English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

30.11.12

Ο άνθρωπος αισθάνεται πλούσιος όταν χαρίζει...

Ο άνθρωπος αισθάνεται πλούσιος όταν χαρίζει...
  1. Στους εχθρούς του: Συγχώρεση
  2. Στους φίλους του: Την καρδιά του
  3. Στα παιδιά του: Παράδειγμα
  4. Στους αντιφρονούντες: Ανοχή
  5. Στον πατέρα του: Υπακοή
  6. Στη μητέρα του: Τρυφερότητα
  7. Στον εαυτό του: Αυτοσεβασμό
  8. Στους γείτονες του: Καλούς τρόπους
  9. Στους παραπαίοντες: Κατανόηση
  10. Σε όλους Αγάπη

Η Χρυσταλλού και το θαύμα του Αποστόλου Ανδρέα


Μιά φορά, ήταν μιά γυναίκα που την έλεγαν Χρυσταλλού. Τούτη η γυναίκα στον κόσμο είχε μόνο ένα γιό.Κι ήταν έξυπνος-έπαιρνε τα γράμματα πολλά-κι όμορφος και ζωηρός.
Μιάν ημέρα, μάνα μου, εβγήκαν οι Τούρκοι κι είδαν το παιδί πως ήταν παλλικάρι κι επήραν το.Από τότε η μάνα του… μέρα-νύκτα έκλαιε.
-Α, το γιό μου, α το γιό μου…Απόστολε Αντρέα μου, φανέρωσε μου τον, Απόστολε Αντρέα μου…
Μιά νύχτα πήγε ο Απόστολος Αντρέας και της λέει:
-Τι έχεις και κλέεις;
-Τι έχω; Μου κλέψαν το παιδάκι μου και δεν ηξέρω που ένι.Τον σκότωσαν; Ζεί; Τι τον εκάμαν δεν ηξέρω.
-Να μην μαραζώνεις, της λέει, τον έχουν πολλά καλά.Να μην κλέεις και σε δέκα χρόνους από τώρα να πάεις στο Μοναστήρι μου στην Καρπασία και θα τον εύρεις.

Έκτοτε σιώπησε η κακορίζικη, πήρε παρηγοριά.Πέρασε ένας χρόνος, άλλος ένας χρόνος…Τέλος πάντων να μην τα πολυλογούμε, τελείωσαν οι δέκα χρόνοι.Ετοιμάστηκε η Χρυσταλλού κι έπιασε τα τάματα που έταξε στον Απόστολο Αντρέα και πήγε στο Μοναστήρι του στην άκρη της Κύπρου.Πήρε πρόσφορα, άναψε λαμπάδες, έκαμε γιορτή, παράκληση, λειτουργήθηκε, μετάλαβε και βγήκε έξω από την εκκλησία.Είχε έγνοια, παρατηρούσε…Έρχονταν ξένοι πολλοί.Από ένα καράβι κατέβηκαν κάμποσοι κι ένας αξιωματικός των Τούρκων, ψηλός, όμορφος, λεβέντης.Παρατηρεί, εγνώρισεν την εκείνος.”Είναι η μάνα μου, λαλεί τούτη”!Πάει κοντά και της λέει:

Ο σχηματισμός των σπηλαίων

Το σπήλαιο είναι μια μεγάλη κοιλότητα στο πέτρωμα πάνω ή κάτω από την επιφάνεια της Γης. Τα σπήλαια σχηματίζονται συνήθως σε ασβεστολιθικά πετρώματα, οπότε είναι διακοσμημένα με σταλαχτίτες και σταλαγμίτες, δεν αποκλείεται όμως ο σχηματισμός τους και σε άλλα πετρώματα, όπως σε λάβα, ψαμμίτες και μάργες.

Ο δωδεκάλογος του γιαουρτιού

1.Οι μικροοργανισμοί του γιαουρτιού κάνουν κάποια από τα συστατικά του γάλατος πιο εύχρηστα και ευκολότερα αφομοιώσιμα μια τον ανθρώπινο οργανισμό.

2.Βοήθα στην καλύτερη αξιοποίηση του ασβεστιου, του φωσφόρου και του σιδήρου του γάλακτος.

3.Διευκολύνει την πέψη.

4.Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντερικού συστήματος.

5.Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι ευεργετικό σε περιόδους ανάρρω­σης αρρώστων.

Πορτοκαλόπιτα διαφορετική απο τις άλλες... by Act

(ερασιτεχνική γευστική πρόταση)
Νόστιμη και διαφορετική απο τις άλλες.
Χρειαζόμαστε...
500γρ. αλεύρι που φουσκώνει
4 ζουμερά μέτρια πορτοκάλια (κομμένα σε φέτες μαζί με την φλούδα τους)
2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια ζάχαρη
6 αυγά
4 κουταλιές σούπας σκόνη καφέ καπουστίνο
4 βανίλιες
σιρόπι πορτοκαλιού

Τι πρέπει να κάνετε όταν αγοράζετε φρούτα;

Αναζητήστε φρούτα τα οποία δεν είναι γδαρμένα, παραμορφωμένα, μουχλιασμένα ή ζαρωμένα. Μην ξεχάσετε να κάνετε και το τεστ της μυρωδιάς. Τα περισσότερα ώριμα φρούτα έχουν μια καθαρή, αρωματική μυρωδιά. Αν το προϊόν μυρίζει άσχημα και η επιφάνειά του είναι γλιτσιασμένη, βάλτε το πίσω στον πάγκο.

Φτιάξτε χιονονιφάδες-στολίδια για το δέντρο σας

Υλικά: 
  1. Γυάλινο ποτήρι με ευρύ στόμα (ή γυάλινο βάζο από γλυκό κουταλιού), 
  2. κλωστή, 
  3. ξύλινο μολύβι, 
  4. λευκά καθαριστήρια πίπας (από το περίπτερο), 
  5. βόρακας (ενισχυτικό πλύσης, στα παντοπωλεία) ή ζάχαρη.

Διαδικασία:

29.11.12

Πώς θα αξιωθούμε της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος;

Εάν διατηρούμε την ψυχήν μας καθαρά από τα πάθη και από τους πονηρούς και αισχρούς λογισμούς.
«Αμήχανον (=αδύνατον) να γίνωμεν άξιοι να χωρέσωμεν ε­ντός μας την θείαν Χάριν, εάν πρωτύτερα δεν εκδιώξωμεν τα πάθη, όπου επρόλαβαν και εκυρίευσαν τας ψυχάς μας... Και ένα δοχείον το οποίον περιείχε πρωτύτερα δυσώδες υγρόν, αν δεν πλυθή καλά πρώτον, δεν δέχεται την επίχυσιν του μύρου. Πρέπει πρωτύτερα να χυθούν τα προϋπάρχοντα εντός αυτού, δια να γίνη δυνατόν να χωρέ­σουν όσα θα ριφθούν μέσα κατόπιν» (Μ. Βασιλείου, Ερ­μηνεία εις τον 61 Ψαλμόν και στίχος 6).

