English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

6.10.12

Ταξίδι στη νοτιότερη άκρη του κόσμου... στη ΓΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ!

«Μοιρασμένη» στην Αργεντινή και τη Χιλή (50.000 τ.χλμ, τα δυτικότερα, στη Χιλή και 22.000 τ.χλμ. στην Αργεντινή) η «Γη του Πυρός» είναι πραγματικά η άκρη του κόσμου. Η απομακρυσμένη της τοποθεσία στην Παταγονία, γοήτευε τους εξερευνητές από την εποχή του Μαγγελάνου και του Δαρβίνου και το ίδιο συμβαίνει και με τους ταξιδιώτες σήμερα.
Πρόκειται για ένα τριγωνικό αρχιπέλαγος, περιτριγυρισμένο από το θυελλώδη νότιο Ατλαντικό και το Στενό του Μαγγελάνου (μια θαλάσσια δίοδο που συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό ωκεανό), με πολλές φυσικές ομορφιές: εντυπωσιακούς παγετώνες, πλούσια δάση, εκπληκτικά βουνά, κρυστάλλινους υδάτινους δρόμους και μια πανέμορφη ακτογραμμή. Η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, είναι η Ushuaia, η «νοτιότερη πόλη του κόσμου» και σημαντικός πόλος έλξης για τους ταξιδιώτες, αλλά κυρίως, η βασική «πύλη» για την θαυμάσια Ανταρκτική.

Η Γη του Πυρός είναι απομονωμένη και δυσπρόσιτη, αλλά είναι ιδανική για τους πραγματικούς λάτρεις της περιπέτειας. Την ανακάλυψε το 1520 ο Μαγγελάνος, ενώ έψαχνε ένα πέρασμα προς τις χώρες της Ασίας και ονομάστηκε έτσι από τα διερχόμενα πλοία, τα οποία εντόπιζαν από μακριά φωτιές που άναβαν στην ακτογραμμή οι ιθαγενείς Yámana (ή Yahgan), στη θέα πλοίων.

Ushuaia: η νοτιότερη πόλη του κόσμου
Πρόκειται για ένα πολυσύχναστο λιμάνι και κομβικό σημείο, μια πόλη 57.000 κατοίκων, με απότομους δρόμους και σπίτια που βρίσκονται ανάμεσα στο κανάλι Beagle (που χωρίζει το μεγαλύτερο, κύριο νησί Isla Grande της Γης του Πυρός, από άλλα μικρότερα νησάκια) και τα χιονισμένα βουνά Martial.
Οι παλιοί κάτοικοί της Yaghan, στους οποίους είχε αναφερθεί και ο Κάρολος Δαρβίνος και επιβίωσαν για 6.000 χρόνια χωρίς επαφή με άλλους, ήταν ευάλωτοι στις ξένες ασθένειες και παραγκωνίστηκαν από τους νέους εποίκους. Μεταξύ 1884 και 1947, η Αργεντινή, μιμούμενη το παράδειγμα της Βρετανίας με την Αυστραλία, έκανε την πόλη αποικία καταδίκων, φυλακίζοντας εκεί πολλούς από τους πιο διαβόητους εγκληματίες και τους πολιτικούς κρατούμενους. Τμήμα της τότε φυλακής, αποτελεί σήμερα το ναυτικό μουσείο, Museo Maritimo.
Το γραφικό χωριό της Ushuaia, δέχθηκε ξαφνική αύξηση του πληθυσμού του από τη δεκαετία του 1970, εξαιτίας ενός ειδικού καθεστώτος προώθησης των βιομηχανιών και σήμερα αποτελεί μια τουριστική πόλη με διεθνές αεροδρόμιο. «Εκμεταλλεύτηκε» μάλιστα πλήρως τη μοναδικότητά της να βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του κόσμου, αποτελώντας «καταφύγιο» για όλο και περισσότερα σκάφη που έχουν προορισμό την Ανταρκτική, ενώ ατελείωτη είναι και η εμπορική της κίνηση και οι δραστηριότητες που προσφέρει: πεζοπορία, ιστιοπλοϊα, σκι, καγιάκ, ακόμη και καταδύσεις, είναι διαθέσιμα σε μικρή απόσταση από την πόλη.

Το πρώτο μονοπάτι πεζοπορίας στη Γη του Πυρός της Χιλής
Χάρη σε νέες επενδύσεις στον οικοτουρισμό, οι επισκέπτες θα μπορούν πλέον να δουν τη Γη του Πυρός όπως ποτέ πριν.
Στις αρχές Απριλίου του 2012, η Wildlife Conservation Society ανακοίνωσε την έναρξη ενός νέου μονοπατιού πεζοπορίας που θα εκτείνεται από τα βουνά προς την ακτή του φυσικού πάρκου Karukinka μια προστατευόμενη περιοχή στη σειρά των νησιών κατά μήκος της Γης του Πυρός στη Χιλή.
Το μονοπάτι Karukinka θα είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός στο παρθένο αρχιπέλαγος της Γης του Πυρός. Σχεδόν ανέπαφη από ανθρώπινα ίχνη, η περιοχή Karukinka είναι ένας από τους έξι τουριστικούς προορισμούς που προωθούνται από την κυβέρνηση της Χιλής. Το μονοπάτι, το οποίο θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο, εκτείνεται σε 34 χιλιόμετρα και θα φέρει τουρίστες στις ακτές του πάρκου, όπου ζουν θαλασσοπούλια, πιγκουίνοι, φώκιες και φώκιες.
Μέχρι σήμερα, η Karukinka είναι ένας γνωστός προορισμός για τους ντόπιους, ειδικά από τη Γη του Πυρός, επιστήμονες και φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια της Χιλής. Στόχος της Χιλής είναι να διευρυνθεί η πρόσβαση στο νησί, προκειμένου να προσελκύσει τον οικοτουρισμό.

Το Εθνικό Πάρκο και το τρενάκι της Γης του Πυρός
Βρίσκεται στη νοτιοδυτική επαρχία της Αργεντινής, πάνω στα σύνορα με τη Χιλή και αποτελεί το νοτιότερο τμήμα του δάσους των Άνδεων - Παταγονίας. Δημιουργήθηκε το 1960 και έχει επιφάνεια 630.000 στρέμματα.
Το τοπίο περιλαμβάνει βουνοκορφές που εναλλάσσονται με κοιλάδες, ποτάμια και λίμνες από παγετώνες, αλλά και πανέμορφους καταρράκτες. Η Senda Costera (παράκτια διαδρομή), που συνδέει την Ensenada Bay με τη Lapataia Bay στη Lago Roca, είναι ένα δημοφιλές μονοπάτι μέσα στο πάρκο. Το πάρκο αποτελεί «καταφύγιο» για πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας.
Στο Εθνικό Πάρκο μπορείτε να φτάσετε με το ατμοκίνητο τρένο «Fin del Mundo» (στο τέλος του κόσμου), που ξεκινά 8 χλμ. από την Ushuaia. Κατασκευάστηκε αρχικά ως γραμμή μεταφοράς για την εξυπηρέτηση των φυλακών της Ushuaia και ειδικά για τη μεταφορά ξυλείας, ενώ λειτουργεί πλέον ως μια πολιτιστική διαδρομή στη Γη του Πυρός και θεωρείται η νοτιότερη σιδηροδρομική γραμμή στον κόσμο.

Τα διαβάζουν πολλοί