English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

16.7.12

Θεσσαλονίκη: Σφαγή για μια καρέκλα στον κρατικό μηχανισμό

Φαίνεται πως κλειδώνουν σταδιακά τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τιςθέσεις των γενικών γραμματέων των υπουργείων, αλλά και την ηγεσία των εποπτευόμενων φορέων και οργανισμών τους σε όλη τη χώρα. Η φημολογία είναι σαφές πως θα συνεχιστεί μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις, όμως είναι πλέον βέβαιο πως έχει οριστικοποιηθεί η λίστα των γενικών γραμματέων και αναμένεται να εγκριθεί στην τελική της μορφή (με τις όποιες προσθαφαιρέσεις) την Τετάρτη, στη σύσκεψη των τριών αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ενώ έχουν ξεκινήσει και οι διαδικασίες για τη στελέχωση των διοικήσεων οργανισμών και φορέων.Σε ό,τι αφορά τους γενικούς γραμματείς δεν αποκλείεται οι ανακοινώσεις να γίνουν νωρίτερα. Ετσι κι αλλιώς ο πρώτος... ορμώμενος από τη Θεσσαλονίκη, που κατέλαβε θέση ειδικού γραμματέα (παρότι καταργήθηκαν οι ειδικές γραμματείες στα άλλα υπουργεία) στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας είναι ο δικηγόρος και αναπληρωτής γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, Αντώνης Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου έχει πολύ στενές σχέσεις με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαματά, λέγεται ότι έχει καλές σχέσεις και με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ ήταν στο παρελθόν συνεργάτης και με τον υπουργό, Πάνο Παναγιωτόπουλο. Γενικός γραμματέας στο υπουργείο Οικονομικών ορίστηκε ο κ. Γιώργος Μέργος, ο οποίος κατείχε αντίστοιχη θέση και επί υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη.
Στη διάρκεια των τελευταίων ημερών πολλές αλλαγές έχουν γίνει στην... ονοματολογία. Το σβήσε - γράφε είναι συνεχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος, από... υποψήφιος γενικός γραμματέας φαίνεται να κατευθύνεται στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα αναλάβει σύμβουλος επί των θεμάτων υγείας, που είναι η ειδίκευσή του.
Ο κ. Στράτος Σιμόπουλος που είχε ακουστεί ως υποψήφιος γενικός γραμματέας Εμπορίου φαίνεται -για αδιευκρίνιστους λόγους- να μην καταλαμβάνει τη συγκεκριμένη θέση, ενώ αντίθετα ο κ. Γιάννης Τσάρας φαίνεται να οδεύει σε μια από τις 15 γενικές γραμματείες του υπουργείου Ανάπτυξης.
Θέση με μεγάλες πιθανότητες ως γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εσωτερικών διεκδικεί ο κ. Δημήτρης Πανοζάχος, όπως και η κ. Πόπη Καλαϊτζή(για τη γενική γραμματεία Νέας Γενιάς ή Ισότητας). Η κ. Καλαϊτζή φαίνεται πως έχει και τα απαιτούμενα... ερείσματα στην Αθήνα.
Οι φήμες περί «ενεργοποίησης» του πρώην περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, πανεπιστημιακού, Γιώργου Τσιότρα, αποτελούν περισσότερο ευσεβείς πόθους των κυβερνητικών παραγόντων, παρά δικές του, καθώς ο ίδιος φέρεται να μην επιθυμεί καμιά πολιτική ενεργοποίηση.
Στέλεχος της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη με σημαντική αυτοδιοικητική θέση τόνιζε στηVoria.gr ότι «γίνεται σφαγή από τους υποψήφιους που πιάνουν λυτούς και δεμένους προκειμένου να καταλάβουν μια θέση στον κρατικό μηχανισμό. Ειδικά στους εποπτευόμενους φορείς οι θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου δίνουν εξουσία, χρήματα και πρεστίζ. Κάποιοι αισθάνονται την ανάγκη να επιβεβαιωθούν απέναντι στις συζύγους τους...».
Για τις διοικήσεις στους εποπτευόμενους φορείς και οργανισμούς ενεργό ρόλο αναμένεται να έχει και η τοπική Διοικούσα Επιτροπή, κάτι που δεν έγινε στην επιλογή των γενικών γραμματέων, εκτός κάποιων «επιδερμικών» συζητήσεων. Η διαδικασία της επιλογής αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, σε συνεργασία με τους κ. Δημήτρη Σταμάτη και Κώστα Μπούρα, οι οποίοι πάντως ήδη έχουν συζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια πρώτα ονόματα με τους επικεφαλής υπουργούς κάθε οργανισμού.

Τα διαβάζουν πολλοί