English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

22.11.12

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Ολόκληρο το εορταστικό τραπέζι: ορεκτικά, σαλάτα, κυρίως πιάτο, επιδόρπιο. (πρόταση Νο2)

Ορεκτικό Μια πολύ νόστιμη και παραδοσιακή σούπα (Goulash) και πικάντικες λωρίδες κοτόπουλου.

Για τη σούπα
Υλικά:
500 γρ. βοδινό κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια
500 γρ. κρεμμύδια τριμμένα
2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
3 κουταλιές πάπρικα
Λίγο αλάτι και πιπέρι
2 μεγάλα καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 μεγάλο ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
½ λίτρο ζωμό βοδινού (κύβος knorr)
3 πατάτες κομμένες σε κυβάκια
1 φύλλο σφολιάτας
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο με τα κοτσάνια μαζί

Εκτέλεση:
Ζεσταίνετε το λάδι σε βαθιά κατσαρόλα και τσιγαρίζετε το κρέας με το κρεμμύδι κρατώντας την σκεπασμένη.
Προσθέτετε το αλάτι, την πάπρικα, το καρότο και αφήνετε να πάρουν μια βράση.
Στη συνέχεια, προσθέτετε το κρασί, τα ντοματάκια, το ζωμό βοδινού και αφήνετε να βράσουν για μια ώρα περίπου σε χαμηλή φωτιά.
Τέλος, προσθέτετε την πατάτα και το μαϊντανό και βράζετε για άλλα 40 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Ανοίγετε ένα φύλλο έτοιμης σφολιάτας, σερβίρετε την σούπα σε μεγάλη πυρίμαχη σουπιέρα (γάστρα) και την σκεπάζετε την σφολιάτα.
Περίπου 1 ώρα πριν σερβίρετε την σούπα, αλείφετε την σφολιάτα με κρόκο αβγού και ψήνετε την σούπα στον φούρνο (180 βαθμοί) μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα χωρίς να ξεραθεί.

Για τις λωρίδες κοτόπουλου με Τσένταρ και Μπέικον
Υλικά:
6 φιλέτα κοτόπουλου κομμένα σε λεπτές λωρίδες
1 κιλο τυρί τσένταρ
½ κιλό μπέικον
Αλεύρι
Φρυγανιά τριμμένη
3 κρόκοι αβγών αραιωμένοι με λίγο νερό
Κόκκινο πιπέρι
Αλάτι
Μαντζουράνα, ρίγανη

Εκτέλεση:
Περνάτε τις λωρίδες διαδοχικά από το αβγό , μετά από αλεύρι, μετά ξανά από το αβγό και μετά από την φρυγανιά μέχρι να πανάρετε όλες τις λωρίδες.
Τοποθετείτε πάνω σε αλουμινόχαρτο και στη συνέχεια μέσα σε πυρέξ όπου τις πασπαλίζετε με ρίγανη και μαντζουράνα.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 20-30 λεπτά (στον αέρα, γκριλ) στους 180-200 βαθμούς και τα στριφογυρνάτε 1-2 φορές να ροδοκοκκινίσουν από όλες τις πλευρές.
Μέχρι να ψηθούν λιώνετε σε μπεν μαρι το τυρί, κόβετε το μπέικον σε κύβους και το τσιγαρίζετε μέχρι να γίνει τραγανό.
Το προσθέτετε στο τυρί, ανακατεύετε και περιχύνετε το κοτόπουλο αμέσως μόλις βγει από το φούρνο.
Δεν χρειάζεται να το σερβίρετε σε πιατέλα, και με το πυρέξ μια χαρά είναι!


Σαλάτα
Υλικά (για το Dressing):
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ψιλοκομμένο δυόσμο
1 κουταλιά μαγιονέζα
1 φλιτζάνι cottage cheese
Αλάτι, μαύρο πιπέρι
3 κουταλιές worcestershire sauce
Υλικά (για την σαλάτα):
ρόκα (αρκετή ανάλογα τα άτομα) κομμένη σε μέτρια κομμάτια
1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
10 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα (κομμένα στα 4)
3 κουταλιές κοπανισμένα καρύδια
2 αβοκάντο κομμένα σε κυβάκια
¼ τυρί μοτσαρέλα τριμμένη

Εκτέλεση:
Απλώνετε την ρόκα σε μια μεγάλη πιατέλα και την αλατίζετε ελαφρά.
Αδειάζετε τα κάστανα και τα καρύδια από πάνω.
Πασπαλίζετε με μαϊντανό και απλώνετε την μοτσαρέλα.
Αναμειγνύετε τα υλικά του dressing, περιχύνετε την σαλάτα και τρίβετε πιπέρι από πάνω.


