English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

29.11.12

Στο δάσος της Στροφιλιάς!

Στο βορειοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, σε μια «μύτη» προικισμένη από το Θεό, βρίσκεται το δάσος της Στροφιλιάς. Σαν λωρίδα από κουκουνάρια χωρίζει τη λίμνη του Πρόκοπου από το Ιόνιο πέλαγος.
Λοφίσκοι από άμμο κατά μήκος της ακτής σμιλευμένοι από το κύμα και τα θαλάσσια ρεύματα σχημάτισαν στο πέρασμα του χρόνου τη λίμνη του Πρόκοπου και τη λιμνοθάλασσα Κοτύχι, δημιουργώντας μαζί με το δάσος της Στροφιλιάς ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον∙ ένα εθνικό πάρκο 22.000 στρεμμάτων που προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ και το Δίκτυο Natura. Το μοναδικό αυτό οικοσύστημα, απαράμιλλης αισθητικής και οικολογικής σημασίας, ενσωματώνει τις αξίες της ελληνικής φύσης: το πευκόδασος, την άμμο και το γαλάζιο του πελάγους.
Ένα υπέροχο μείγμα πεύκων, κουκουναριάς, θάμνων και μιας οργιάζουσας πανίδας που περιλαμβάνει θαλάσσιες και στεριανές χελώνες, αλεπούδες, σκαντζόχοιρους, κουνάβια, βίδρες αλλά και πουλιά όπως κουκουβάγιες, νερόκοτες, φαλαρίδες, αλκυόνες και άλλα πολλά αποτελούν τους «κατοίκους» του δάσους της Στροφιλιάς!
Με το πρώτο βήμα του επισκέπτη στο δάσος οι αισθήσεις "πιάνουν δουλειά". Η πιο μεγάλη έκπληξη, όμως, για τον κάτοικο της πόλης είναι οι μυρωδιές! Κλείστε τα μάτια και αφεθείτε στην αρωματική παλέτα του μοναδικού αυτού δάσους της Μεσογείου.
Πεύκο, κέδρος, θυμάρι, μυρτιά και φασκόμηλο ανακατεύονται προσφέροντας ένα ταξίδι πνευματικής χαλάρωσης και σωματικής αναζωογόνησης. Μην αρκεστείτε όμως μονάχα σε αυτή την εμπειρία. 
Ακολουθήστε τα μονοπάτια του δάσους και ανακαλύψτε μία ακόμη έκπληξη. Τα πεύκα διαδέχονται τις κουκουναριές –τα δέντρα που δίνουν στο δάσος το όνομά του, καθώς "στροφιλιά" σημαίνει κουκουναριά– και στη συνέχεια ανοίγονται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη οι αμμόλοφοι και οι αμμοθίνες. Ένας δυτικός άνεμος είναι υπεύθυνος για αυτό το θαύμα. Ο Μαΐστρος, ο γλύπτης του τοπίου της Στροφιλιάς, δημιουργεί αμμόλοφους με χαρακτηριστική κυματοειδή μορφή σε όλο το μήκος και πλάτος της παραλίας που ντύνει το δάσος.
Η περιοχή είναι, επίσης, φυσικό ιχθυοτροφείο με λαβράκια, κέφαλους και χέλια, ενώ το σύμπλεγμα της Στροφιλιάς, της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου και της λίμνης του Πρόκοπου συμπληρώνει η λιμνοθάλασσα του Πάπα. Το όνομα “Πάπας” δεν της δόθηκε τυχαία, καθώς λέγεται ότι επί Ενετοκρατίας το Βατικανό τροφοδοτούνταν από εδώ με λαχταριστές τσιπούρες. Κερδισμένοι θα βγουν και οι πεζοπόροι από την επίσκεψη στη Στροφιλιά με πολλές διαδρομές που περνούν από ποικίλους βιότοπους, καθώς και χαμηλά υψώματα με πιο σημαντικά τα Μαύρα Βουνά.

Τα διαβάζουν πολλοί