English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

8.10.12

Μαϊντανός για διουρητικό, για τονωτικό, για μελανιές, αλλά με προσοχή

Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε μέταλλα και περιέχει περισσότερο σίδηρο από οποιοδήποτε άλλο πράσινο λαχανικό. Περιέχει πολλή βιταμίνη Α και Β και τρεις φορές περισσότερη βιταμίνη C απ' ό,τι τα εσπεριδοειδή.

Τα 100 γρ Μαϊντανού περιέχουν κατά μέσο όρο:
Νερό - 81,1 g
Πρωτεΐνες - 4,4 g
Υδατάνθρακες 0,4 g - 7,4 g
Φυτικές ίνες (κυτταρίνη) - 4.3 g
Βιταμίνη Α (β-καροτένιο) - 5,4 mg
βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) -0,14 mg
βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) - 0,3 mg
Η νιασίνη (βιταμίνη Β3 ή βιταμίνη RR) - 2,5 mg
βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ) - 0,3 mg
Βιταμίνη B6 (πυριδοξίνη)- 0,2 mg *
Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) - 116 mcg
Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) - 166 mg
Βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη) - 3,7 mg
βιταμίνης Κ (fillohinon)- 0,8 mg *
Βιοτίνη (Βιταμίνη Η) - 0,4 mg
Κάλιο - 1000 mg
Ασβέστιο - 245 mg
Μαγνήσιο - 41 mg
Νάτριο - 33 mg *
θείου - 190 mg
Φώσφορος * - 128 mg *
Χλώριο - 160 mg των ιχνοστοιχείων σε μαϊντανό * Σίδερο- 5,5 mg
Ιώδιο - 15 mcg
Μαγγάνιο - 2,7 mg
Χαλκός - 0,55 mg
Ψευδάργυρος - 0.9
Φθόριο - 110 mg

Ο Μαϊντανός έχει τονωτικές, διεγερτικές, ορεκτικές, ανακουφιστικές και καθαρτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται κυρίως σαν διουρητικό. Έχει εξαιρετικές αντισηπτικές ιδιότητες, δυναμώνει γενικά το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία με μία ήπια διουρητική δράση, "καθαρίζοντας" το αίμα.

Συνιστάται σε περίπτωση απουσίας του της όρεξης, κατάθλιψη, ανορεξία, αναιμία, γαστρίτιδα και έλκη, ρευματισμούς και παθήσεις του πεπτικού συστήματος.

Ο μαϊντανός ρυθμίζει δραστηριότητα των νεφρών και του ήπατος, διεγείρει την έκκριση των πεπτικών ενζύμων που λευκαίνουν τα δόντια, στην ενίσχυση των ούλων, δυναμώνει και ομαλοποιεί την κινητικότητα του εντέρου μεταβολισμό.

Ο μαϊντανός περιέχει αιθέριο έλαιο με αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες.
Αν εναποθέσεις τα κοπανισμένα φύλλα του μαϊντανού πάνω στη μελανιά σου, τότε αυτό θα συμβάλει στη διαστολή των τριχοειδών αγγείων κάτω από το δέρμα και καθώς βελτιώνει τοπικά την κυκλοφορία του αίματος, οδηγεί σε γρηγορότερη επούλωση της μελανιάς.

Οι ρίζες και οι σπόροι χρησιμοποιούνται ως αφέψημα. Αν σου είναι δύσκολο να φας μεγάλη ποσότητα φρέσκου μαϊντανού σε μια δόση, μπορείς να φτιάξεις τσάι. Θα το φτιάξετε ως εξής: Θα πάρετε 30 γραμ. (μια χούφτα) αποξηραμένα φυλλαράκια μαϊντανού και 2 φλιτζάνια κρύο νερό. Θα σκεπάσετε και θα τα αφήσετε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Μην τα αφήσετε να βράσουν κανονικά. Σουρώστε και πιείτε 1 φλιτζάνι τρεις φορές την ημέρα.
Για να απολαμβάνετε όμως μακροπρόθεσμα τα οφέλη του μαϊντανού, φροντίστε να τρώτε ωμά φύλλα όσο πιο τακτικά μπορείτε και προσθέστε τα και στις ομελέτες, τις σαλάτες και τα ζεστά πιάτα.

Προσοχή!
Η υπερβολική κατανάλωση προκαλεί ιλίγγους και μείωση του αριθμού των καρδιακών παλμών. Χρειάζεται ακόμη περισσότερη προσοχή από τις εγκύους και απο όσους αντιμετωπίζουν κυκλοφορικά προβλήματα ή νεφρικές δυσλειτουργίες.

http://medlabgr.blogspot.gr

Τα διαβάζουν πολλοί