English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

3.10.12

Βόλτα στο κέντρο της Ζακύνθου!

Στην πανέμορφη Ζάκυνθο σήμερα. Στην Νύμφη του Ιονίου. Στο νησί που συγκεντρώνει πάνω του τα πλέον αξιόλογα ιστορικά, λογοτεχνικά και πολιτιστικά στοιχεία.
Πάνω στα ερείπια της παλιάς πόλης η οποία καταστράφηκε από τους σεισμούς του 1953, είναι χτισμένη η νέα πόλης, η Χώρα, όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν οι κάτοικοί του νησιού.
Άποψη της πλατείας Σολωμού.
Με μια προσπάθεια να διατηρηθεί το παραδοσιακό αρχιτεκτονικό στοιχείο σε όλο του το μεγαλείο. Όλα τα κτίρια είναι πολύ όμορφα σε εμφάνηση και φυσικά έχουν κατασκευαστεί με αυστηρές αντισεισμικές προδιαγραφές. 
Στη Ζάκυνθο λοιπόν για μιά βόλτα γύρω από την μεγάλη πλατεία, το κέντρο της Χώρας μπορεί να πει κανείς, που έχει χτιστεί προς τιμή του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού και που φέρει και το όνομά του. Φυσικά στη μέση του χώρου δεσπόζει το άγαλμά του να αγναντεύει  το λιμάνι του νησιού. Μιά εμφάνιση σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελούν τα δημόσια κτίρια που είναι γύρω από την πλατεία.


Ο αδριάντας του  Διονυσίου Σολωμού.
Από την πλατεία Σολωμού ξεκινά και η Στράντα Μαρίνα, ο κεντρικός δρόμος του λιμανιού, ο οποίος φτάνει μέχρι την άλλη άκρη όπου βρίσκεται ο ναός του Αγίου Διονυσίου.
Η Στράντα Μαρίνα.
Το βυζαντινό μουσείο.
Το πλέον πιστό στην γραμμή της Εφτανησιώτικης αρχιτεκτονικής αποτελεί το βυζαντινό μουσείο.
Το κτίριο του Βυζαντινού Μουσείου.
Στους χώρους του φιλοξενούνται σημαντικά ευρήματα, στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Πλουσιοτάτη είναι η συλλογή από φορητές εικόνες. Υπάρχουν επίσης αξιόλογα δημιουργήματα εκκλησιαστικής ζωγραφικής των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων τα οποία δίνουν στον επισκέπτη την δυνατότητα να κατανοήσει την εξέληξη της βυζαντινής τέχνης., καθώς μέσα από τα έργα είναι φανερή η επιρροή που δέχτηκε η Εφτανησιακή τέχνη από την δυτική κουλτούρα. . Το μουσείο φιλοξενεί επίσης και τα τέμπλα των ναών του Παντοκράτορα και του Αγίου Δημητρίου.

Δημόσια βιβλιοθήκη, Πολιτιστικό κέντρο “Καζίνο.”
Kοντά είναι και η Δημόσια Βιβλιοθήκη, Η πραγματικά αξιόλογη ιστορία αυτού του πνευματικού ιδρύματος ξεκινάει το 1628 όπου ιδρύθηκε μέσα στο Κάστρο
Η Δημόσια βιβλιοθήκη. 
Ο τραγικός σεισμός του 1953 κατέστρεψε πάνω από 33.000 τόμους από τον πνευματικό θησαυρό αυτού του ιδρύματος, όπου μέσα σε αυτά υπήρχαν και έγγραφα του Κολοκοτρώνη και του Λόρδου Βύρωνα. Από το 1959 που κατασκευάστηκε το Πνευματικό Κέντρο η βιβλιοθήκη φιλοξενείται εκεί.  Εκεί φιλοξενούνται το ιστορικό αρχείο της Ζακύνθου, μιά έκθεση παραδοσιακής τέχνης, σημαντικό φωτογραφικό αρχείο και μικρές κούκλες με τοπικές ενδυμασίες.

Το μουσείο Σολωμού και Κάλβου.
Πίσω ακριβώς από την πλατεία Σολωμού είναι η πλατεία του Αγίου Μάρκου. 
Η πλατεία Αγίου Μάρκου.
Εκεί, το 1797, οι επαναστάτες ποπολάροι, έκαψαν το Libro doro και εφύτεψαν το δέντρο της Ελευθερίας.
Στην πλατεία αυτή μια ομάδα από φιλότεχνους Ζακυνθινούς ίδρυσε το 1959 αυτό το μουσείο, το μουσείο Σολωμού και επιφανών Ζακυνθίων, όπως ονομάζεται. 
Το μουσείο Σολωμού, Κάλβου και επιφανών Ζακυνθίων.
Στο ισόγειο του μουσείου υπάρχει το μαυσολείο με τα οστά του ποιητή, ενώ στον πρώτο όροφο υπάρχει η αίθουσα Διονυσίου Σολωμού και οι αίθουσες επιφανών Ζακυνθίων.  Στις αίθουσες φιλοξενείται σημαντικός αριθμός από χειρόγραφα του ποιητή, προσωπικά του αντικείμενα, πλούσια συλλογή προσωπογραφιών διακεκριμένων Ζακυνθίων και αξιόλογη συλλογή αγιογραφιών. Ακόμη ο επισκέπτης θα δει πλούσιο αρχειακό υλικό, έπιπλα εποχής, και αρχαιολογικά και λαογραφικά αντικείμενα. 
Ο δρόμος Αλεξάνδρου Ρώμα.
Από την πλατεία Αγίου Μάρκου ξεκινά και ο εμπορικός δρόμος, Αλεξάνδρου Ρώμα ο οποίος διατηρεί την παραδοσιακή εφτανησιώτικη αρχιτεκτονική και διασχίζει σχεδόν όλη την πόλη.
Αρκετά όμορφος ο περίπατος σήμερα. Όμως, ακόμη πολλά αυτά που μπορούμε να δούμε στο κέντρο της Χώρας και τα αφήνουμε για μιά επόμενη επίσκεψη.

http://eftanhsa.blogspot.gr

Τα διαβάζουν πολλοί