English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

16.8.12

Τα πρώτα παπούτσια του παιδιού σας!

Το μωράκι σας άρχισε να περπατάει; Βοηθήστε το να σταθεροποιήσει τα βήματά του με τα κατάλληλα παπούτσια την περίοδο, που μαθαίνει να βαδίζει. Να ξέρετε, ότι είναι πολύ σημαντικό τα παπούτσια να έχουν το σωστό μέγεθος, γιατί διαφορετικά ίσως το μικρό σας να σκοντάφτει συχνότερα ή να χρειαστεί περισσότερο χρόνο, για να τα καταφέρει με το περπάτημα.
Πώς θα διαλέξετε, όμως, τα πρώτα παπουτσάκια του μικρού σας; Πώς θα ξέρετε, ποια είναι τα κατάλληλα για αυτό; Είναι πραγματικά δύσκολο να καταφέρετε ένα νήπιο να δοκιμάσει ένα παπούτσι, χωρίς να κλωτσάει και είναι ακόμη δυσκολότερο να καταλάβετε, αν είναι στο νούμερό του. Ακολουθήστε, λοιπόν, τις οδηγίες μας και βρείτε τα παπούτσια, που θα είναι κατάλληλα από όλες τις απόψεις!
Πότε θα πάρετε τα πρώτα παπούτσια ...
Αγοράστε παπούτσια, όταν πλέον το παιδί αρχίσει και περπατάει (η ηλικία αυτή κυμαίνεται μεταξύ 11 - 16 ου μήνα. Αν το παιδί δεν έχει βαδίσει μέχρι τον 18ο μήνα, τότε θα πρέπει να εξετασθεί από ορθοπεδικό & παιδονευρολόγο). Μέχρι αυτή την ηλικία τα παπούτσια απλά συμπληρώνουν την εμφάνισή του, ενώ εξασκείται καλύτερα στο περπάτημα όταν είναι ξυπόλυτο. Άλλωστε, τα μωρά καλό είναι να έχουν ελεύθερα τα πόδια τους, γιατί πρέπει να εξασκούν τα δάχτυλα και τους μυς της καμάρας του ποδιού. Αυτό τα βοηθάει να αναπτύσσουν μεγαλύτερη δύναμη και καλύτερη ισορροπία, πράγμα που συμβάλλει στην αποφυγή παραμορφώσεων.
Όταν έρθει η στιγμή να αγοράσετε παπούτσια, πηγαίνετε σε ένα εξειδικευμένο σε παιδικά παπούτσια κατάστημα και ζητήστε ένα ζευγάρι για τα πρώτα βήματα του μωρού. Παπούτσια ελαφριά, μαλακά και με σταθερότητα στην περιοχή του τακουνιού είναι πολύ καλές επιλογές.

Το σωστό μέγεθος
Επισκεφθείτε ένα ειδικό κατάστημα και ζητήστε από το προσωπικό να μετρήσει το μήκος και το φάρδος της πατούσας του παιδιού. Μόλις βρείτε τα παπούτσια που σας φαίνονται κατάλληλα και δεν είναι τραχιά στο εσωτερικό, πείτε στο παιδί να τα δοκιμάσει. Να έχετε υπόψη, πως τα παιδιά αντανακλαστικά στρέφουν προς τα πάνω τα δάχτυλά τους, όταν φορούν τα παπούτσια. Γι’ αυτό, ανοίξτε το παπούτσι, όσο γίνεται, πριν βάλετε το πόδι του μέσα. Έτσι, θα ισιώσει τα δάχτυλά του, όταν σταθεί όρθιο. Αν δεν τα χαλαρώσει, πιέστε τα ελαφρά με τα δάχτυλά σας.
Ενώ το παιδί στέκεται όρθιο, ελέγξτε τη μύτη του παπουτσιού και βεβαιωθείτε, ότι υπάρχει χώρος τουλάχιστον 1 εκ. μπροστά από το μεγάλο δάχτυλο. Η φτέρνα θα πρέπει να ακουμπάει στο πίσω μέρος του παπουτσιού, για να είναι η μέτρηση σωστή.
Ελέγξτε το πλάτος του παπουτσιού περνώντας το δάχτυλό σας από τις άκρες του. Αν δεν μπορείτε να κινήσετε το δάχτυλό σας εύκολα, το παπούτσι είναι σφιχτό. Αν σας φαίνεται φαρδύ, προσαρμόστε τα κορδόνια ή το βέλκρο και σφίξτε το.
Στη συνέχεια πείτε στο παιδί να περπατήσει λίγο μέσα στο μαγαζί. Παρατηρείστε προσεκτικά τα βήματά του. Αν τα ποδαράκια του γλιστράνε, τότε τα παπούτσια είναι πολύ μεγάλα. Αν σηκώνει το πόδι του περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως, αυτό σημαίνει ότι τα παπούτσια μπορεί να είναι πολύ βαριά ή άκαμπτα. Αν δείχνει να έχει ξεχάσει ότι φοράει παπούτσια, αυτό είναι δείγμα ότι δεν το ενοχλούν. Άλλωστε, τα άνετα παπούτσια δε χρειάζονται περίοδο προσαρμογής. Όταν βγάλει τα παπούτσια, δείτε αν έχουν κοκκινίσει σε κάποιο σημείο τα πόδια του.
Γενικά, τα ιδανικά παπούτσια για μικρά παιδιά πρέπει να έχουν εύκαμπτη σόλα και σταθερή υποστήριξη στην καμάρα του ποδιού. Τα κορδόνια ή το βέλκρο θα πρέπει να διατηρούν τη φτέρνα στη σωστή θέση και να αποτρέπουν το πόδι να γλιστρήσει μπροστά.

