μὴ πεποίθατε ἐπ' ἄρχοντας, ἐπὶ υἱοὺς ἀνθρώπων, οἷς οὐκ ἔστι σωτηρία»
( Ψαλμ. 145,3 )
Μην ελπίζεις ούτε σε φίλους , ούτε σε πλούτο, ούτε στην υγεία σου, ούτε σε τίποτα. Όλα αυτά είναι μάταια και αφανίζονται σαν όνειρο και σκορπίζονται σαν τον καπνό. Να ελπίζεις στον Ένα Δημιουργό και Σωτήρα σου. Αυτός, καλύτερα από σένα γνωρίζει όλες τις ανάγκες σου, ψυχικές και σωματικές , και μεριμνά για σένα. Με το πρόσταγμά του άγγελοι ουράνιοι σε διαφυλάττουν σε όλα σου τα διαβήματα.

Χριστουγεννιάτικη τούρτα


Χρειαζόμαστε...
6 Ασπράδι(α) αυγών
400 γρ. άχνη Ζάχαρη
300 γρ. (να φουσκώνει μόνο του) Αλεύρι
250 γρ. Γάλα
225 γρ. μαλακό Βούτυρο
1 κουτ. Μπέικιν Πάουντερ
1 κουτ. γλ. Αλάτι
1 κουτ. γλ. άρωμα Βανίλια(ες)

Γέμιση Καρύδας:
4 Κρόκος(οι) αυγού
100 γρ. Βούτυρο
100 γρ. άχνη Ζάχαρη
200 γρ. σκόνη Καρύδα
50 γρ. (κομμένα στη μέση) πεκάν Φιστίκια
75 γρ. ψιλοκομμένα Κερασάκια γλασέ
75 γρ. Σταφίδες Ξανθές
70 γρ. Ουίσκι

Σκέπασμα Μαρέγκας:
300 γρ. άχνη Ζάχαρη
1 κουτ. (golden syrup) Σιρόπι
70 γρ. Νερό
1/2 κουτ. γλ. Αλάτι
2 Ασπράδι(α) αυγών

Αμυγδαλωτοί κουραμπιέδες (συνταγή από τη Μικρά Ασία)

Χρειαζόμαστε...
600 γρ. αμύγδαλο ψίχα με τη φλούδα
600 γρ. βούτυρο γάλακτος
2 κρόκοι αυγών
225 γρ. ζάχαρη ψιλή
900 γρ. αλεύρι
2 κουταλάκια κανέλα
1 φλιτζανάκι μπράντι
Αχνη ζάχαρη

Ξεκινάμε!
Χτυπάμε το βούτυρο πάρα πολύ καλά. Δεν το λυπόμαστε καθόλου.
Οταν ασπρίσει προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Μόλις αφομοιωθεί η ζάχαρη προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και το κονιάκ, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα.
Συνεχίζουμε με τα αμύγδαλα και το αλεύρι. (Σ΄ αυτή τη φάση θα χρειασθεί να αλλάξουμε τα αναδευτήρια του μίξερ γιατί το μίγμα παίρνει πλέον μορφή ζύμης.) Στο τέλος πρέπει να είναι μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Πλάθουμε του κουραμπιέδες στο σχήμα που θέλουμε και τους ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
Οταν τους βγάλουμε τους αφήνουμε να κρυώσουν, τους κυλούμε σε άχνη ζάχαρη και τους τοποθετούμε στην πιατέλα στρώσεις-στρώσεις και σε κάθε μία στρώση πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

(Ο φούρνος να ανάβει στο πάνω-κάτω. Ποτέ στον αέρα.
Αν τυχόν όταν τους βγάλετε από το ταψί διαλύονται, είναι πιθανόν να σας έχει ξεφύγει το βούτυρο. Βάλτε τους σε απορροφητικό χαρτί και ζαχαροαχνώστε τους την επομένη).

