English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

5.7.12

Διακοπές στη Σίκινο!

Η Σίκινος είναι τo ιδανικό νησί για ήσυχες διακοπές ανάμεσα σε ζεστούς ανθρώπους, με περιπάτους σε λόφους και με κολύμπι σε πεντακάθαρα νερά! Άρχισε να αναπτύσσεται τουριστικά τα τελευταία χρόνια, διατηρώντας ακόμη ζωντανή την παράδοση. Τα σπίτια είναι ασβεστωμένα για να δίνουν εκείνο το κατάλευκο χρώμα. Η Χώρα της Σικίνου, από τις ωραιότερες των Κυκλάδων, με τα πέτρινα αρχοντικά και τα στενά γραφικά δρομάκια να παρουσιάζουν την πιο γοητευτική εικόνα!
 Η έκταση του νησιού είναι 41 τ. χλμ. και έχει 260 κατοίκους.
Από τους δύο συνοικισμούς που συγκροτούν τη Χώρα, ο Παλαιότερος είναι ...
το Κάστρο που λέγεται και Σίκινος, ενώ το Χωριό είναι δημιουργία των τελευταίων χρόνων.
Η πλατεία της Χώρας με τα καφενεία και τα μαγαζιά αποτελεί το κέντρο της κοινωνικής ζωής του τόπου. Απέχει 3,5 χλμ. από την Αλοπρόνοια, το λιμάνι.
Η Άνω Πρόνοια (Αλοπρόνοια) έχει 30 κατοίκους κι είναι παραθεριστικός οικισμός. Από το τέλος Αυγούστου ως τα Χριστούγεννα κάθε βράδυ, μικροί και μεγάλοι, ψαρεύουν καλαμάρια με το καυτερό-ψεύτικο ψαράκι με αγκίστρια. Είναι κάτι σαν γιορτή! 
Τι να δεις
  • Τα Αρχοντικά Σπίτια αποτελούν κάποια από τα καλύτερα δείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Κυκλάδων.
  • Στην Επισκοπή σώζονται τα σημαντικότερα δείγματα αρχαίας κατοίκησης στο νησί. Εδώ εγκαταστάθηκαν οι Ίωνες και έχτισαν τη Σίκινο.
  • Η Μαύρη Σπηλιά είναι το μεγαλύτερο από τα σπήλαια που υπάρχουν στο νησί.
Γίνονται τέσσερα μεγάλα πανηγύρια κάθε χρόνο: στις 15 Αυγούστου, στις 21 Νοεμβρίου, στη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής και στη Παντάνασσα (27 Μαρτίου).
Πως να πας
Από το λιμάνι του Πειραιά και από τα λιμάνια των Κυκλάδων.
Ενδεικτικά δες εδώ: http://www.sikinos.gr/tourism/Transportation.aspx

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Πρέπει να δοκιμάσετε: Την σπεσιαλιτέ του νησιού σαλάτα με ντόπια κάπαρη, ξινόγαλο, αμπελοφάσουλα και αρνί γεμιστό στο φούρνο.
Τι να ψωνίσετε: Μέλι, ξινόγαλο και τυρί.
Ψάρεμα: Τα αλιεύματα έχουν μειωθεί. Προσοχή στα ρεύματα.
Αν έχετε σκάφος: Μπορείτε να το δέσετε στο μικρό όρμο του νησιού. Προσοχή όμως, το νησί είναι εκτεθειμένο στους ανέμους και στα αυγουστιάτικα μελτέμια. Για καύσιμα θα πρέπει να πάτε στην Ίο.

http://www.islasdelegeo.com/greek/

Τα διαβάζουν πολλοί