Καλές επιλογές
Τα παπούτσια για τα πρώτα βήματα του μωρού σας βγαίνουν σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων. Σε γενικές γραμμές, πάντως, τα περισσότερα έχουν στρογγυλεμένες άκρες για να επιτρέπουν μεγαλύτερη άνεση στην κίνηση των δαχτύλων. Διαλέξτε ένα ζευγάρι με κορδόνια ή βέλκρο, για να διασφαλίσετε ότι το παπούτσι θα μείνει στο πόδι του παιδιού. Τα παπούτσια με ψηλές άκρες είναι επίσης μια καλή επιλογή, γιατί δεν επιτρέπουν στα παιδιά να τα βγάλουν εύκολα.
Σε αντίθεση με μια παλιότερη ευρέως διαδεδομένη άποψη, σε αυτό το στάδιο το πόδι του παιδιού δε χρειάζεται στήριξη στον αστράγαλο. Οι γιατροί δε συστήνουν πλέον τα μποτάκια, γιατί ανακάλυψαν ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να τραυματιστούν οι αστράγαλοι όταν τα νήπια πέφτουν φορώντας τέτοια παπούτσια.
Επιπλέον, όταν επιλέγετε παπούτσια, μην ανησυχείτε για την καμάρα του πέλματος, γιατί δε χρειάζεται στήριξη. Το παιδί μέχρι την ηλικία των 3 ετών δε θα έχει ούτως ή άλλως καλοσχηματισμένη καμάρα.
Αναζητήστε παπούτσια με απορροφητική εσωτερική σόλα και επάνω μέρος, κατασκευασμένα από ένα φυσικό υλικό, όπως το δέρμα. Αποφύγετε, αρχικά, τα αθλητικά, καθώς οι σόλες τους είναι συνήθως κατασκευασμένες από παχύ, άκαμπτο λάστιχο και το επάνω μέρος είναι συνήθως από χοντρό δέρμα ή καμβά, πράγμα που τα κάνει βαριά. Τα καλύτερα παπούτσια είναι αυτά που κατασκευάζονται από υλικά με πόρους, που επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα εντός του ποδιού. Αγοράστε παπούτσια από δέρμα και αποφύγετε συνθετικά υλικά, που προκαλούν εφίδρωση.
Επιπλέον, τα μωρά δεν πρέπει να φοράνε μπότες, παπούτσια με γλιστερές σόλες, μοκασίνια ή οτιδήποτε με ψηλό τακούνι.

Παρακολουθήστε την ανάπτυξη
Τα ποδαράκια του παιδιού μεγαλώνουν γρήγορα, γι’ αυτό να προγραμματίσετε χρόνο και χρήμα για τα κατάλληλα, άνετα παπούτσια κάθε 2 - 3 μήνες.
Το ποδαράκι του παιδιού μεγαλώνει πάνω από μισό νούμερο κάθε τρεις μήνες όταν είναι κάτω των 16 μηνών, μισό νούμερο κάθε τρεις μήνες όταν είναι μεταξύ 16 και 24 μηνών και μισό νούμερο κάθε τέσσερις μήνες όταν είναι 2 με 3 ετών. Η ανάπτυξη συνήθως επιβραδύνεται μετά την ηλικία αυτή, ωστόσο, θα πρέπει κάθε τέσσερις μήνες να ελέγχετε κατά πόσο του κάνουν τα παπούτσια του.
Όταν δείτε το παιδί να “κουτσαίνει”, να τρίβει τα πόδια του ή όταν δυσκολεύεστε για να του βάλετε τα παπουτσάκια του, σημαίνει ότι χρειάζεται καινούργια. Τα παπούτσια πρέπει πάντα να γλιστράνε με ευκολία στο πόδι του παιδιού. Τέλος, κόκκινα σημάδια από “χτύπημα”, φουσκάλες ή κάλοι επιβάλλουν την αγορά νέων παπουτσιών.

Αποφύγετε τα μεταχειρισμένα
Τα μεταχειρισμένα παπούτσια για πάρτι και επίσημες εμφανίσεις και οι μπότες για τη βροχή είναι μια χαρά, γιατί θα φορεθούν πολύ λίγες φορές. Όταν, όμως, πρόκειται για παπούτσια καθημερινής χρήσης την περίοδο που το παιδί προσπαθεί να εξελιχθεί κινησιολογικά, προσπαθήστε να αγοράζετε καινούργια. Κανένα ζευγάρι πόδια δεν είναι το ίδιο με άλλα, οπότε αγοράζοντας καινούρια παπούτσια θα είστε βέβαιοι, ότι το εσωτερικό τους δεν έχει πάρει τη φόρμα ενός άλλου ποδιού.

Ορθοπεδικά παπούτσια
Ορθοπεδικά παπούτσια πρέπει να φοράνε μόνο τα παιδιά που πραγματικά έχουν κάποιο πρόβλημα, διαγνωσμένο από παιδο-ορθοπεδικό. Παραγγέλλονται δε με συγκεκριμένες οδηγίες και προδιαγραφές, ανάλογα με την πάθηση.

http://www.yeskid.gr

Τα διαβάζουν πολλοί