English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

23.12.12

Τρόποι για να μαγειρέψετε τα κάστανα

Το ψήσιμο στη χόβολη έχει υπέροχα αποτελέσματα αλλά δεν είναι και πολύ πρακτικό. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να απολαύσουμε πεντανόστιμα κάστανα με πιο εύκολο τρόπο.

Ψήσιμο στο Φούρνο α΄
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
2. Χαράξτε τα κάστανα με ένα κοφτερό μαχαίρι.
3. Βάλτε τα κάστανα σε ένα ταψί.
4. Ψήστε στο φούρνο 20-25 λεπτά. Γυρίστε τα από την άλλη μεριά, αν θέλετε, ύστερα από 10 λεπτά για πιο ομοιόμορφο ψήσιμο.
5. Βγάλτε τα κάστανα από το φούρνο κι αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρά πριν να τα ξεφλουδίσετε.

Ψήσιμο στο Φούρνο β΄ (γκριλ)
1. Ανάψτε το γκριλ του φούρνου.
2. Χαράξτε τα κάστανα με ένα κοφτερό μαχαίρι.
3. Βάλτε τα κάστανα σε ένα ταψί.
4. Τοποθετήστε το ταψί ψηλά στο φούρνο.
5. Ψήσετε τα κάστανα μέχρι να σκουρύνει ελαφρά το κέλυφος. Γυρίστε τα από την άλλη αν θέλετε για πιο ομοιόμορφο ψήσιμο.
6. Ψήσετε για ακόμα 7-10 λεπτά.
7. Βγάλτε τα κάστανα από το φούρνο κι αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρά πριν να τα ξεφλουδίσετε.

Βράσιμο
1. Βάλτε τα κάστανα σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει.
2. Βράστε για 30 λεπτά.
3. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάλτε τα κάστανα από την κατσαρόλα.
4. Ξεφλουδίστε τα όσο είναι ακόμα αρκετά ζεστά.

Σημείωση: Μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλάτι στο νερό για να εντείνετε τη γεύση.

Άλλες μέθοδοι ψησίματος
Τα κάστανα μπορούν επίσης να ψηθούν πάνω από φωτιά σε συρμάτινο καλάθι, στο μάτι της κουζίνας μέσα σε μεγάλο ταψί για 15 λεπτά ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Θυμηθείτε πάντα να τα χαράξετε πριν να τα ψήσετε για να έχει διέξοδο ο ατμός και να μην «εκραγεί» ο καρπός.

Σημείωση: Αν τα κάστανα κρυώσουν πολύ, θα είναι πιο δύσκολο να τα ξεφλουδίσετε. Αν συμβεί αυτό, βάλτε τα ξανά στο φούρνο ή την κατσαρόλα για λίγο μέχρι να ξαναζεσταθούν.

Αν τα κάστανα είναι πολύ φρέσκα, θα είναι πιο δύσκολο να ξεφλουδιστούν. Επίσης, δε θα είναι τόσο γλυκά όσο τα πιο ωριμασμένα κάστανα.

Τι μπορείτε να κάνετε:
1. Βάλτε τα φρέσκα κάστανα σε μια λεκάνη ή μπολ κι αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου.
2. Κάθε πρωί, ζουλήξτε τα κάστανα με τα δάχτυλά σας. Αν δεν υποχωρήσει το κέλυφος, το κάστανο είναι ακόμα πολύ φρέσκο. Αν υποχωρήσει λίγο το κέλυφος, το κάστανο έχει αρχίσει να ωριμάζει.
3. Όταν τα κάστανα ωριμάσουν τελείως, δηλαδή έχει αποχωριστεί αρκετά το κέλυφος από τον εσωτερικό καρπό, μπορείτε να τα ψήσετε.

Προσοχή να μην το παρακάνετε γιατί τότε τα κάστανα μπορεί να ξεραθούν.
Συνήθως παίρνει 2 με 7 μέρες για να ολοκληρωθεί η ωρίμανση.

Διατήρηση
Τα κάστανα πρέπει να διατηρούνται με μεγάλη προσοχή. Αντίθετα με τους περισσότερους ξηρούς καρπούς είναι πολύ ευπαθή.

Τι μπορείτε να κάνετε:
1. Φυλάξτε τα στο ψυγείο μέσα σε αεροστεγή σκεύη.
2. Στο ψυγείο μπορούν να διατηρηθούν για 4 εβδομάδες περίπου.
3. Επίσης μπορείτε να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη για ένα χρόνο.

http://stellasliterarybistro.com

Τα διαβάζουν πολλοί