English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

11.10.12

Εκδρομή στην Ερείκουσα!

Ο οικισμός Πόρτο.
Ας μεταφερθούμε στο πιό βόρειο σημείο, όχι μόνο των νησιών αλλά και της Ελλάδας. Στη μαγευτική Ερείκουσα. Ο τελευταίος κατοικημένος φύλακας πάνω, στο βορρά, βρέχεται από τα νερά του Ιονίου πελάγους και της Αδρειατικής. Η Ερείκουσα είναι το δεύτερο σε μέγεθος από τα τρία Διαπόντια νησιά. Να πούμε ότι τα άλλα δύο είναι οι Οθωνοί και το Μαθράκι.
Τον 16ο αιώνα και μετά την ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571 θα πρωτοκατοικηθεί το νησάκι των Οθωνών. Με την πάροδο του χρόνου οι κάτοικοι αυξάνονται και τότε θα μετακομίσουν και στα άλλα δυό νησιά. Την Ερείκουσα και το Μαθράκι. Αυτός είναι ο λόγος όπου και στα τρία νησιά ακούγονται τα ίδια επίθετα.
Σε απόσταση μόλις έξη ναυτικών μιλίων από το ακρωτήρι Δράστης της βόρειας Κέρκυρας βρίσκεται το πανέμορφο νησάκι. Προικισμένο απλόχερα με ξεχωριστές ομορφιές σας καλωσορίζει μ΄ένα πλατύ φωτεινό χαμόγελο.
Η Ερείκουσα είναι ένα νησάκι κυριολεκτικά πνιγμένο στο πράσινο. Οι λοφοσειρές που καταλήγουν στη θάλασσα είναι κατάφυτες από κυπαρίσσια, ρείκια, μυρτιές, σχίνα και δεντρολίβανα. Έτσι, σαν φτάνει κανείς με το καραβάκι στο λιμάνι του Πόρτο, το θέαμα που αντικρύζει είναι στ΄αλήθεια μαγευτικό. Πραγματικά  ένας επίγειος παράδεισος όπου το υπέροχο πράσινο συμπληρώνουν τα πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά, που μοιάζουν σαν μια μεγάλη πρόκληση. Το μικρό νησάκι έχει να προσφέρει στον επισκέπτη του πάρα πολλές εκπλήξεις.

Ένα δάσος από αγριολούλουδα.
Το όνομά του το μικρό νησί το οφείλει στο θάμνο “ρείκι” ο οποίος θάμνος κατακλύζει όλο το νησί. Το ρείκι ανθίζει τον μήνα Οκτώμβριο και τα λουλούδια του ροζ και μωβ, προσφέρουν μια γλυκύτατη χαρακτηριστική μυρωδιά. Συχνά όμως ακούγεται το νησάκι να το λένε και “Μερλέρα”ονομασία που διασωζεται από χαρτογράφους του 16ου αιώνα. Οι ακτές όλες γύρω από το νησί είναι ομαλές και σχηματίζουν μικρούς πανέμορφους κόλπους. Όμως είναι και γεμάτες με θαλάσσια σπήλαια που μέσα τους κρύβουν πολλά μυστικά.

Πάρα πολλά τα σπήλαια στις ακτές του μικρού νησιού.
Στην Ερείκουσα υπάρχουν έξη οικισμοί με σημαντικότερο το Πόρτο, το σημερινό λιμάνι του νησιού, οι οποίοι μεταξύ τους συνδέονται με μικρά γραφικά μονοπάτια. 

Ένα γραφικό μονοπάτι στην Ερείκουσα.
Υπάρχουν ακόμη το Φύκι, το παλιό λιμάνι στην δυτική ακτή και το Μπραγκίνι, στην ανατολική ακτή  με μιά υπέροχη παραλία με πεντακάθαρα νερά και πλούσια βλάστηση.


Το λιομάζεμα.
Η Ερείκουσα όλη είναι κατάφυτη από κυπαρίσσια και εληές και κύριες ασχολίες των κατοίκων του είναι η ελαιουργία, η αληεία και ο τουρισμός.
Στα αξιοθέατα του νησιού μια εξέχουσα θέση έχουν τα παραδοσιακά ελαιοτριβεία που παράγουν και σήμερα το λάδι με παραδοσιακό τρόπο. 
Το παληό πέτρινο καμπαναριό. 

Μια επίσκεψη απαραίτητη στην εκλησσιά της Αγίας Τριάδας με το παλιό πέτρινο καμπαναριό. Επίσης μια επίσκεψη και στην δεύτερη εκλησσιά του μικρού νησιου, τον Άγιο Νικόλαο με πάρα πολύ αξιόλογη αγιογραφία. 

Το μικρό εκλησσάκι του Αγίου Νικολάου.
Πολλούς από τους επισκέπτες συγκεντρώνει το διήμερο πανηγύρι στην εκλησσιά της Αγίας Τριάδας τον Δεκαπενταύγουστο καθώς επίσης και το πανηγύρι του Αγίου Νικολάου στι 6 του Δεκέμβρη.
Η υψηλότερη κορφή του νησιού στα 120 μέτρα, είναι το Μεροβίγλι με μιά εξαιρετική θέα όπου εκεί υπάρχουν και τα ερείπια του Ανεμόμυλου. 
Το Μεροβίγλι. Η θέα από εκεί είναι μαγευτική.
Στην πραγματικότητα όμως το σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού είναι οι πανέμορφες παραλίες του.
Πανέμορφες οι ακρογυαλιές του νησιού.


Από τα καλοκαιρινά πανηγύρια του νησιού ξεχωρίζει “Η Βαρκαρόλα”  Πρόκειται για νυχτερινό περίπλου του νησιού με καραβάκια και με τη συνοδία εφτανησιώτικης καντάδας. Τη ίδια ώρα από τη στεριά τα βεγγαλικά αυλακώνουν τον ουρανό. Μια μαγική απόλαυση.
Έρεικουσα.  Ένας μικρός επίγειος παράδεισος, ένα πανέμορφος προορισμός για μοναχικούς, για ερωτευμένους, για οικογένεια, για  ξεκούραση, για ηρεμία. Αυτή είναι η Ερείκουσα.

http://eftanhsa.blogspot.gr

Τα διαβάζουν πολλοί