English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

25.9.12

Εκδρομή στους "μυστικούς" καταρράκτες του Πολυλίμνιου Μεσσηνίας!

Το χωριό Χαραυγή είναι κρυμμένο από τον κεντρικό δρόμο, πίσω από ένα άλλο χωριό, που λέγεται Καζάρμα. Και στα δύο έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι κάπου πολύ κοντά στη μέση του πουθενά. Για την ακρίβεια, είσαι σχεδόν στη μέση του δρόμου Καλαμάτας-Πύλου.
Μετά απο πολλές στροφές, ένα χωμάτινο μονοπάτι κατηφορίζει μέχρι ένα σημείο, και μετά ...
αρχίζει να ελίσσεται ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση, κάτω από σκιά και πάνω από ξύλινα γεφυράκια που καθρεφτίζονται στα νερά των ρυακιών. 

Σε όλη την διαδρομή ακούς το κελάρυσμα του νερού, κι έχεις για πυξίδες τις ξύλινες ταμπέλες που σε ενημερώνουν κάθε λίγα μέτρα για το όνομα της λίμνης που ακολουθεί στα δεξιά ή τα αριστερά του δρόμου σου.

Οι λίμνες είναι συνολικά δεκαπέντε, αλλά κάποιες είναι κρυμμένες πίσω από διαδρομές που απαιτούν ορειβατικά παπούτσια και στοιχειώδεις τουλάχιστον γνώσεις του αθλήματος, ενώ σε κάποιες άλλες η πρόσβαση αποκλείεται όταν τα νερά του ποταμού φουσκώνουν. 

Μια από τις ωραιότερες, και ταυτόχρονα ευκολότερες διαδρομές, είναι εκείνη προς την λίμνη Κάδη, με τον φαντασμαγορικό, είκοσι μέτρων καταρράκτη που πέφτει με ορμή στα γαλαζοπράσινα νερά της απο τα επιβλητικά βράχια γύρω της. 

Αν ακολουθήσεις τις ταμπέλες που δείχνουν προς αυτήν, θα συναντήσεις μετά από δέκα-δεκαπέντε λεπτά πεζοπορίας, την λίμνη του Ιταλού. 
Βαθυπράσινα νερά, κλαδιά δέντρων που αγγίζουν σχεδόν την επιφάνειά τους, και μίνι καταρρακτάκια που καταλήγουν ήσυχα σε τρεις από τις τέσσερις πλευρές της συνθέτουν την μαγική εικόνα της λίμνης του Ιταλού, που θυμίζει μικρή φυσική πισίνα, λαξευμένη στα βραχάκια που την περιβάλλουν. Η βουτιά στα παγωμένα βαθιά νερά της, είναι αναζωογονητική.

Μετά τη λίμνη του Ιταλού, το μονοπάτι σχεδόν εξαφανίζεται, δίνοντας τη θέση του σε απότομα βράχια και μεγάλες πέτρες μέσα στο νερό. Ελάχιστα λεπτά πεζοπορίας αργότερα, θα βρίσκεσαι στην όχθη της Καδούλας, της μικρής παραμυθένιας λίμνης που πήρε το όνομά της από το σχήμα της και θα ακούς τον καταρράκτη να πέφτει με ορμή στη λίμνη Κάδη, που αναφέραμε πιο πάνω.

http://www.in2life.gr

Τα διαβάζουν πολλοί