Το Άγιον Πνεύμα έχει ως όχημα και καθέδραν τας ψυχάς των ανθρώπων. Πλησιάζει με πολλήν λεπτότητα κάθε ψυχή και χρησιμοποιεί και αγιάζει τα φυσικά ιδιώ­ματα και χαρίσματα κάθε μιας ψυχής. Εάν η ψυχή παραμείνη μόνον εις τα φυσικά της τάλαντα και δεν ανα­παύση δια της καθαρότητος αυτής, την χάριν του Αγίου Πνεύματος, τότε στερείται και τις πλούσιες δωρεές αυ­τού που αντιστοιχούν εις αυτήν. Χωρίς την υπερφυσικήν χάριν του Αγίου Πνεύματος δεν αξιοποιούνται τα φυσικά χαρίσματα και η ιδιαιτέρα ψυχοσύνθεσις της ψυ­χής. Η ψυχή παραμένει εις την εμπαθή αυτήν κατάστασιν και δεν αναγεννάται. Δεν φθάνει εις την δυνατότητα εις την οποίαν προορίζει αυτήν η θεία χάρις. Η θεία χά­ρις είναι πάντοτε προτρεπτική προς το αγαθόν και όχι α­ναγκαστική. Επομένως η ψυχή, εάν δεν δεχθή την νεύσιν της θείας χάριτος και δεν αγωνισθή να αξιοποίηση και να πολλαπλασιάση τα τάλαντα αυτής αδικεί τον εαυ­τόν της, διότι δεν φθάνει εις το μέτρον που της αξίζει. Κατά συνέπειαν και εν ημέρα της Κρίσεως θα μετανοήση και θα λογοδοτήση, διότι δεν χρησιμοποίησε καταλ­λήλως τα τάλαντα αυτής.
Αποκάθαρον Κύριε τα χρόνια έλκη της ψυχής μου, τη χειρουργία της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος και τον χιτώνα αυτής λάμπρυνον και την υγείαν αυτής αποκατάστησον δια να στρέφεται με όλας αυτής τας δυνά­μεις προς την ιδικήν σου αγάπην και δοξολογίαν.

Η καθαρά καρδία ελκύει εις τον εαυτόν της τας α­κτίνας του Αγίου Πνεύματος και τότε η ψυχή ανάλαφρα πετά και αναβαίνει προς τα ουράνια. Την χάριν του Αγίου Πνεύματος επιζητών ο Προφήτης Δαβίδ έλεγε. «Τίς δώσει μοι πτέρυγας ωσεί περιστεράς και πετασθήσομαι και καταπαύσω;» (Ψαλ. 59, 4).

Καθώς οι δροσοσταλίδες της αυγής που επικάθηνται εις τα πέταλα των ανθέων προσδίδουν εις αυτά ωραιότη­τα και ζωήν, έτσι και η θεία χάρις ως δρόσος και αύρα λεπτή εισέρχεται εις τα βάθη της ψυχής και δραστηριοποιεί και παρηγορεί την ψυχήν και το σώμα. Εις τους ο­φθαλμούς τα δάκρυα ρέει και εις την ψυχήν γλωσσοπυρσόμορφον χάριν χέει.

Όταν λέγωμεν την ευχήν του Ιησού, το Κύριε Ιη­σού Χριστέ ελέησόν με, το γλυκύτατον Όνομα του Κυ­ρίου μας γαληνόμορφον ποιεί την καρδίαν και ανθοφορεί και καρποφορεί τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος: «ο δε καρπός του Πνεύματος έστιν αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, αγαθωσύνη, πίστις, πραότης, εγ­κράτεια» (Γαλ. ε' 23).

Εάν αυτήν την φροντίδα επιδείξωμεν, τότε θα δε­χθούμε την Χάριν του Αγίου Πνεύματος κατ' αναλογίαν της καθαρότητός μας και θα είμεθα οικείοι του Χριστού και όχι ξένοι και αλλότριοι αυτού. Εις την παρούσαν ζωήν θα λάβωμεν ως αρραβώνα την Χάριν του Αγίου Πνεύματος, την οποίαν θέλομεν απολαύσει πλουσιωτέραν και καθαρωτέραν εις την Βασιλείαν των Ουρανών, Χάριτι και Φιλανθρωπία του Παναγίου και Ζωοποιού Πνεύματος, ω πρέπει πάσα δόξα, τιμή και προσκύνησις συν τω ανάρχω Πατρί και προβολεί αυτού και τω Ομοουσίω Λόγω αυτού εις τους αιώνας. Αμήν.

Χοϊκή χειρ αμαρτωλού μοναχού Μάρκελλου

http://stomenkalosstomenmetafovoutheou.blogspot.gr/

Στο δάσος της Στροφιλιάς!

Στο βορειοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, σε μια «μύτη» προικισμένη από το Θεό, βρίσκεται το δάσος της Στροφιλιάς. Σαν λωρίδα από κουκουνάρια χωρίζει τη λίμνη του Πρόκοπου από το Ιόνιο πέλαγος.

Φτιάξτε τα δικά σας χιονοβάζα

Υλικά:
  1. Ενα γυάλινο βάζο από γλυκό κουταλιού, 
  2. μία πλαστική φιγούρα που να χωράει στο βάζο, 
  3. γυαλόχαρτο, 
  4. κόλλα σιλικόνης, 
  5. βενζοϊκό οξύ (από το ζαχαροπλαστείο) ή σιρόπι καλαμποκιού (corn syrup).

