English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

5.10.12

Εκδρομή στην Άσσο Κεφαλονιάς!

Ένα παλιό μικρό βενετσιάνικο ψαροχώρι ήταν η Άσσος στα παλιά χρόνια. Σήμερα είναι ένα από τα ομορφότερα και γραφικά χωριά της Κεφαλονιάς. Ένας πανέμορφος χώρος, που συγκεντρώνει πάρα πολλούς επισκέπτες και τουρίστες. Πραγματικά πρόκειται για μια περιοχή εκπληκτικής ομορφιάς.

Η πλούσια βλάστηση από πεύκα και κυπαρίσσια κατηφορίζει από τους λόφους και ανταμώνει με τα βαθυγάλανα νερά του Ιονίου και συνθέτουν ένα ειδυλιακό τοπίο που μόνο η φύση θα μπορούσε να φτιάξει. Γι’ αυτό και πολύ σωστά λένε ότι η Άσσος είναι ένα δημιούργημα της φύσης αλλά και του ανθρώπου. Η μαγεία του τοπίου συναρπάζει με τα μεγάλα πλατάνια, τα προσεισμικά αρχοντικά και την άγρια ομορφιά της περιοχής. Πάνω από το δρόμο και λίγο πριν κατηφορίσει για το χωριό μπορεί κανείς να απολαύσει ένα μαγευτικό θέαμα, με αποκορύφωμα την ώρα της δύσης του ήλιου. Στον ορίζοντα απλώνεται μια ποικιλία χρωμάτων και ο επισκέπτης έχει την τύχη να θαυμάσει ένα από τα πιό όμορφα ηλιοβεσιλέματα στην Ελλάδα. Η Άσσος της Κεφαλονιάς είναι ίσως το πιό όμορφο τοπίο που έχει να δείξει το νησί.
Ο οικισμός είναι χτισμένος αμφιθεατρικά πάνω στην ομώνυμη χερσόνησο και περιβάλεται από κατάφυτες εκτάσεις.
Μια βόλτα στις γραφικές γειτονιές της Άσσου, με τα πέτρινα καλντερίμια, τα γραφικά σπιτάκια και τις γεμάτες λουλούδια αυλές δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να θαυμάσει την υπέροχη ομορφιά της περιοχής και να γνωρίσει τους θαυμάσιους Κεφαλονίτες, που είναι άνθρωποι εγκάρδιοι, φιλόξενοι και πιστοί στις παραδόσεις τους.
Η Άσσος πλαισιώνεται από αρκετές πανέμορφες παραλίες που προσφέρονται για ένα απολαυστικό μπάνιο. Και εκτός από αυτές λίγο πιό πέρα βρίσκεται η ονομαστή παραλία του Μύρτου, που έχει χαρακτηριστεί ως μιά από τις ωραιότερες παραλίες της Ευρώπης.
Η Άσσος ανήκει στο Δήμο Ερίσου. Με το πέρασμα των χρόνων κατάφερε και έχει διατηρήσει την παραδοσιακή εφτανησιώτικη αρχιτεκτονική.
Το χωριό βρέθηκε μέσα στη δόξα στα χρόνια της ενετοκρατίας όταν αποτέλεσε πρωτεύουσα του βόρειου τμήματος της Κεφαλονιάς. Και μάλιστα του είχε παραχωρηθεί το προνόμιο της έδρας του Β! Ενετού Προβλεπτή του νησιού.
Ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα του οικισμού της Άσσου είναι αναμφισβήτητα το παλιό βενετσιάνικο Κάστρο. Το Κάστρο που ξεχωρίζει από ψηλά και συναρπάζει με την επιβλητικότητά του.
Το 1585 αποφασίζεται να γίνει η κατασκεύη του Κάστρου, όταν η Πρεσβεία της κοινότητας της Κεφαλονιάς ζητάει από την Ενετική Γερουσία την κατασκεύη του με σκοπό να καταφεύγει σε αυτό ο πληθυσμός σε περίπτωση πολέμου ή επίθεσης των πειρατών.
Η υλοποίηση του σχεδίου όμως θα καθυστερήσει για οκτώ περίπου χρόνια και θα αρχίσει το 1593 από τον Ενετό Προβλεπτή της Κρήτης Ιωάννη Μοτσενίγο. Οι Ενετοί πήραν όλα τα μέτρα ώστε η κατασκεύη του έργου να πραγματοποιηθεί με ταχύ ρυθμό. Κατασκευάζονται τείχη, αναχώματα, αποθήκες τροφίμων και πυρομαχικών και διευρύνονται οι στέρνες αποθήκευσης νερού.
Για εκατό περίπου χρόνια το Κάστρο της Άσσου θα είναι ένα αξιόλογο αμυντικό οχύρωμα για το νησί. Όταν όμως το 1689 οι Ενετοί ανακτούν την κυριαρχία της Λευκάδας το Κάστρο θα χάσει την δυναμική του αποστολή.
Το Κάστρο, χτισμένο σε απομονωμένη περιοχή και αρκετά ψηλά χρησιμοποιήθηκε παλαιότερα σαν αγροτικές φυλακές . Από το ύψος του Κάστρου η θέα είναι μαζευτική προς όλες τις κατευθύνσεις. Όμως από εκεί ψηλά πιό μαγευτικό είναι το μαγικό ηλιοβασίλεμα που μπορεί να απολάυσει κανείς.
Η Άσσος είναι μία ακόμη από τις τόσες πολλές όμορφιές που διαθέτει η Κεφαλονιά, η περιοχή του Ιονίου αλλά και όλα τα νησιά τούτης της θάλασσας.

http://eftanhsa.blogspot.gr

Τα διαβάζουν πολλοί