English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

18.7.12

Τι μπορούμε να κάνουμε με τις ελιές (σπίλους) του δέρματός μας;

Σπίλοι ή «ελιές» είναι φυσιολογικοί σχηματισμοί του δέρματος, οι οποίοι είναι εκεί από την γέννησή μας, αν και είναι δυνατόν να εμφανισθούν και αργότερα. Κεφαλαιώδους σημασίας σήμερα είναι η προφύλαξή μας από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Είναι πλέον γνωστό, ότι η διαρκής έκθεση στον ήλιο προκαλεί βλάβες στο DNA με συνέπεια την καρκινογένεση. Έτσιθα πρέπει να μην ξεχνά κανείς την χρήση αντηλιακών και την ανά διαστήματα επανάληψή της, ακόμη και όταν κάθεται στην σκιά.
Κυρίως ως σπίλους χαρακτηρίζουμε σαφώς περιγεγραμμένους μελαγχρωματικούς σχηματισμούς διαφόρου σχήματος (στρογγυλού, ωοειδούς, επιμήκους ή ακανόνιστου). Η επιφάνεια τους είναι συνήθως λεία, μπορεί όμως να είναι και ανώμαλη (μυρμηκιώδης ή θηλωματώδης). Τα όριά τους είναι ομαλά και συνήθως είναι συμμετρικοί. Το μέγεθός τους είναι μικρό και μπορεί να φέρουν τρίχες. Υπάρχουν όμως και οι συγγενείς γιγαντιαίοι σπίλοι που μπορεί να καταλαμβάνουν μεγάλες επιφάνειες, αλλά και οι λεγόμενοι κυανοί σπίλοι, οι οποίοι δεν είναι τίποτε άλλο, αλλά σπίλοι που εμφανίζονται μπλε, λόγω του βάθους που βρίσκονται στο χόριο.
Αυτά βέβαια που ο μέσος άνθρωπος ονομάζει «ελιές» δεν είναι όλα σπίλοι, αλλά μπορεί να είναι π.χ σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις ή καλοήθη θηλώματα και είναι αποτέλεσμα φωτογήρανσης ή φυσιολογικής γήρανσης ή ακόμη και κάποιου ιού.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι οι «δυσπλαστικοί σπίλοι», λόγω της μεγάλης συχνότητάς τους σε κακοήθη εξαλλαγή σε μελάνωμα. Κλινικά έχουν διάμετρο >5mm, είναι επίπεδοι, έχουν ποικιλία χρωστικής, ακανόνιστη και ασύμμετρη περίμετρο και έχουν ασαφή όρια. Παρατηρούνται κατά την εφηβεία και αυξάνονται σταδιακά κατά την διάρκεια της ενήλικης ζωής.
Πολύ μεγάλης σημασίας έχει η παρακολούθηση των σπίλων κατ’ αρχάς από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ή από κάποιο οικείο του, για να διαπιστώσει τυχόν αλλαγή σε χρώμα, σχήμα και μέγεθος. Επίσης θα πρέπει να αξιολογήσει τυχόν συμπτώματα, όπως κνησμό ή εμφάνιση αιμορραγίας.
Η θέση του σπίλου έχει σημασία αφού υπάρχουν περιοχές του σώματος, όπου υφίστανται συχνούς τραυματισμούς η συνεχή ερεθισμό. Επί πλέον θα πρέπει να απευθύνεται σε κάποιον ειδικό, ο οποίος και θα αξιολογήσει τους σπίλους, πιθανώς να προχωρήσει σε χαρτογράφηση και θα συστήσει απλή παρακολούθηση ή χειρουργική αφαίρεση κάποιου από αυτούς, για προληπτικούς λόγους, όταν συντρέχουν οι πιο πάνω παράγοντες.
Δρ. Ανδρέας Παπαδημητρίου
Πλαστικός Χειρουργός
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Τα διαβάζουν πολλοί