Διαδικασία: 

Σ ο ρ ο ς π ι α σ τ έ ς αλήθειες και καβουρδισμένα ψέματα


Να 'μαστε πάλι σαρδελιασμένοι στο τρενάκι του καπιταλιστικού τρόμου με τους πελάτες που πλήρωσαν πανάκριβο εισιτήριο ψήφου, να αναρωτιούνται με υστερικές κραυγές προεπιλεγμένης απόγνωσης, πώς θα φαίνονται στις φωτογραφίες που πουλάνε στην έξοδο του λούνα παρκ. Δίνη. Η τεχνητή απάντηση στη λογική ασυνέχεια που επιβάλλει το κεφάλαιο όταν λαφυραγωγεί την αυτοπεποίθηση της εργατικής τάξης. Τρία βόδια η γκόμενα του Αγαμέμνονα, δώδεκα βόδια ο χρυσός τρίποδας, πεισμώνει κι ο Αχιλλέας που δεν παίζει στο χρηματιστήριο την τιμή της φτέρνας του... Σαν τότε που το 'σκασε ο Κοσκωτάς κι ύστερα το ρεπορτάζ έλεγε πόσο αδυνάτισε στην αμερικάνικη φυλακή... Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, το έπος του μνημονίου καλά κρατεί, για να μη φανεί η μαφιόζικη πληγή του σάπιου σωρευμένου κεφαλαίου που στοιβάζεται πάνω στα πτώματα προϋπολογισμένων μελλοθάνατων και τρώει τις σάρκες μας και την πέτσα τη δικιά του. Το μενού σε λίστες. Τρομοπανήγυρις κι ο μύλος γυρίζει κι ο ίλιγγος ανταμείβει τους τολμηρούς.
Δεν πέρασαν δα και χρόνια από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, που ακούγαμε σοβαρούς και κοντινούς μας να λένε πως περνάνε στο δωμάτιο με τους καθρέφτες. Εκεί που νομίζεις ότι πολλαπλασιάζεται η ισχύς κι η τσέπη σου, «αφού εσείς δεν θέλετε να κυβερνήσετε». Τώρα που τα σπασμένα είδωλα ανακυκλώνονται σε ένα και το αυτό καθρεφτάκι πιθανής διαχειριστικής αναβάθμισης, δεν είναι έτοιμα να κυβερνήσουν. Στο δωμάτιο με τους καθρέφτες άλλωστε, σε κάθε στροφή, δεξιά ή ζερβά, είναι η μούρη σου που σε τρομάζει κομμένη σε λουρίδες...
Οταν ο Σόρος, που χρηματοδότησε κάτι «ανεξάρτητους» και τις ΜΗΚΥΟ τους - και τις φοιτητικές τους ενώσεις και τους χουλιγκάνους που βουτάγανε στο κτίριο της Βουλής στο Βελιγράδι και καίγανε το μπορντέλο που εποίκισαν πάραυτα - θέλει να χτίσει πόλεις για τους μετανάστες που παρήγαγε αφειδώς κοσσοβαρίζοντας τα Βαλκάνια και τον Καύκασο, στην αποκρατικοποιημένη ελληνική γη, τότε το τρενάκι του τρόμου ξέρεις ότι θα εκτροχιαστεί γιατί θα βγάλει λεφτά χοντρά το σινάφι του. Σορος πιάσματα... Με καβουρδισμένα δε τα πικραμύγδαλα της κομμένης σύριζα επαναστατικής ανθισμένης αμυγδαλιάς, ένα γλυκό μούρλια περιμένει τους περιπεσόντες στη δίνη της δημοκρατίας τρομολουναπάρκ.
Οχι μωρέ άλλες θεσμικές μεγαλοστομίες. Νισάφι. Επικοινωνιακός πολιτισμός μιας χρήσεως κατάντησε η κάθε μέρα «νομιμότητας» που πετιέται στα σκουπίδια με φτυμένα τα σωθικά των πολλών απ' την ανέχεια, την αδυναμία αντίδρασης και την αηδία. Οχι. Το παιχνίδι με τις ζωές της πλειοψηφίας δεν παίζεται, ούτε χωράει στο κοινοβουλευτικό ταμπλό με ψηφαλάκια απομεινάρια μιας δήθεν κρίσιμης μέρας. Ο αγώνας, που δεν είναι σαφάρι επιβίωσης αλλά ζήτημα ζωής και θανάτου, πρέπει να γίνει με όρους κινήματος. Εξω και παντού όπου υπάρχουν άνθρωποι άνεργοι κι εργαζόμενοι, με πραγματικές ανάγκες και με δίκαια όνειρα. Εξω απ' το λούνα παρκ των ληστών. Αν η 48ωρη απεργία παραλύσει απ' άκρη σ' άκρη τη χώρα στα αλήθεια, χωρίς γλυκερές δικαιολογίες να σκεπάζουν το δηλητήριο της αδράνειας και του φόβου, τότε δε θα μετράμε ψήφους κι ερμηνείες τους αλλά τα κότσια μας.

Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Λαχανοκρεμμυδόρυζο by Act

(ερασιτεχνική γευστική πρόταση)
Οικονομικό, θρεπτικό & γευστικό.
Χρειαζόμαστε...
1 λάχανο (χοντροκομμένο)
5 κόκκινα κρεμμύδια (κομμένα στα 4)
Μία κούπα ρύζι
Μία κούπα ελαιόλαδο
500γρ ντοματοχυμό
3 κύβους ζωμό λαχανικών
3 σκελίδες σκόρδου (ψιλοκομμένες)
αλάτι, πιπέρι

Πως και γιατί ονομάστηκε "Άγιον όρος" & "Περιβόλι της Παναγίας";

Η Κυρία Θεοτόκος όταν φανερώθηκε στον πρώτο ερημίτη του Άθωνα, τον άγιο Πέτρο (655—681) και μετά από τέσσερις ως πέντε αιώνες στον ηγούμενο της Μεγίστης Λαύρας Νικόλαο και στον ένα και στον άλλο είπε:

28.11.12

Κατακτώντας τον Ταΰγετο!

Φυσικό όριο ανάμεσα στους νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας, ο Ταΰγετος, με την κορυφή του σε υψόμετρο 2.407 μέτρων, είναι από τα πιο αγαπημένα βουνά των ορειβατών, των πεζοπόρων και των φυσιολατρών.

27.11.12

Πεζοπορία στον Παρνασσό

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας ο Παρνασσός αποτελεί πρόκληση. Ορεινά μονοπάτια, δασικοί δρόμοι, καλντερίμια και ένα πλήθος άλλων διαδρομών βρίσκονται στη διάθεση όσων απολαμβάνουν την περιπλάνηση στο βουνό. Από όλα τα χωριά της ευρύτερης περιοχής ξεκινούν διάφορες διαδρομές που καταλήγουν στις κορυφές του βουνού ή σε άλλα ενδιαφέροντα σημεία, όπως αρχαιολογικούς χώρους, σπήλαια και τοποθεσίες φυσικού κάλλους. Επομένως, ανάλογα με τις ικανότητες, αλλά και τα ενδιαφέροντά σας, μπορείτε εύκολα να επιλέξετε τη διαδρομή που εσείς θέλετε, αρκεί πάντα να θυμάστε ότι πριν ξεκινήσετε χρειάζεται καλός προγραμματισμός και ο απαραίτητος εξοπλισμός! 

Αν δεν γνωρίζετε ποια περιπατητική διαδρομή να ακολουθήσετε, μπορείτε να επιλέξετε από αυτές που σας προτείνουμε:

26.11.12

Εκδρομή στα Καλάβρυτα!

