English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

10.10.12

Ο Φάρος της Κασσάνδρας!

Το ακρωτήριο Ποσείδι βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ. Ν Δ. της Καλάνδρας στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής. Στην άκρη του ακρωτηρίου υπάρχει o φάρος, σε περιοχή που ελέγχεται από το Πολεμικό Ναυτικό, λίγο πιο κάτω από τις κατασκηνώσεις.

Χτισμένος σε τουριστική περιοχή, ο φάρος της Κασσάνδρας αποτελεί δέλεαρ για τους τουρίστες, ενώ θα μπορούσε -βάσει μεγέθους και ανέσεων- να προσφέρει κατάλυμα σε αρκετούς από αυτούς! Το κτήριό του, συνολικού εμβαδού 130 τ.μ. περίπου, κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις από οπτοπλινθοδομή (συμπαγείς και διάτρητους πλίνθους). Διαθέτει δε, καθιστικό, τρία υπνοδωμάτια, τουαλέτα, κουζίνα, ηλεκτροστάσιο, εσωτερική και εξωτερική αποθήκη, χολ, διάδρομο και οκταγωνικό πύργο λιθοδομής, ύψους 14,5 μέτρων. Βρίσκεται στο δημοτικό διαμέρισμα Καλάνδρας, δήμου Κασσάνδρας, ενώ η πρόσβαση σε αυτόν γίνεται μέσω ασφαλτωμένου δρόμου μέχρι την είσοδο του κτιρίου.

Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1864, όταν η περιοχή ήταν ακόμη υπό την κατοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εντάχθηκε στο Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο το 1915, μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός και στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε το 1944 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1975 φάρος ηλεκτροδοτήθηκε.

Ο φάρος είναι ένας από τους 21 φάρους που προσφέρονται για φιλοξενία των στελεχών του πολεμικού ναυτικού και των οικογενειών τους κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών. Ο φάρος είναι επανδρωμένος με ένα φαροφύλακα. Το νερό που διαθέτει είναι από παροχή του χωριού. Η κατάσταση του κτιρίου είναι καλή, ο περιβάλλων χώρος πολύ καλός και προσφέρεται για μπάνιο. Η απόστασή του από κατοικημένη περιοχή είναι 1 χλμ. και ο δρόμος είναι βατός από αυτοκίνητο.

http://7gym-laris.lar.sch.gr

Τα διαβάζουν πολλοί