http://enoriakonstantinouelenis.blogspot.gr

Κάλαντα Χριστουγέννων Καππαδοκίας

Καλὴν ἐσπέραν ἄρχοντες κι ἂν εἶναι ὁρισμός σας,
Χριστὸς γεννᾶται σήμερον ἐν Βηθλεὲμ τῇ πόλει.
Ἐν τῷ σπηλαίῳ τίκτεται, ἐν φάτνῃ τῶν ἀλόγων,
οἱ οὐρανοί ἀγάλλονται, χαίρει κι ἡ φύσις ὅλη.
Ἐκ τῆς Περσίας ἔρχονται τρεῖς Μάγοι μὲ τὰ δῶρα,
ἄστρον λαμπρὸν τοὺς ὁδηγεῖ, χωρίς νὰ λείψῃ ὥρα.
Γονατιστοὶ τὸν προσκυνοῦν καὶ δῶρα τοῦ χαρίζουν,
σμύρνα, χρυσὸν καὶ λίβανον, Θεὸν τὸν εὐφημίζουν.
Καὶ ἐπληρώθη τὸ ῥηθέν, Προφήτου Ἡσαΐου,
μετὰ τῶν ἄλλων προφητῶν καὶ τοῦ Ἱερεμίου.
Φωνὴ ἠκούσθη ἐν Ραμᾷ, Ραχὴλ τὰ τέκνα κλαίει,
παραμυθήν οὐκ ἤθελεν, ὅτι αὐτὰ οὐκ ἔχει.
Ἰδοὺ ὅπως σᾶς εἴπαμεν ὅλην τὴν ὑμνωδίαν,
τοῦ Ἰησοῦ μας τοῦ Χριστοῦ, Γέννησιν τὴν ἁγίαν.
Χρόνους πολλοὺς νὰ χαίρεσθε, πάντα εὐτυχισμένοι,
σωματικῶς καὶ ψυχικῶς νὰ εἶσθε πλουτισμένοι.

http://mikrasiatis.gr

5.12.12

Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow! Frank Sinatra


Άγια Μετέωρα

Στο Γεωγραφικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας στα παλιά χρόνια, υπήρχε  μια απέραντη λίμνη. Σύμφωνα με την παράδοση ένας μεγάλος σεισμός χώρισε τα βουνά στα δύο και ανάμεσα στον Όλυμπο και τον Κίσσαβο σχηματίστηκε ένα πέρασμα, τα Τέμπη. Τα νερά χύθηκαν στη θάλασσα και η Θεσσαλία έγινε μια πεδιάδα.

Τα "μυστικά" της Kρητικής δίαιτας

Ελαιόλαδο
Οι επιστημονικές ενδείξεις για τα οφέλη του ελαιόλαδου δεν περιορίζονται μόνο στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, της υπέρτασης, της θρόμβωσης, του διαβήτη και της παχυσαρκίας. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά φαίνεται ότι συμβάλλει σημαντικά στη μακροζωία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προσδοκώμενη διάρκεια ζωής είναι με­γαλύτερη στην Ελλάδα από ότι στη Βόρεια Ευρώπη, παρά τον σταθερά μεγαλύτερο αριθμό καπνιστών. Η προστατευτική επίδραση του ελαιόλαδου κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων και της απώλειας των γνωστικών λειτουργιών οφείλεται κυρίως σε δύο βασικά συστατικά του: στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και στις αντιοξειδωτικές ουσίες. Το ελαιόλαδο είναι πολύ πλούσιο σε ολεϊκό οξύ (55% ως 83% του συνόλου των λιπαρών οξέων) που είναι ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ και σε αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε και οι φαινολικές ενώσεις. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα μεταξύ των άλλων μειώνουν τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερίνης στο αίμα ενώ δεν επηρεάζουν τα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερίνης. Στην Κρητική δίαιτα το ελαιόλαδο αποτελεί την κύρια πηγή του λίπους της συνολικής ενέργειας που λαμβάνεται ημερησίως σε ποσοστό που φθάνει το 27%α. Τουλάχιστον 70 γραμμάρια ελαιόλαδου την ημέρα δημιουργούν ασπίδα για την καρδιά μας.

Κάλαντα Χριστουγέννων Σμύρνης

Καλὴν ἐσπέραν ἄρχοντες κι ἂν εἶναι ὁρισμός σας,
Χριστὸς γεννᾶται σήμερον ἐν Βηθλεὲμ τῇ πόλει.
Ἐν τῷ σπηλαίῳ τίκτεται, ἐν φάτνῃ τῶν ἀλόγων.
Κερὰ ψηλή, κερὰ λιγνή, κερὰ καμαροφρύδα.
Κερά μ᾿ ὅταν στολίζεσαι νὰ πᾶς στὴν ἐκκλησία.
Ἔχεις καὶ κόρην ἔμορφη ποὺ δὲν ἔχει ἱστορία.
Μῆδε στὴν πόλη βρίσκεσαι, μῆδε στὴν Καισαρεία.
Ἔχεις καὶ γιὸν στὰ γράμματα, ὑγιὸν εἰς τὸ ψαλτήρι.
Νὰ τὸν ῾ξιώσει καὶ ὁ Θεός, νὰ βάλει πετραχῆλι.

http://mikrasiatis.gr

4.12.12

“Ως πότε, παιδί μου, θα ζεις μέσα στο μίσος;”

Η μετάνοια, το μεγάλο αυτό δώρο του Θεού στην ψυχή του ανθρώπου, είναι μια πνευματική άνοιξη που διώχνει τον σκληρό χειμώνα των παθών, γλυκαίνει την ψυχή και την ξανανιώνει. Αύρες του Παναγίου Πνεύματος ζωοποιούν την ναρκωμένη ψυχή και την ανασταίνουν.
Θαυμάζουμε- και δίκαια- τις θαυμάσιες επεμβάσεις του Θεού σε περιπτώσεις ανιάτων ασθενειών. Όμως ακόμη πιο θαυμαστές είναι οι περιπτώσεις που ανασταίνεται η ψυχή μέσα από τα πάθη της ή μέσα από την νέκρα της απιστίας.