Τα Καλάβρυτα, ένας από τους πιο δημοφιλής χειμερινός προορισμός της Πελοποννήσου, δε χρειάζονται και πολλές συστάσεις!

25.11.12

Ορειβατώντας στον Όλυμπο!

Olympus © GNTO

Όλυμπος! Το βουνό ορόσημο της ελληνικής μυθολογίας∙ σύμβολο οικουμενικό∙ εθνικός δρυμός αλλά και παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού. Αφετηρία και στόχος χιλιάδων ορειβατών από τα πέρατα της γης που αναζητούν τα κρυμμένα μυστικά του στις νεφελοσκέπαστες «αγάννιφες» κορφές του Μύτικα (2.917 μ.) και στο Στεφάνι ή θρόνο του Δία (2.909 μ.). Εδώ, φυλαγμένα καλά μέσα σε αξεδιάλυτα νέφη, είχαν τοποθετήσει οι Αρχαίοι Έλληνες τα παλάτια των «ευέξαπτων» θεών τους.

Χριστουγεννιάτικο πέπλο στη Θεσσαλονίκη από 30 Νοεμβρίου

Picture 0 for Πώς θα μεταμορφωθεί η Θεσσαλονίκη εν όψει Χριστουγέννων
Από άκρη σε άκρη θα στολιστεί εφέτος το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Από 30 Νοεμβρίου αλλάζει η εικόνα της πόλης με σφαίρες με τεχνητό χιόνι, τεράστιες καμπάνες, ένα κρυστάλλινο ελάφι 7 μέτρων, παγοδρόμια, καρουζέλ και χιλιάδες λαμπιόνια.

24.11.12

Μην αναβάλλεις την μετάνοια για αύριο...


Να δοκιμάσουμε να γίνουμε ένα με το Χριστό. Αρχίζοντας σήμερα, αρχίζοντας τώρα. Τώρα να βάλουμε μια αρχή για τη σωτηρία μας, να πάρουμε την απόφαση: «Κύριε εγώ αμάρτησα μέχρι τώρα. Είπα ψέματα, έκανα κακό στους άλλους, κατέκρινα, υπερηφανεύτηκα, πόρνεψα- τώρα Χριστέ βοήθησέ με να κάνω μια νέα αρχή. Πιστεύω σε εσένα και ότι με θέλεις κοντά Σου»

Γιατί ο Χριστός λέει:
«Κάνε σήμερα το πρώτο βήμα προς Εμένα! »

Και ο διάβολος λέει: Κάνε το, κάνε το αλλά όχι σήμερα! Μετανόησε, μετανόησε αλλά όχι σήμερα! Αύριο!
Κάποιος έλεγε ότι τα πρώτα εκατό χρόνια είναι δύσκολα. Δε θα ζήσουμε αιώνια σ’ αυτόν τον κόσμο.

Ο Αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος έλεγε : «Μην αναβάλλεις τη μετάνοια για αύριο! Αυτό το αύριο δεν έχει τελειωμό».
Μέχρι το τέλος της ζωής θα υπάρξει ακόμη ένα αύριο, αύριο, αύριο και ίσως χιλιάδες αύριο να έχεις, αλλά ίσως να μην τα πιάσεις. Αλλά τα αύριο δεν τελειώνουν και εσύ ίσως αύριο να πεθάνεις αμετανόητος. Ν’ αφήσουμε το αύριο στα χέρια του Θεού. Εμείς γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε σήμερα, εδώ και τώρα.

Χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου

Το βουνό των θρύλων και των παραδόσεων. Τα παρθένα και αρχέγονα ειδυλλιακά τοπία του, διάσπαρτα από ιστορικά χωριά και γραφικούς οικισμούς, καθιστούν το Μαίναλο ένα ιδιαίτερα σημαντικό σημείο συνάντησης της φύσης, της ιστορίας και του πολιτισμού. Απολαύστε εκπληκτικές καταβάσεις και λευκές διαδρομές σε ένα από τα παλαιότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, ακολουθήστε τα λιθόστρωτα μονοπάτια, διαβείτε τα πέτρινα γεφύρια και χαθείτε μέσα στη μοναδική ομορφιά του τοπίου.

23.11.12

"Η Παναγία, όποτε έχουμε ανάγκη, απαντάει αμέσως στην Προσευχή μας"

– Γέροντα, γιατί η Παναγία άλλοτε µου δίνει αµέσως αυτό που της ζητώ και άλλοτε όχι;
– Η Παναγία, όποτε έχουµε ανάγκη, απαντά αµέσως στην προσευχή µας∙ όποτε δεν έχουµε, µας αφήνει, για να αποκτήσουµε λίγη παλληκαριά.
Όταν ήµουν στην Μονή Φιλοθέου, µια φορά, αµέσως µετά την αγρυπνία της Παναγίας µε έστειλε ένας Προϊστάμενος να πάω ένα γράµµα στην Μονή Ιβήρων.

Ύστερα έπρεπε να πάω κάτω στον αρσανά της µονής και να περιµένω ένα γεροντάκι που θα ερχόταν µε το καραβάκι, για να το συνοδεύσω στο µοναστήρι µας – απόσταση µιάµιση ώρα µε τα πόδια.

Ήµουν από νηστεία και από αγρυπνία. Τότε την νηστεία του Δεκαπενταυγούστου την χώριζα στα δύο∙µέχρι της Μεταµορφώσεως δεν έτρωγα τίποτε, την ηµέρα της Μεταµορφώσεως έτρωγα, και µετά µέχρι της Παναγίας πάλι δεν έτρωγα τίποτε. Έφυγα λοιπόν αµέσως µετά την αγρυπνία και ούτε σκέφθηκα να πάρω µαζί µου λίγο παξιµάδι. Έφθασα στην Μονή Ιβήρων, έδωσα το γράµµα και κατέβηκα στον αρσανά, για να περιµένω το καραβάκι. Θα ερχόταν κατά τις τέσσερις το απόγευµα, αλλά αργούσε να έρθη.

Άρχισα εν τω µεταξύ να ζαλίζωµαι. Πιό πέρα είχε µια στοίβα από κορµούς δένδρων, σαν τηλεγραφόξυλα, και είπα µε τον λογισµο µου: «Ας πάω να καθήσω εκεί που είναι λίγο απόµερα, για να µη µε δη κανείς και αρχίση να µε ρωτάη τι έπαθα». Όταν κάθησα, µου πέρασε ο λογισµός να κάνω κοµποσχοίνι στην Παναγία να µου οικονοµήση κάτι.

