English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

25.10.12

Θεσσαλονίκη: «Έκθεση για την απελευθέρωση» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας "ανοίγει" τον κύκλο των εκθέσεων με αφορμή τα 100 χρόνια της πόλης

Σκηνές από τις διαπραγματεύσεις στην έπαυλη Τόπσιν για την παράδοση της Θεσσαλονίκης, την είσοδο του ελληνικού στρατού στην πόλη, την έλευση του αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου και του βασιλιά Γεωργίου αλλά και τα κτίρια και τις εκκλησίες που πρωτοαντίκρισαν οι στρατιώτες μπαίνοντας στη Θεσσαλονίκη, αναβιώνουν από σήμερα στην έκθεση φωτογραφιών, κειμένων και δημοσιευμάτων εφημερίδων της εποχής του 1912 που εγκαινιάστηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα «Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης».

Ο επισκέπτης μέσα σε μια ώρα μπορεί να «ξαναζήσει» νοερά την ιστορία της πόλης στην έκθεση που στεγάζεται στο κτίριο της πρώην νομαρχίας και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Πρόκειται για ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας, ένα ανοικτό βιβλίο με θέμα την απελευθέρωση που εκτός από τις φωτογραφίες και τα κείμενα, περιλαμβάνει πληθώρα έντυπου υλικού, ακόμη και στολές του ελληνικού στρατού που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Γιάννης Μυλωνάς», εξηγεί ο διευθυντής του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Βασίλης Νικόλτσιος, που επιμελήθηκε της έκθεσης. Τονίζει, παράλληλα, ότι σημαντικά γεγονότα που αναβιώνουν μέσα από τις εικόνες που παρουσιάζονται είναι επίσης η δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου, το 1913 αλλά και οι πρώτες δύσκολες μέρες της διοίκησης της Θεσσαλονίκης και τα προβλήματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στην πόλη, νομάρχης Αργυρόπουλος, και ο στρατιωτικός διοικητής της, πρίγκιπας Νικόλαος.
Σε αυτά, όπως επισημαίνει, συγκαταλέγονται η παρουσία 60.000 μουσουλμάνων προσφύγων, οι προστριβές που δημιουργούσαν με τον ελληνικό στρατό οι βούλγαροι κομιτατζήδες αλλά και η χαρακτηριστική συμπεριφορά των τούρκων στρατιωτών που περιφέρονταν στην πόλη πρόθυμοι να ανταλλάξουν με λίγο φαγητό, τα όπλα και τα φυσίγγιά τους.

Ξεχωριστή θέση στην έκθεση καταλαμβάνουν, άλλωστε, φωτογραφίες και πληροφορίες για την ιστορία του κτιρίου όπου στεγάζεται σήμερα η Περιφέρεια. Πρόκειται για τη βίλα Αλλατίνη που κατασκευάστηκε το 1888 για τον Κάρολο Αλλατίνι και χρησιμοποιήθηκε από το 1909 μέχρι το 1912 σαν τόπος κατοικίας και εγκλεισμού του έκπτωτου σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίντ.

Αύριο εγκαινιάζεται έκθεση κειμηλίων της περιόδου 1912 – 1913 στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Ορισμένα από τα αντικείμενα που θα περιλαμβάνει η έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε δημόσια θέα, με κυριότερα το αυθεντικό κείμενο του σχεδίου του πρωτοκόλλου παράδοσης της Θεσσαλονίκης, το γραφείο πάνω στο οποίο υπεγράφη, τη στολή του βασιλιά Γεωργίου και τη γραφομηχανή του Ελευθέριου Βενιζέλου.
Παράλληλα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα λειτουργεί στο Γ΄ Σώμα Στρατού έκθεση φωτογραφίας που διοργανώνει το ΓΕΕΘΑ με θέμα «τα επαναστατικά κινήματα στη Μακεδονία μέχρι την απελευθέρωσή της.

http://24luckyhours.blogspot.gr

Τα διαβάζουν πολλοί