English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

17.8.12

Ο πύργος της Πίζας / Torre di Pisa

Ο 800 ετών Πύργος της Πίζας (Torre di Pisa), είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά μνημεία της Ιταλίας και είναι το λεγόμενο στα ιταλικά "καμπανίλε" καμπαναριό! Αποτελεί δηλαδή το ...
ανεξάρτητο κωδωνοστάσιο του καθεδρικού ναού της Ιταλικής πόλης της Πίζα. Βρίσκεται πίσω από τον καθεδρικό ναό και δίπλα στο κυκλικού σχήματος Βαπτιστήριο. Είναι η τρίτη παλαιότερη κατασκευή στην (Piazza del Duomo) Πλατεία του Ντουόμο της Πίζας (ανακηρύχθηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ το 1987 ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς), Δίπλα βρίσκεται και το Κοιμητήριο.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1174 μ.Χ. και ολοκληρώθηκε το1350 και ως εμπνευστής του θεωρείται ο αρχιτέκτονας Μπονάνο ντι Πίζα.
Είναι ένα μαρμάρινο οικοδόμημα και αποτελείται από οχτώ σειρές κιονοστοιχιών που χωρίζονται η μια από την άλλη με οριζόντια διαζώματα. Στο εσωτερικό του έχει μια σπειροειδή σκάλα με 293 σκαλοπάτια. Το ύψος του Πύργου είναι 55,4 μέτρα στο νότιο άκρο της οροφής του, ενώ στο βόρειο άκρο της φτάνει τα 56,24 μέτρα.

Η φήμη που έχει αποκτήσει ο Πύργος οφείλεται στην κλίση που παρουσιάζει προς τη νότια πλευρά του. Η κλήση αυτή οφείλεται στη χαλαρότητα του εδάφους και συντελέστηκε αργά-αργά αλλά σταθερά επί αιώνες.
Λίγο μετά την έναρξη της κατασκευής του το 1174, διαπιστώθηκε ότι τα θεμέλια του πύργου της Πίζας ήταν ανομοιόμορφα. Η κατασκευή σταμάτησε, και συνεχίστηκε μόνο αφού πέρασαν 100 χρόνια. Στη συνέχεια, έγινε σαφές και ορατό ότι ο Πύργος της Πίζας έχει κλίση προς τα νότια.

Δεδομένου ότι η τακτική μέτρηση του πύργου άρχισε το 1911, η κορυφή του πύργου παρεκλίνει 1,2 χιλιοστά ανά έτος. Σήμερα η κορυφή του Πύργου της Πίζας είναι περίπου 5,3 m εκτός του κέντρου.

Τον Ιανουάριο του 1990 οι ιταλικές Αρχές, λόγω αύξησης της κλίσης διέκοψαν τη λειτουργία του Πύργου και απαγόρευσαν την είσοδο σε επισκέπτες. Τρία χρόνια μετά ξεκίνησαν οι εργασίες σχεδίου διάσωσης του μνημείου. Περίπου 860 τόνοι μολύβδου χύθηκαν στη βάση του προκειμένου ν΄ αντισταθμίσουν την κλίση, ενώ 18 χαλύβδινοι τένοντες αγκίστρωσαν αυτό στο έδαφος δημιουργώντας έτσι μια ασφαλή ανάσχεση στον κίνδυνο κατάρρευσης. Παράλληλα σκάφτηκε το έδαφος της βόρειας πλευράς ώστε να μετατοπιστεί ο κατακόρυφος άξονας. Αποτέλεσμα των εργασιών αυτών που ολοκληρώθηκαν το 2001 ήταν να "ψηλώσει" το μνημείο κατά 23 εκατοστά και να συνεχίσει πλέον να είναι επισκέψιμο στο κοινό.

Οι φωτογραφίες είναι δανεισμένες απο το http://www.lyberakis.gr

Τα διαβάζουν πολλοί