Αλλά αµέσως αντέδρασα στον λογισµο και είπα: «Ταλαίπωρε, για τέτοια τιποτένια πραγµατα θα ενοχλής την Παναγία;». Τότε βλέπω µπροστά µου έναν Μοναχό. Κρατούσε ένα στρογγυλό ψωµι, δύο σύκα και ένα µεγάλο τσαµπι σταφύλι.

«Πάρε αυτά, µου είπε, εις δόξαν της Κυρίας Θεοτόκου», και χάθηκε. Ε, τότε διαλύθηκα∙ µε έπιασαν τα κλάµατα, ούτε ήθελα να φάω πιά … Πα, πα! Τι Μάνα είναι Αυτή! Να φροντίζη και για τις µικρότερες λεπτοµέρειες! Ξέρεις τι θα πη αυτό!

Γέροντος Παϊσίου

http://stomenkalosstomenmetafovoutheou.blogspot.gr/

Χριστουγεννιάτικα κουλουράκια

xmascookiessugar b Χριστουγεννιάτικα κουλουράκια

Τι θα χρειαστούμε για τη ζύμη

  • 250 γρ. μαργαρίνη (ή βουτυρο) σε θερμοκρασια δωματίου
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 800 γρ. αλεύρι (περίπου… you know… όσο σηκώσει)
  • 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουταλάκι μπέκιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • βανίλια

Χιονοδρομικό κέντρο 3-5 πηγάδια

3-5 pigadia Ski center © GNTO/Imathia Prefecture_Naousa
Ένα από τα αρτιότερα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα που θεωρείται πρότυπο, και όχι άδικα, καθώς είναι το μοναδικό στην Ελλάδα με τεχνητή χιόνωση σε όλες του τις πίστες, με υπερσύγχρονους αναβατήρες και άψογες υποδομές. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε το υπέροχο φυσικό τοπίο που το πλαισιώνει αλλά και το γεγονός ότι διαθέτει τις δύο δυσκολότερες πίστες της χώρας, τότε μιλάμε για ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα συνδυασμό, που είναι αδύνατο να αφήσει ασυγκίνητους τόσο τους οπαδούς του αθλήματος όσο και κάθε επισκέπτη.

Θεσσαλονίκη: Αν θέλετε «Μπουγάτσα με μελάνι» τότε επισκεφθείτε το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Μια διαφορετική μπουγάτσα μπορούν να... «δοκιμάσουν» όσοι επισκεφτούν αυτές τις ημέρες το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την «Μπουγάτσα με μελάνι», την 11η Έκθεση Κόμικς της «Inkorrekt» και την 9η Έκθεση Παιχνιδιών Στρατηγικής του Ελληνικού Συλλόγου Φίλων Ιστορίας και Παιχνιδιών Στρατηγικής (ΕΣΦΙΠΣ), που διοργανώνονται από κοινού υπό την αιγίδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του Γαλλικού Ινστιτούτου, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων υπό τον γενικό τίτλο «Art + θεάματα» του Α.Π.Θ. Οι εκθέσεις που εγκαινιάστηκαν χθες βράδυ θα διαρκέσουν έως και την Κυριακή.

22.11.12

Η προέλευση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου

Κάποτε, σε αγροτικές οικογένειες του εξωτερικού, τα δέντρα μεταφέρονταν μέσα στα σπίτια και οι άνθρωποι τα στόλιζαν για να εξασφαλίσουν καλή σοδειά τον επόμενο χρόνο.
Λέγεται ότι ο Μαρτίνος Λούθηρος ξεκίνησε την παράδοση των αναμμένων λαμπών στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, στη Γερμανία, τον 16ο αιώνα. Η εικόνα ενός πράσινου δέντρου την παραμονή των Χριστουγέννων, με τα αστέρια να λάμπουν στον ουρανό από πάνω, του έκανε μεγάλη εντύπωση κι έτσι τοποθέτησε ένα παρόμοιο δέντρο, διακοσμημένο με αναμμένα κεριά, μέσα στο σπίτι του.
Στα μέσα του 1800, το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δένδρου είχε επεκταθεί ταχύτατα σε όλο τον κόσμο. Όμως το έθιμο αυτό γινόταν αιτία για πολλά ατυχήματα! Έτσι, μέχρι να εφευρεθούν τα ηλεκτρικά φωτάκια, οι προνοητικοί είχαν και έναν κουβά νερό κάτω από το δέντρο, για τον κίνδυνο πυρκαγιάς…
Το 1882, το πρώτο ηλεκτρικά φωτισμένο Χριστουγεννιάτικο δέντρο του κόσμου, στολίσθηκε στην πόλη της Νέας Υόρκης, στην κατοικία του Έντουαρτ Τζόνσον, ενός συναδέλφου του εφευρέτη Τόμας Έντισον.
Σήμερα, περισσότερα από 72 εκατομμύρια δέντρα στολίζονται κάθε Χριστούγεννα, και από αυτά, 35 εκατομμύρια είναι αληθινά δέντρα ενώ 37 εκατομμύρια είναι ψεύτικα.

http://dim-rizou.pel.sch.gr

Χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσα

Καταπληκτική είναι η θέα από το χιoνοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, ειδικά όταν ανεβαίνει κανείς με τους αναβατήρες, καθώς αντικρίζει σαν σε πίνακα τα βουνά Αστράκα και Γκαμήλα, τις λίμνες Φλέγγα και Σμόλικα και την κοιλάδα των Γρεβενών. Τα τελευταία χρόνια, και χάρη στη λειτουργία της Εγνατίας Οδού, το χιονοδρομικό αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των Ελλήνων χιονοδρόμων• ιδιαίτερα προσελκύει λάτρεις του snowboard από όλη την Ελλάδα.

Γιατί λέμε: "Κάνει την πάπια"