Κυρίως πιάτο Χοιρινό με μήλα, κάστανα, δαμάσκηνα και σάλτσα Μαυροδάφνης

Υλικά:
6 φιλέτα ψαρονέφρι κομμένα σε ροδέλες (2 ½ κιλά περίπου)
1 ½ κιλό κάστανα κομμένα στα 2 (τα βράζετε και ξεφλουδίζετε)
3 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
1 ποτήρι (νερού) μαυροδάφνη
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά μαύρη ζάχαρη
2 φύλλα δάφνης
½ κουταλάκι κανέλα
1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
20 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
2 μήλα (κομμένα σε μικρά κομμάτια)
½ κουταλάκι κορν φλάουρ (προαιρετικά)
1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο

Εκτέλεση:
Μουλιάζετε για 20 λεπτά περίπου τα μήλα, τα δαμάσκηνα και τα κάστανα (τα κάστανα μόνο 5 λεπτά) σε αρωματικό τσάι.
Τσιγαρίζετε το 1 κρεμμύδι, προσθέτετε το χοιρινό και αφήνετε να ροδίσει, αλατοπιπερώνετε.
Σβήνετε με το 1/3 μαυροδάφνης προσθέτετε τα φύλλα δάφνης, την ντομάτα και αφήνετε να σιγοβράσει.
Λίγο πριν σβήσετε την φωτιά, ρίχνετε την κανέλλα, την ζάχαρη και λίγο ακόμα φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Τσιγαρίζετε τα αλλά δυο κρεμμύδια στο φρέσκο βούτυρο, προσθέτετε τα δαμάσκηνα, τα μήλα και τα κάστανα και μετά από 5 λεπτά σβήνετε με την υπόλοιπη μαυροδάφνη και με δυο κουταλιές από το τσάι στο οποίο μούλιασαν τα δαμάσκηνα, τα μήλα και τα κάστανα.
Χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε να δέσει η σάλτσα (προσθέτετε το κορν φλαουρ σε περίπτωση που θέλετε να δέσει πιο σύντομα).
Αφού δέσουν τα υλικά μεταξύ τους, τα αδειάζετε στην κατσαρόλα με το χοιρινό, και αφήνετε να πάρουν μια δυο βράσεις προκειμένου να δέσουν οι γεύσεις μεταξύ τους.
Συνοδεύετε με ζεστό πουρέ που από πάνω θα τον έχετε πασπαλίσει με λίγη μοτσαρέλα, βασιλικό και λίγη από την σάλτσα που φτιάξατε.


Επιδόρπιο Κέικ (brownie) Σοκολάτας με Martini
Υλικά (για το κέικ):
2 αβγά
300 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο
2 κούπες ζάχαρη
3 βανίλιες
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κούπες σοκολάτα Cadbury
1 ποτηρι martini bianco
½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
Υλικά (για την sauce σοκολάτας):
500 γρ. κουβερτούρα (λιωμένη σε μπεν μαρί)
150 γρ. κρέμα γάλακτος
1 φλιτζάνι martini bianco
Μια πρέζα καγιέν ή τσίλι(επηρεασμένος από την ταινία Chocolat)

Εκτέλεση:
Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια φόρμα κέικ ή φορμάκια.
Χτυπάτε την ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
Προσθέτετε το αλεύρι, το μπεικιν και τη σοκολάτα.
Ρίχνετε το βούτυρο και τέλος το martini.
Ανακατεύετε και αδειάζετε το μείγμα στην φόρμα.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά.
Εκτέλεση (για την sauce σοκολάτας):
Ζεσταίνετε την κρεμά γάλακτος και την προσθέτετε μαζί με το martini και το καγιέν στην λιωμένη κουβερτούρα.
Αφήνετε να κρυώσει το κέικ και κατόπιν απλώνετε σε ολο το κέικ την sauce σοκολάτας.

Εδώ είναι η πρόταση Νο1: http://act-in-idios.blogspot.gr/2012/11/1_5640.html

Τα διαβάζουν πολλοί