English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

15.10.12

Θεσσαλονίκη: Ένας αιώνας ιστορίας μιας "πόλης σε μετάβαση" σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο για τα 100χρονα της απελευθέρωσης

Εξήντα ομιλητές, τρεις θεματικοί άξονες, ένας αιώνας ιστορίας. Μ’ αυτή την «ταυτότητα» και με τη ματιά στο μέλλον, μέσα όμως από την ιστορική θεώρηση του παρελθόντος, ξεκινά την προσεχή Πέμπτη και ολοκληρώνεται την Κυριακή το διεθνές επιστημονικό συνέδριο, με θέμα «Θεσσαλονίκη: μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012», που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Η «κορωνίδα» του ιστορικού μέρους των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, όπως χαρακτηριστικά αποκάλεσε το συνέδριο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος, θα αποτελέσει σημείο συνάντησης των σύγχρονων ιστοριογραφικών ρευμάτων αλλά και όλων των συναφών κοινωνικών επιστημών, όπως της ιστορίας, της κοινωνικής ανθρωπολογίας, της οικονομίας, του δικαίου, των διεθνών σχέσεων και των τεχνών.
Επιστήμονες και προσωπικότητες διεθνούς βεληνεκούς, όπως ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης Μαρκ Μαζάουερ, ο οποίος θα μιλήσει στην έναρξη του συνεδρίου, ο Εντχέμ Ελντέμ από το Bogazici University, ο Χάλιντ Φάχμι από το New York University, ο Εγιάλ Γκίνιο από το Hebrew University of Jerusalem, ο Τσαρλς Κινγκ από το Georgetown University και ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, επί τρεις ημέρες, θα αναλύουν με τις τοποθετήσεις τους και θα συζητήσουν στο πλαίσιο της στρογγυλής τράπεζας, με την οποία κλείνει η κάθε μία από τις τρεις θεματικές ενότητες- Αναζητώντας ταυτότητα, Μια πόλη σε μετάβαση και Χαρτογραφώντας το μέλλον της Θεσσαλονίκης- «τι χάσαμε, τι κερδίσαμε και τι μπορούμε να μάθουμε για το μέλλον», όπως τόνισε ο κ. Μπουτάρης.
«Η Θεσσαλονίκη αξίζει τον ιστορικά τεκμηριωμένο αναστοχασμό της πορείας της αυτά τα τελευταία 100 χρόνια. Και πιστεύω ότι η κοινωνία της πόλης έχει την ωριμότητα πια να επεξεργαστεί και την ιστορική της πορεία και ειδικότερα την πορεία των τελευταίων 100 χρόνων» ανέφερε- μεταξύ άλλων- ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Το πρόγραμμα και τις συμμετοχές των επιστημόνων (40 από τους συνολικά 60 ομιλητές) και των άλλων προσκεκλημένων στο συνέδριο παρουσίασαν στη συνέντευξη Τύπου οι καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Βασίλης Γούναρης και Γιάννης Στεφανίδης, μέλη της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου, που αποτελείται επίσης από τον επίτιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Σβολόπουλο, τον επίκουρο καθηγητή Δημήτρη Λυβάνιο, και τον Μαρκ Μαζάουερ. Της οργανωτικής επιτροπής προΐσταται ο αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Καιρίδης.
Την έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξει το απόγευμα της Πέμπτης (στις 19:00), στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου θα φιλοξενηθούν και οι υπόλοιπες εργασίες, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης κι ευχή των διοργανωτών είναι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, «το συνέδριο να ‘μιλήσει’ στους ίδιους τους Θεσσαλονικείς».
Συνέδριο και έκθεση κειμηλίων για τον Κύριλλο και το Μεθόδιο μέσα στο 2013 Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε πως το 2013, έτος εορταστικό για το έργο των Θεσσαλονικέων αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, θα διεξαχθεί μεγάλο συνέδριο αφιερωμένο στις δύο αυτές μεγάλες προσωπικότητες, η προετοιμασία για το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ παράλληλα θα διοργανωθεί και έκθεση κειμηλίων, της οποίας στόχος είναι ν’ ακολουθήσει την πορεία τους στις σλαβικές περιοχές και, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μπουτάρης, μπορεί να διαρκέσει 3-4 χρόνια.
Ο δήμαρχος αποκάλυψε επίσης πως ένας Ελληνοπόντιος που ζει στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, ο Γιούρι Σαουλίδης, προτίθεται να δωρίσει ένα άγαλμα των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Θεσσαλονίκη.

Τα διαβάζουν πολλοί