Στη βυζαντινή εποχή, αυτός που κρατούσε τα κλειδιά του παλατιού - ο κλειδοκράτορας δηλαδή - ονομαζόταν Παπίας. "Ο Παπίας μετά του Εταιριάρχου αυτοπροσώπως ήνοιγον και έκλεινον άπασας τας εις το παλάτιον εισόδους". Τώρα για ποιο λόγο τον έλεγαν έτσι, παραμένει άγνωστο. Ωστόσο με τον καιρό, το όνομα αυτό έγινε τιμητικός τίτλος, που δινόταν σε διάφορους έμπιστους αυλικούς.
Ο Παπίας είχε το δικαίωμα να παρακάθεται στο ίδιο τραπέζι με τον αυτοκράτορα, να κουβεντιάζει μαζί του και να διασκεδάζει στα συμπόσιά του. Κάποτε - όταν αυτοκράτορας ήταν ο Βασίλειος Β΄ - Παπίας του παλατιού έγινε ο Ιωάννης Χανδρινός, άνθρωπος με σκληρά αισθήματα, ύπουλος και ψεύτης. Από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα κλειδοκράτορα, άρχισε να διαβάλει τους πάντες - ακόμη και τον αδερφό του Συμεώνα - στον αυτοκράτορα. Έτσι, κατάντησε να γίνει το φόβητρο όλων. Όταν κανείς του παραπονιόταν πως τον αδίκησε, ο Χανδρινός προσποιούταν τον έκπληκτο και τα μάτια του … βούρκωναν υποκριτικά.
"Είσαι ο καλύτερός μου φίλος, του έλεγε. Πώς μπορούσα να πω εναντίων σου στον αυτοκράτορα;" Η διπροσωπία του αυτή έμεινε κλασική στο Βυζάντιο. Γι' αυτό, από τότε, όταν κανείς πιανόταν να λέει ψέμα στη συντροφιά του ή να προσποιείται τον ανήξερο, οι φίλοι του του έλεγαν ειρωνικά: "Ποιείς τον Παπίαν"…Φράση που έμεινε ως τα χρόνια μας με μια μικρή παραλλαγή.

Ιωάννου Μαρίνα, Μπούπε Βαγγελιώ, Παπαδοπούλου Άννα (ΣΤ΄ Τάξη Δημοτικού Σχολείου Ριζού)

http://dim-rizou.pel.sch.gr

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Ολόκληρο το εορταστικό τραπέζι: ορεκτικά, σαλάτα, κυρίως πιάτο, επιδόρπιο. (πρόταση Νο2)

Ορεκτικό Μια πολύ νόστιμη και παραδοσιακή σούπα (Goulash) και πικάντικες λωρίδες κοτόπουλου.

Για τη σούπα
Υλικά:
500 γρ. βοδινό κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια
500 γρ. κρεμμύδια τριμμένα
2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
3 κουταλιές πάπρικα
Λίγο αλάτι και πιπέρι
2 μεγάλα καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 μεγάλο ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
½ λίτρο ζωμό βοδινού (κύβος knorr)
3 πατάτες κομμένες σε κυβάκια
1 φύλλο σφολιάτας
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο με τα κοτσάνια μαζί

Χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν

Το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν είναι εξοπλισμένο με εξαιρετικές υποδομές. Διαθέτει 6 αναβατήρες (1 εναέριος & 5 συρόμενοι) και 13 πίστες (4 μέτριας δυσκολίας, 7 εύκολες & 2 πολύ εύκολες), ενώ το συνολικό μήκος τους φτάνει τα 15 χλμ. Μάλιστα, στο Καϊμάκτσαλαν βρίσκεται ο ψηλότερος αναβατήρας στην Ελλάδα σε υψόμετρο 2.480μ.

21.11.12

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Ολόκληρο το εορταστικό τραπέζι: ορεκτικά, σαλάτα, κυρίως πιάτο, επιδόρπιο. (πρόταση Νο1)

Ορεκτικά (Σούπα με κάστανα και λαχανικά / Ψωμάκια Παρμεζάνας)

Για τη Σούπα
Υλικά για 4 μερίδες
500γρ κάστανα καθαρισμένα κομμένα σε 2 κομμάτια
60γρ φυτική μαργαρίνη
2 κύβοι κοτόπουλο
2 σεληνόριζες
2 καρότα
1 κρεμμύδι
2 κολοκύθια κομμένα σε φέτες
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Λιώστε τη φυτική μαργαρίνη σε μια κατσαρόλα, προσθέστε τα λαχανικά και τα κάστανα και σωτάρετε τα σε μεσαία φωτιά μέχρι να αποκτήσουν ένα ροδαλό χρώμα. Προσθέστε τους 2 κύβους κοτόπουλο και 4 ποτήρια νερό και βράστε το μίγμα μισοσκεπασμένο σε μεσαία φωτιά για μια ώρα.

Μαραθώνιος «αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων» σε κτήρια της Θεσσαλονίκης

Για πρώτη φορά η Θεσσαλονίκη ανοίγει 56 δημόσια και ιδιωτικά κτήρια της πόλης για έναν μαραθώνιο αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων το Σάββατο 24 και Κυριακή 26 Νοεμβρίου.

Χριστουγεννιάτικες κινούμενες εικόνες! (μέρος 3ο)


Μπορείς να τις έχεις με τον γνωστό τρόπο, κάνοντας δεξί "κλικ" πάνω στην εικόνα που θέλεις και μετά αποθήκευση.

20.11.12

Ένα μικρό αλλά σοφό παραμύθι...

Ήταν κάποτε ένας φτωχός ψαράς, που είχε πολλά παιδιά. Δεν μπορούσε όμως ο καημένος να τα θρέψει με το ψάρεμα, γι΄αυτό κι ήταν πολύ στενοχωρημένος. Κάθε βράδυ που γύριζε σπίτι του, αναστέναζε και μονολογούσε.
-Αχ τί θα κάνω; Τί ατυχία είναι αυτή που με δέρνει!
Ο βασιλιάς της χώρας, που αγαπούσε τους υπηκόους του, είχε μια συνήθεια. Τα βράδια ντύνονταν φτωχικά και κυκλοφορούσε ανάμεσα στον απλό λαό. Γύριζε στα σοκάκια για να ακούει με τα ίδια του τα αυτιά τα παράπονα των ανθρώπων. Ένα βράδυ πέρασε κι από τη φτωχική γειτονιά του ψαρά. Κι εκεί άκουσε τον κακόμοιρο τον ψαρά να βαρυγκομάει.
-Τί έχεις, καλέ μου άνθρωπε και είσαι τόσο δυστυχισμένος; τον ρώτησε.
-Πώς να μην είμαι; Τα παιδιά μου πεινάνε κι εγώ δεν είμαι παρά ένας φτωχός ψαράς. Με τί να τα ζήσω;
Τότε ο βασιλιάς του λέει:

Ο μπάτλερ και η κυρία (ανέκδοτο)

Ένα πλούσιο ζευγάρι φεύγει για διακοπές αφήνοντας στο σπίτι μόνο του τον μπάτλερ. Όμως η κυρία γυρίζει εκτάκτως νωρίτερα από τις διακοπές. Πάει σπίτι, βλέπει τον μπάτλερ και του λέει:

– Έλα στο δωμάτιό μου και βγάλε το φουστάνι μου.
– Μάλιστα, κυρία.
– Βγάλε και το καλσόν μου.
– Μάλιστα, κυρία.
– Και το σουτιέν μου.
– Μα κυρία…
– Τώρα, είπα!
– Μάλιστα.
– Βγάλε και το στριγκάκι μου.
– Κυρία μου, δεν μπορώ.
– Είσαι ο μπάτλερ μου και θα κάνεις ό,τι σου λέω.
– Μάλιστα, κυρία.
– Μπράβο. Και να μην σε ξαναδώ να φοράς τα ρούχα μου όταν λείπω!

http://anekdoto-blog.blogspot.gr

Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων

Στο Χελμό, σε υψόμετρο 2.340μ., βρίσκουμε το πιο σημαντικό χιονοδρομικό κέντρο της Πελοποννήσου, σε ένα πανέμορφο τοπίο όπου κυριαρχούν τα ελατοδάση και το βραχώδες αλπικό ανάγλυφο. Το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο χιονοδρομικό στην Ελλάδα. Θεωρείται ως ένα από τα πιοάρτια σε οργάνωση χιονοδρομικά, με δυνατότητα λειτουργίας 12 μήνες το χρόνο, καθώς στο βουνό αναπτύσσονται και άλλες δραστηριότητες εκτός της χιονοδρομίας.