Κάλαντα Χριστουγέννων Πόντου

Χριστὸς γεννέθεν, χαρὰ στὸν κόσμον,
ἀκαλὴ ὥρα καλή ση μέρα,
ἀκαλὸν παιδίον ὀψὲς γεννέθεν,
ψὲς γεννέθεν, οὐράνεστάθεν.
Τὸν ἐγέννησεν ἡ Παναΐα,
τὸν ἀνέσταισεν Ἀειπαρθένος.
Ἐκαβάλλκεψεν χρυσόν πουλάριν,
ἐκατῆη στὸ σταυροδρόμιν.
Ἔρπαξαν ἀτὸν οἱ σκύλ᾿ Ἑβραῖοι,
σκῦλ᾿ Ἑβραῖοι καὶ μίλ᾿ Ἑβραῖοι.
Ἀς σ᾿ ἀρχοντικὰ κι ἀσ᾿ σὴν καρδίαν,
γαῖμαν ἔσταξεν, φλογὴν κι ἂσ᾿ ἐφάνθεν.
Ὅπου ἔσταξεν κι᾿ ἐμυροστάθεν,
ἐμυρισ᾿ ἀτὸν ὁ κόσμος ὅλος.
Νὰ μυρίσ᾿ ἀτὸν κι ἐσύ ἀφέντα,
ἐκατῆη στό σταυροδρόμιν.
Ἔμπα σὸν νουντὰν κι᾿ ἔλα σὴν πόρτα,
ἔξου στέκουν τά παλληκάρια.
Ἔβγαλ᾿ τον κισὲ καὶ δὸς παράδας
ἔξου στέκουν τά παλληκάρια.
Καί θυμίζουν Στὸν νοικοκύρην,
νοικοκύρην καὶ βασιλέαν.

http://mikrasiatis.gr

3.12.12

"O Κόσμος του Μπάσκετ" Αυτό το blog βάζει καλάθι!

Δημιουργός και συγγραφέας αυτού του ιστολογίου, είναι ο Γιώργος Διπλοΐδης.
Ας δούμε τι λέει ο ίδιος:
"Ένα στέκι αποκλειστικά για το μπάσκετ, που συντροφεύει την ομώνυμη εκπομπή, στην τηλεόραση της "4Ε", TV4e.GR κάθε Τρίτη και Πέμπτη (για επικοινωνία μέσω e-mail στο basket@tv4e.gr)."

Για να το επισκεφθείτε πατήστε εδώ:

O Κόσμος του Μπάσκετ


http://okosmostoubasket.blogspot.gr

Χριστούγεννα στον Πόντο

Στον Πόντο, την παραμονή των Χριστουγένων σταματούσαν κάθε εξωτερική δουλειά και απλά συμπλήρωναν τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη μεγάλη γιορτή. Τα κάλαντα τα έλεγαν τα παιδιά συνήθως το απόγευμα ή το βράδυ της παραμονής και στις 4 το πρωί χτυπούσε η καμπάνα για να πάνε στη εκκλησία. Την ημέρα αυτή όλοι θα φορούσαν καινούργια ρούχα και παπούτσια και θα ετοίμαζαν τα πιο καλά φαγητά.

Εκδήλωση για την επιχειρηματικότητα από το ACT

Το Dukakis Center for Public & Humanitarian Service και το Anatolia Business School του American College of Thessaloniki (ACT) διοργανώνουν την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012 στο Electra Palace το φόρουμ «Business & Politics in Post-Crisis Greece. Where do we draw the line?».

Θεσσαλονίκη: Εκατό κιβώτια με παιχνίδια θα δοθούν σε ιδρύματα που φιλοξενούν παιδιά

Περισσότερα από εκατό κιβώτια με παιχνίδια συγκεντρώθηκαν το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη για να παραδοθούν ενόψει των Χριστουγέννων σε ιδρύματα που φιλοξενούν παιδιά. Οι Θεσσαλονικείς αγκάλιασαν την πρωτοβουλία στην οποία συμμετείχαν η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η Εθνική Τράπεζα, η τηλεόραση του ΣΚΑΙ, το Ράδιο Θεσσαλονίκη και η ένωση Μαζί για το Παιδί.

Τα διαβάζουν πολλοί