English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

20.11.12

Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων

Στο Χελμό, σε υψόμετρο 2.340μ., βρίσκουμε το πιο σημαντικό χιονοδρομικό κέντρο της Πελοποννήσου, σε ένα πανέμορφο τοπίο όπου κυριαρχούν τα ελατοδάση και το βραχώδες αλπικό ανάγλυφο. Το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο χιονοδρομικό στην Ελλάδα. Θεωρείται ως ένα από τα πιοάρτια σε οργάνωση χιονοδρομικά, με δυνατότητα λειτουργίας 12 μήνες το χρόνο, καθώς στο βουνό αναπτύσσονται και άλλες δραστηριότητες εκτός της χιονοδρομίας.
 
Κάθε χρόνο οι πίστες του υποδέχονται χιλιάδες χιονοδρόμους αλλά και επισκέπτες, λάτρεις του βουνού και της περιπέτειας. Διαθέτει 12 πίστες συνολικού μήκους 20 χλμ. (2 δύσκολες, 2 μέτριας δυσκολίας, 6 εύκολες και 2 πολύ εύκολες), 7 αναβατήρες (2 εναέριους και 5 συρόμενους) και snowboard park. Οι επισκέπτες στο βουνό μπορούν επίσης να απολαύσουν τη θέα του χιονιού σε κάποιο από τα καφέ ή τα εστιατόρια του χιονοδρομικού, να νοικιάσουν τον εξοπλισμό τους ή να κάνουν μαθήματα σε οργανωμένη σχολή σκι.
Εδώ, ιδιαίτερα φημισμένες είναι οι πίστες της Στύγας που ξεχωρίζουν για τη δυσκολία τους. Ας δοκιμάσουμε να κατεβούμε κάποιες από τις πολυάριθμες πλαγιές, ανάλογα με το πόσο καλοί (ή όχι) σκιέρ είμαστε:
(1) Πίστα Λητώ (Ερμής): Πρόκειται για πίστα αρχαρίων (πράσινη) με μήκος 150μ. που βρίσκεται στη θέση Ξερόκαμπος, δίπλα στο πάρκινγκ.
(2) Πίστα Αριάδνη (Δάφνη 1): Πίστα κόκκινη και μπλε. Στα πρώτα 500μ. έχει καλή κλίση, στα υπόλοιπα όμως είναι καθαρά μπλε. Το μήκος της φτάνει τα 1.000μ. και βρίσκεται στα δεξιά του ομώνυμου συρόμενου αναβατήρα.
(3) Πίστα Φαίδρα (Δάφνη 2): Πίστα στα δεξιά του αναβατήρα Δάφνη. Μόλις κατέβεις από τον αναβατήρα, φεύγεις δεξιά και ακολουθείς το δρόμο. Αφού περάσεις την αρχή της πίστας Δάφνη 1, συνεχίζεις ακόμα παραπέρα, μέχρι να βρεις το ξεκίνημά της. Πρόκειται για εξαιρετική μπλε πίστα, πάντα καλοστρωμένη, ό,τι πρέπει για μέτριους σκιέρ.
(4) Πίστα Αντιγόνη (Άρτεμις 2): Πολύ καλή μαύρη πίστα με μήκος 800μ. Είναι η αγαπημένη πίστα των καλών σκιέρ, γιατί είναι πάντα καλοστρωμένη και έχει πολύ καλή ποιότητα χιονιού. Θα τη βρείτε ακριβώς δίπλα από την «άγκυρα» και στην αριστερή της πλευρά.
(5) Πίστα Ινώ (Στύγα 1): Μαύρη πίστα για πραγματικά πολύ καλούς και έμπειρους σκιέρ. Το μήκος της φτάνει τα 1.400μ. Όμως, μόνο στα πρώτα 900μ. είναι μαύρη. Στα υπόλοιπα 500μ. είναι πράσινη, αφού περνά μέσα από το πλατό της Βαθειάς Λάκκας. Η κλίση της είναι τέτοια που για να στρωθεί χρειάζεται ειδικός χιονοστρωτήρας. Η Στύγα 1 μαζί με την πίστα Φίλιππος στα 3-5 Πηγάδια είναι οι δυσκολότερες πίστες στη χώρα μας. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη διθέσια καρέκλα Στύγα.
(6) Πίστα Νεφέλη (Στύγα 2): Πολύ καλή κόκκινη μήκους 2.300μ. Αν μάλιστα προστεθεί σε αυτή και η συνέχειά της, η μπλε πίστα Αχιλλέας, τότε έχουμε μία από τις μεγαλύτερες σε μήκος πίστες στην Ελλάδα, με σύνολο 3.200μ. Κατεβαίνοντας από τη διθέσια καρέκλα Στύγα ακολουθείτε το δρόμο προς τα δεξιά και έπειτα από 5μ. βρίσκεστε στην αρχή της πίστας. Φτάνοντας μάλιστα στην κορυφή της Νεραϊδόραχης θα δείτε το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στα Βαλκάνια και ένα από τα πιο ισχυρά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όταν μια εξαντλητική μέρα σκι φτάσει στο τέλος της, απολαύστε θεραπείες spa σε πολυτελή ξενοδοχεία ή γευθείτε σπιτικά εδέσματα δίπλα στο τζάκι, σε κάποιο από τα παραδοσιακά καταλύματα της περιοχής. 
Εμπλουτίστε τις εμπειρίες σας από τις διακοπές σας στο βουνό ακολουθώντας τις προτάσεις μας
(α) Κάντε πεζοπορία στο Φαράγγι του Βουραϊκού σε καταπράσινα μονοπάτια, παράλληλα με τις γραμμές του οδοντωτού. 
(β) Περιηγηθείτε στους αμπελώνες της Αχαΐας και επισκεφτείτε οινοποιεία για να δοκιμάστε το κόκκινο κρασί που παλαιώνεται στις υπόγειες κάβες τους.
(γ) Περιπλανηθείτε στο «μαγικό» δάσος της Στροφιλιάς
(δ) Επισκεφτείτε την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας, και
 (ε) ανακαλύψτε το μυστηριώδες Σπήλαιο των Λημνών, γνωστό και ως «Παλάτι των Νυμφών.

Τα διαβάζουν πολλοί