"Φάροι & Φαροφύλακες" Εκεί που το παραμύθι γίνεται ζωή...

        Το βλέμμα του χάνεται εκεί που συναντιούνται ο ουρανός και η θάλασσα. Καθισμένος σε μια φαγωμένη απ’ την αλμύρα πέτρα αγναντεύει τα διερχόμενα πλοία. Περιμένει να ανάψει το φανάρι μόλις πέσει ο ήλιος. Ένα σημάδι που μαρτυρά πως βρίσκεται εκεί….

Χριστουγεννιάτικες κινούμενες εικόνες! (μέρος 2ο)

Μπορείς να τις έχεις με τον γνωστό τρόπο, κάνοντας δεξί "κλικ" πάνω στην εικόνα που θέλεις και μετά αποθήκευση.

19.11.12

Κοιμήσου αγγελούδι μου (νανούρισμα)

Κοιμήσου αγγελούδι μου, παιδί μου νάνι, νάνι
Να μεγαλώσεις γρήγορα σαν το ψηλό πλατάνι.
Να γίνεις άντρας στο κορμί και στο μυαλό.
Για να 'σαι πάντα μες στον δρόμο τον καλό
Κοιμήσου αγγελούδι μου. Γλυκά με το τραγούδι μου.
Κοιμήσου περιστέρι μου να γίνεις σαν ατσάλι .
Να γίνει κι η καρδούλα σου σαν του Χριστού μεγάλη.
Για να μην πεις μες στη ζωή σου ‘δε μπορώ'.
Κι αν πρέπει ακόμη να σηκώσεις και σταυρό.
Κοιμήσου αγγελούδι μου.
Γλυκά με το τραγούδι μου.

http://www.paidika.gr

Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού

Ο Παρνασσός αποτελεί μία από τις νότιες απολήξεις της Πίνδου και εκτείνεται στους νομούς Βοιωτίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας. Με υψόμετρο 2.260 μέτρα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα υψηλότερα βουνά της Ελλάδας, ενώ η εντυπωσιακή γεωμορφολογία του τον καθιστά αναμφισβήτητα ένα από τα πιο σημαντικά ορεινά συμπλέγματα. Εδώ βρίσκουμε το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας και εκείνο που δέχεται τους περισσότερους χιονοδρόμους και επισκέπτες.

Η πιο απλή & οικονομική πατατοσαλάτα by Act

(ερασιτεχνική γευστική πρόταση) 
Όταν μου είχαν περισσέψει κάποιες πατάτες, τις έβαλα όλες στα φασολάκια που θα έφτιαχνα το μεσημέρι. Έβρασαν λοιπόν μαζί με τα φασολάκια, μετά τις έβγαλα και τις πατατοσαλάτωσα.
Χρειαζόμαστε...
5 βρασμένες πατάτες (κατα προτίμηση ολόκληρες)
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι, δυόσμο, ρίγανη

Χριστουγεννιάτικες κινούμενες εικόνες! (μέρος 1ο)


Μπορείς να τις έχεις με τον γνωστό τρόπο, κάνοντας δεξί "κλικ" πάνω στην εικόνα που θέλεις και μετά αποθήκευση.

Λίγο σπρώξιμο θέλω μόνο! (ανέκδοτο)

Ένα βράδυ, ένας μεθυσμένος κάτω από μια πολυκατοικία, χτυπάει το κουδούνι ενός διαμερίσματος.

- Ποιος είναι; ρωτάει ο άντρας.

- Ρε φίλε, σε παρακαλώ, έλα να δώσεις ένα χεράκι! Λίγο σπρώξιμο θέλω μόνο! απαντάει ο μεθυσμένος.

- Άσε μας ρε φίλε, βραδιάτικα! του απαντάει και ξαναπέφτει στο κρεβάτι του.

- Ποιος ήταν; τον ρωτάει γυναίκα του

- Ένα μεθυσμένος που θέλει λίγο σπρώξιμο! της απαντάει.

Σε λίγο ξανά ακούγεται το κουδούνι. Ο ίδιος πάλι!

- Βρε μωρό μου, λέει η γυναίκα, πήγαινε να δεις τι θέλει! Σκέψου ότι μπορεί κι εμείς να βρισκόμασταν στη θέση του! Δεν θα θέλαμε να μας βοηθήσει κάποιος;

Τι να κάνει ο άντρας, ντύνεται, κατεβαίνει κάτω, δεν βλέπει κανέναν.

Οπότε βάζει μια φωνή:
- Εεεε! Εσύ που ήθελες σπρώξιμοοοο! Πού είσαιιιι;;

Κι ακούγεται μια φωνή:
- Εδωωωωώ!! Στις κούνιεεες!!!!!!!!!!!!!

http://anekdoto-blog.blogspot.gr

18.11.12

Χιονοδρομικό κέντρο Καρπενησίου & Χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού

Το χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου, χτισμένο στο Βελούχι, στη θέση ‘Διαβολότοπος’ του όρους Τυμφρηστός, 12 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι σε ύψος 1840 μέτρων άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 1974. Πολύ δημοφιλής προορισμός για έμπειρους αλλά και αρχάριους χιονοδρόμους. Διαθέτει 12 πίστες κυμαινόμενης δυσκολίας, σχολές σκι, εστιατόριο και μπαρ, κατάστημα πώλησης και ενοικίασης ειδών και εξοπλισμού σκι.


Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, 44χλμ. βορειοδυτικά της Δράμας, ιδρύθηκε το 1980 από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Δράμας. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ανακαινίστηκε ριζικά και επεκτάθηκε, ενώ βελτιώθηκε σημαντικά και ο δρόμος πρόσβασης. Διαθέτει καταφύγιο με σύγχρονες εγκαταστάσεις, ξενώνα, 9 χιονοδρομικούς αναβατήρες, σχολή σκι και πίστα αντοχής 5.000 μέτρων. Οι λάτρεις της δράσης μπορούν να κάνουν σκι πλαγιάς, σκι αντοχής κ.ά. Η περιοχή προσφέρεται για πεζοπορίες στο βουνό με αφετηρία το χωριό Πύργοι όπου υπάρχει καταφύγιο του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Προσοτσάνης με δυνατότητα διανυκτέρευσης κατόπιν προσυνεννόησης.

Η μετάνοια είναι πάντα δεκτή

- …Τώρα θα ήθελα κάτι άλλο να ρωτήσω: Δεν μπορεί ο άνθρωπος να μετανοήση και σε μεγάλην ηλικίαν, έστω και την τελευταία του στιγμήν, όπως αναφέρεται και στο Ευαγγέλιον και τον ληστήν, που μετανόησε λίγο πριν ξεψυχήση… Γιατί μερικοί , που έζησαν αμαρτωλά την ζωή τους και είναι τώρα σε προχωρημένην ηλικίαν, αποφεύγουν να εξομολογηθούν και να μετανοήσουν, γιατί λένε ότι είναι αργά. Στέκει μια τέτοια δικαιολογία;

- Στην μετάνοια καμμιά δικαιολογία δεν χωρεί. Είναι πάντα δεκτή και δεν έχει προθεσμίαν. Ο Χριστός φωνάζει μέρα και νύχτα σε όλους μας να μετανοήσουμε και να πάμε κοντά Του για να μας χαρίση την αιωνιότητα. Πολύ περισσότερον καλεί τους αμαρτωλούς, τους κουρασμένους, τους ανήμπορους. «Έλθετε προς με πάντες οι πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς» φωνάζει . Δεν υπάρχει αμαρτία μεγαλύτερη από το έλεος και την αγάπη του Θεού μας. Πρέπει λοιπόν να μετανοούμε αμέσως και να μην περιμένουμε την τελευταία στιγμή . Γιατί ποιός γνωρίζει την τελευταία στιγμή της ζωής του;

Μόνη τελευταία στιγμή για τον καθένα μας είναι αυτή η στιγμή, που ζούμε τώρα. Σε μια ώρα μπορεί να μη βρισκόμαστε πια ανάμεσα στους ζωντανούς. Γι’ αυτό και η μετάνοια η αληθινή είναι ένα γεγονός αδιάκοπο. Αυτό είναι και το μυστικόν νόημα της νοεράς προσευχής και της φράσεως του Αποστόλου Παύλου «αδιαλείπτως προσεύχεσθε, εν παντί ευχαριστείτε». Πρέπει να είμαστε διαρκώς σε επικοινωνία με τον Θεόν και να ζητούμε το έλεός Του.

17.11.12

Εκδηλώσεις στο Αγιον Όρος για την απελευθέρωση της χερσονήσου του Άθω

Με είκοσι έναν κανονιοβολισμούς της φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού «Σαλαμίς» ολοκληρώθηκαν στο 'Αγιον Όρος οι εκδηλώσεις για την συμπλήρωση εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της χερσονήσου του 'Αθω από τους Οθωμανούς.

Οδοιπορικό στη βόρεια Εύβοια!

Chalkida © GNTO/ Evia prefecture

Με αφετηρία τη Χαλκίδα, ακολουθώντας τον οδικό άξονα Χαλκίδας-Αιδηψού, ξεκινήστε για ένα οδοιπορικό στο βόρειο τμήμα της Εύβοιας. Σε ένα κομμάτι γης γεμάτο κρυμμένες ομορφιές στα κατάφυτα βουνά, μικρούς καταρράχτες, πυκνά πευκοδάση που αγγίζουν κυριολεκτικά τη θάλασσα, μαγευτικές παραλίες με πεντακάθαρα νερά να ατενίζουν το Αιγαίο ή το Βόρειο ευβοϊκό κόλπο.

Μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδρομή που σας προτείνουμε:

Χριστουγεννιάτικα σχέδια για στολίδια πλεκτά με βελονάκι!

16.11.12

Τουριστικές-Ελληνικές προτάσεις για τους λάτρεις της δράσης!

Olympos © GNTO
Το φθινόπωρο, η ελληνική ενδοχώρα εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τα ιδιαίτερα χρώματα και τη φυσική ομορφιά που διαθέτει. Για όσους θέλουν να φτάνουν στα άκρα, δεν υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση από το να κατακτήσουν την κορυφή στην μυθική κατοικία των θεών, τον Όλυμπο. Οι διαδρομές που διατρέχουν τον Όλυμπο είναι πολλές και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας. Ξεκινήστε τη μύησή σας ακολουθώντας την πιο κλασική –ιδανική για τους μη έμπειρους διαδρομή – από την περιοχή Μύλοι (πολύ κοντά στο Λιτόχωρο Πιερίας) μέχρι τη θέση Πριόνια στα 1.100 μ. Από τους Μύλους ξεκινά το διεθνές μονοπάτι ορειβατικών διαδρομών Ε4 που διασχίζει το φαράγγι του Ενιπέα, την πύλη που οδηγεί στην καρδιά του βουνού.

Κριθαράδα by Act

(ερασιτεχνική γευστική πρόταση) 
Την δημιούργησα ένα χειμωνιάτικο βράδυ που πείναγα και τελικά βγήκε νόστιμοοοοο
Χρειαζόμαστε...
250γρ κριθαράκι
1 κονσέρβα μαγειρεμένα φασόλια γίγαντες
Πιπέρι

Χριστουγεννιάτικα χειροποίητα στολίδια από πηλό!

Στολίδια χειροποίητα απο πολυμερικό πηλό
(ο πολυμερικός πηλός πωλείται σε κάποια βιβλιοπωλεία και μαγαζιά με είδη ζωγραφικής/χειροτεχνίας)

Δεν έχει μεγάλο κόστος. Θερμαίνεται στις παλάμες του χεριού και πλάθεται σε σχέδια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φορμάκια/καλουπάκια για μπισκοτάκια και πολλή φαντασία!!!!! Ψήνεται σε φούρνο κανονικό (κατά προτίμηση όχι εκεί που μαγειρεύουμε γιατί είναι βλαβερές οι αναθυμιάσεις-μυρωδιές, αλλά σε κάποιο παλιό μεταχειρισμένο φουρνάκι τύπου εργένικο που θα βάλετε στο μπαλκόνι). Γιατί αν ξεκινήσετε μια φορά, μετά θα φτιάχνετε για όλες τις γιορτές και γενικότερα διάφορα στολιδάκια.
Μεράκι πάνω απ’ όλα!

Τα διαβάζουν πολλοί