English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

31.10.12

Ένα από τα ομορφότερα βουνά της Ελλάδος... ΧΕΛΜΌΣ!

Ο Χελμός αποτελεί τον κύριο ορεινό όγκο της Αχαΐας. Υψώνεται πίσω από τις ακτές του Κορινθιακού Κόλπου και προχωρεί παράλληλα με αυτές, μέχρι τη συνάντησή του με το Παναχαϊκό Όρος. Η κορυφή του υψώνεται στα 2.350 μέτρα, ενώ στις πλαγιές του σχηματίζονται οι ποταμοί Βουραϊκός, Αροάνιος και Λάδωνας, καθώς και δεκάδες χείμαρροι και πηγές.

Οι κορυφές του Χελμού, ο οποίος στην αρχαιότητα είχε το όνομα Αροάνια Όρη, ονομάζονται Ψηλή Κορυφή, Αετοράχη και Νεραϊδοράχη. Αυτές οι τρεις κορυφές σχηματίζουν ένα πέταλο γύρω από μια κοιλάδα που το όνομά της μένει απαράλλαχτο από την εποχή των μύθων, την κοιλάδα των Υδάτων της Στυγός.

Η κοιλάδα, καθώς κατεβαίνει προς τα πεδινά, αποκτά μεγάλη κλίση, και τα νερά που κυλούν ορμητικά καταλήγουν στον καταρράκτη της Στυγός, στην πλαγιά του βουνού Νεραϊδοράχη. Τα νερά του καταρράκτη πέφτουν στο απόκρημνο φαράγγι από ύψος 200 μέτρων και ενώνονται με τον ποταμό Κράθι.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, εκεί έλουσε η Θέτιδα το γιο της Αχιλλέα για να γίνει αθάνατος. Τα Ύδατα της Στυγός εκτός από αθανασία επεφύλασσαν και το θάνατο, καθώς η περιοχή ήταν μια από τις πύλες του Άδη.
Στο σημείο όπου πέφτουν τα νερά του καταρράκτη υπάρχει σπήλαιο, του οποίου η είσοδος είναι γεμάτη πολύχρωμα αγριολούλουδα, ενώ μέσα στο σπήλαιο υπάρχει πηγή.

Στον Χελμό έχουν καταγραφεί 14 τύποι οικοσυστημάτων, με σπάνια και ενδημικά φυτά. Είναι ένας βοτανικός παράδεισος με 1.500 είδη φυτών. Έξι από αυτά τα φυτά είναι ενδημικά και μοναδικά στον κόσμο. Επίσης, στο Χελμό κατοικούν αγριογούρουνα, αλεπούδες, κουνάβια, ενώ στο Βουραϊκό κατοικεί η βίδρα. Στις κορυφές του πετούν πουλιά σπάνια, όπως ο χρυσαετός, ενώ στα ποτάμια ζουν αμφίβια και ερπετά.
Για το λόγο αυτό η περιοχή του Χελμού και το φαράγγι του Βουραϊκού αποτελούν προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000.

Στο βουνό βρίσκεται και ένα οροπέδιο, του Ξηροκάμπου, στο οποίο λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο των Καλαβρύτων, ενώ πάνω από το οροπέδιο βρίσκεται το ορειβατικό καταφύγιο «B. Λεοντόπουλος», στη θέση Πουλιού Βρύση (2.100 μ.).

http://www.visitgreece.gr

Τα διαβάζουν πολλοί