English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

4.8.12

Σιάτιστα: Αναβιώνει στη γιορτή της Παναγίας το έθιμο των Καβαλάρηδων

Αύγουστος στη Σιάτιστα και ξεκίνησαν ήδη οι προετοιμασίες για την αναβίωση του εθίμου των καβαλάρηδων στη γιορτή της Παναγίας, στις 15 του μήνα. 'Αλογα και καβαλάρηδες άρχισαν να εμφανίζονται στους δρόμους της πόλης ενώ μια από τις πρώτες διαδικασίες που προαναγγέλλουν τον ερχομό της γιορτής είναι το πετάλωμα των ζώων. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Τότε η ημέρα της Παναγίας, 15 Αυγούστου, έδινε τη δυνατότητα στους σκλαβωμένους να ζήσουν μια μέρα ελευθερίας, καθώς άγραφο προνόμιο φαίνεται είχε δοθεί από τους Τούρκους.Από όλη τη Δυτική Μακεδονία προσέρχονταν προσκυνητές καβάλα στα άλογα να τιμήσουν τη Θεοτόκο, και να πάρουν από αυτή ευλογία και δύναμη. Ήταν όμως και ένας τρόπος συνάντησης και επικοινωνίας των Ελλήνων της γύρω περιοχής.
Στο έθιμο συμμετέχουν γύρω στις έξι παρέες καβαλάρηδων. Η κάθε μια με διαφορετική στολή-ενδυμασία, όλες όμως με τον ...
ίδιο σκοπό και προορισμό: το προσκύνημα της εικόνας της Παναγίας στο Μοναστήρι του Μικροκάστρου (ενός χωριού που απέχει 12 χιλιόμετρα από την πόλη).
Οι καβαλάρηδες το πρωί του Δεκαπενταύγουστου με στολισμένα άλογα, συγκεντρώνονται και όλοι μαζί διατηρώντας την παράδοση διασχίζουν το μονοπάτι του βουνού " Καστράκ" και φτάνουν στο μοναστήρι της Παναγίας όπου γίνεται το προσκύνημα και η περιφορά της θαυματουργής Εικόνας. Στην επιστροφή γίνεται μια στάση στην Εκκλησία του Προφήτη Ηλία (Μικρόκαστρο) και στον αύλειο χώρο της εκκλησίας πραγματοποιείται ένα μικρό γλέντι με φαγητό, ποτό και χορό. Το μεσημέρι οι καβαλάρηδες επιστρέφουν στη Σιάτιστα. Τότε ξεκινάει η παρέλαση αλόγων και καβαλάρηδων. Κάθε παρέα περνάει χωριστά με τη συνοδεία χάλκινων, ενώ οι αρχές και πλήθος κόσμου είναι συγκεντρωμένοι στις πλατείες για να τους υποδεχτούν. Ακολουθεί γλέντι και χορός από τους καβαλάρηδες, πρώτα στις πλατείες της Σιάτιστας και κατόπιν στα σπίτια που γιορτάζουν μέχρι τις πρωινές ώρες.

Σε ό,τι αφορά τις προετοιμασίες, στις 14 Αυγούστου οι καβαλάρηδες κάνουν μπάνιο τα άλογα τους για να είναι καθαρά την ημέρα της Παναγίας. Πλέκουν πλεξούδες στις χαίτες και στις ουρές των αλόγων τους και ετοιμάζουν τις σέλες, τα χαλινά και τα στολίδια «γκιορντάνια» που θα τους φορέσουν για να δείχνουν πιο όμορφα. Οι νοικοκυρές των σπιτιών ετοιμάζουν τους μεζέδες και τα φαγητά που θα πάρουν μαζί τους οι καβαλάρηδες για τη στάση που γίνεται στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Επίσης ετοιμάζονται οι στολές των καβαλάρηδων και οι μπότες τους βάφονται καλά μέχρι να γυαλίσουν.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας όλες οι παρέες που συμμετέχουν στο έθιμο διασχίζουν με τα άλογα ολόκληρη την πόλη της Σιάτιστας καταλήγοντας η κάθε μια στη βάση της, όπου ορχήστρες, στρωμένα τραπέζια και πολύς κόσμος τους περιμένει για να ξεκινήσει ένα ξέφρενο γλέντι με αποκορύφωμα την ημέρα του δεκαπενταύγουστου. Το γλέντι κρατάει μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.
Και φέτος, ο δήμος Βοϊου καλεί τον κόσμο να συμμετάσχει στο έθιμο, να γλεντήσει και να γιορτάσει την ημέρα της Παναγίας.

http://24luckyhours.blogspot.gr

Τα διαβάζουν πολλοί