English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

30.10.12

Μαύρο τσάι, ο σύμμαχος στην καταπολέμηση της κακής χοληστερόλης!

Ερευνητές απ'το Υπουργείο Γεωργίας Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, εξέτασαν σε εθελοντές με υψηλή χοληστερόλη, τις επιδράσεις κατανάλωσης μαύρου τσαγιού στο μεταβολισμό της χοληστερόλης τους.
Έτσι λοιπόν, 15 εθελοντές χωρίστηκαν σε 2 ομάδες, κι έπιναν 5 φλιτζάνια μαύρου τσαγιού ημερησίως για 3 εβδομάδες. Στην πρώτη φάση της έρευνας η πρώτη ομάδα έπινε μαύρο τσάι ενώ η δεύτερη ομάδα έπινε εικονικό ρόφημα με την ίδια γεύση όπως το τσάι. Στη δεύτερη φάση της έρευνας έγινε το αντίστροφο.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων στο αίμα έδειξαν:
Στους εθελοντές που έπιναν για 3 εβδομάδες μαύρο τσάι, υπήρξε από 7% έως 11% μείωση της κακής χοληστερόλης LDL.

Σε παράλληλη έρευνα οι ίδιοι επιστήμονες εξέτασαν σε εθελοντές, κατά πόσο η καφεΐνη που περιέχεται στο τσάι, παίζει ρόλο στη μείωση της κακής χοληστερόλης.
Έδωσαν σε κάποιους εθελοντές να πιουν κανονικό τσάι, ενώ σε άλλους εθελοντές να πιουν εικονικό ρόφημα με γεύση τσαγιού που περιείχε πρόσθετη καφεΐνη (στις ίδιες ποσότητες όπως το κανονικό τσάι).
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων στο αίμα έδειξαν:
Αυτοί που έπιναν κανονικό μαύρο τσάι είχαν μείωση της κακής LDL χοληστερόλης κατά 11%, γεγονός που δεν συνέβαινε στους εθελοντές που έπιναν εικονικό ρόφημα με καφεΐνη.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η κατανάλωση μαύρου τσαγιού μειώνει την κακή χοληστερόλη LDL!

Να σημειώσουμε ακόμη, οτι γενικότερα, οι άνθρωποι που πίνουν σε τακτική βάση τσάι, έχουν μειωμένο κίνδυνο για διάφορες ασθένειες. Για παράδειγμα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από στεφανιαία νόσο και έμφραγμα.

Τα διαβάζουν πολλοί