English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

25.10.12

Γεμιστά by Act και τα 3 μυστικά της επιτυχίας!

(ερασιτεχνική γευστική πρόταση)
Πρόκειται για τα κλασσικά γεμιστά, λαδερά (χωρίς κιμά), με 3 μυστικά που εφαρμόζω για μεγαλύτερη γευστική επιτυχία!
Χρειαζόμαστε...
5 ντομάτες
5 πράσινες πιπεριές
5κόκκινες πιπεριές
5 μελιτζάνες
5 φλιτζάνια ρύζι (3 καρολίνα & 2 γλασέ)
5 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο μάτσο μαϊντανό
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι
3 μέτριες πατάτες
2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
3 κύβους ζωμό λαχανικών
300γρ ντοματοχυμό
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ζάχαρη

Ξεκινάμε!
Εφαρμόζουμε πρώτα τα 2 μυστικά της επιτυχίας, (το 3ο θα σας το αποκαλύψω προς το τέλος της εκτέλεσης).
1ο μυστικό: το ρύζι που θα βάλετε να είναι μοιρασμένο σε καρολίνα και γλασέ, όπως είπα στα υλικά.
2ο μυστικό: βράστε 10 φλιτζάνια νερό και βάλτε τα σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε μέσα και λιώστε τους κύβους ζωμού και προσθέστε τα ρύζια να μουλιάζουν. Ανακατέψτε καλά, σκεπάστε με μια πετσέτα, κι αφήστε το στην άκρη μέχρι να έρθει η ώρα για το γέμισμα. Έτσι το ρύζι θα ξεκινήσει να φουσκώνει και θα είναι μεγαλύτερη η επιτυχία του "μαλακού ρυζιού" στο ψήσιμο, δεν θα γίνει στούμπος που δεν καλοέβρασε.
Τώρα ξεκινήστε την γνωστή διαδικασία αδειάσματος των λαχανικών.
Έπειτα ρίξτε λίγη ζάχαρη στις αδειασμένες ντομάτες και τις μελιτζάνες για να γλυκίσουν και αλατίστε λίγο τα υπόλοιπα αδειασμένα λαχανικά για να βοηθηθούν στο μαράγκιασμα-μαλάκωμα.
Tώρα ετοιμάστε την γέμιση: στο μπλέντερ, (θα χρειαστεί να επαναλάβετε την διαδικασία 2-3 φορές ανάλογα με το μέγεθος του μλπέντερ σας) βάλτε την ψίχα που αδειάσατε απο τις ντομάτες, λάδι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, 1 κ.γ. ζάχαρη, σκόρδο, κρεμμύδι, ντοματοχυμό, μαϊντανό και λίγο απο το ζουμί που μουλιάζει το ρύζι, κάντε 3-4 σύντομα και κοφτά χτυπήματα για να μην γίνει εντελώς χυλός το μείγμα.
Αδειάστε το μείγμα του μπλέντερ σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε μέσα το ρύζι που μούλιαζε, (αφού πρώτα το στραγγίξτε, φυλάξτε όμως το ζουμί για αργότερα), ανακατέψτε καλά και ξεκινήστε το γέμισμα των λαχανικών.
Καπακώστε τα, αλατίστε λίγο απο πάνω όλο το ταψί, περιχύστε με το ζουμί που έχει περισσέψει απο το μούλιασμα του ρυζιού, ραντίσε με λίγο ελαιόλαδο, γεμίστε τις τρύπες του ταψιού με φέτες πατάτας κι είναι έτοιμο για ψήσιμο.

Τώρα είναι η σειρά του 3ου μυστικού της επιτυχίας: Κλείστε όλο το ταψί με αλουμινόχαρτο και μην το ξεσκεπάσετε καθόλου, μέχρι το τέλος του ψησίματος.
Αυτό θα κάνει τα λαχανικά ζουμερά και χωρίς να χάσουν τα θρεπτικά τους συστατικά και θα τα προστατέψει απο το κάψιμο/μαύρισμα των καπακιών τους.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 90 λεπτά, στους 200-220 βαθμούς κι έτοιμα τα "Γεμιστά by Act"!

Τα διαβάζουν πολλοί