English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

24.7.12

Τα πρώτα καφενεία της Ευρώπης

Ένα από τα πρώτα και πιο δημοφιλή καφενεία, ήταν το καφέ Greco στη Ρώμη, οπού ιδιοκτήτης ήταν Έλληνας! (εξ ου και το Greco). Γνωστοί πελάτες ήταν ο Λίστ, ο Ροσέτι, ο Τοσκάνι. 
Το πρώτο καφενείο έγινε στην Ιταλία στο Λιβόρνο, το 1651 και ο καφές που χρησιμοποιούσε είχε ένα ξεχωριστό καβούρδισμα. Μέχρι το τέλος του αιώνα στην πλατεία του Αγίου Μάρκου δημιουργηθήκαν αρκετά καφενεία. 
Τα καφενεία στην Ιταλία έγιναν τόπος συζήτησης ανταλλαγής απόψεων καθημερινότητας τρόπος ζωής. 
Το δημοφιλέστερο καφενείο της Ευρώπης λειτούργησε ...
το 1720, ονομαζόμενο FLORIAN όπου σύχναζαν όλοι οι επίσημοι της Βενετιάς αλλά και άλλων Ευρωπαϊκών πόλεων ακούγοντας μουσική από ορχήστρα στη Βεράντα και γινόταν συζητήσεις υψηλού επιπέδου από καλλιτέχνες - συγγραφείς όπως Γκαίτε, ο λόρδος Βύρωνας, ο Ρουσσώ, ο γνωστός Καζανόβας, όπως και αρκετές γυναίκες.  
Πολύ σύντομα άνοιξαν καφενεία σε όλες τις Ευρωπαϊκές πόλεις όπου πλέον έγιναν θεσμός και τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει την έλευση τους, ούτε π.χ. η Μεγάλη επιδημία της Πανώλης το 1665 στο Λονδίνο.
Τον 18 αιώνα υπήρχε μια κάθετη πτώση των πωλήσεων καφέ στην Ευρώπη όπως και παρακμή των καφενείων οπού κράτησε μέχρι τις αρχές του 20 αιώνα.
Αιτία ήταν η εισαγωγή του αλκοόλ στα καφενεία, (οι παρενέργειες του προσκαλούσαν άλλο είδος πελατείας) η πώληση τσαγιού και άλλων μη αλκοολούχων ποτών.
Επίσης σπουδαίος λόγος ήταν το άνοιγμα βιβλιοθηκών και διανομή εφημερίδων από άλλες πηγές όπως ακόμη το άνοιγμα όρθιων καφενείων (καντινών) πλησίον εργασιακών χωρών η εντός αυτών. 


Στα καφενεία υπεβλήθησαν κανονισμοί που έπρεπε να εφαρμόζονται από την πελατεία για την ομαλή λειτουργία των όπως:
  • Ευπρόσδεκτοι όλοι οι αριστοκράτες και έμποροι.
  • Η συνεύρεση όλων των πελατών μαζί δεν είναι προσβολή.
  • Κανένα μέρος του καφενείου δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται προνομιακό και ο κάθε ένας να κάθεται εκεί που υπάρχει ελεύθερος χώρος
  • Απαγορεύονται τα τυχερά παίγνια.
  • Εξοικείωση στην οχλαγωγία
  • Διατήρηση του καθαρού του χώρου.

Στα μέσα του 15ου αιώνα εμφανιστήκαν στην Ευρώπη τα πρώτα CAFE BAR με μηχανή Εσπρέσο.
Από τα πρώτα διάσημα που άνοιξαν ήταν στο Σοχο της Αγγλίας όπως ΜORCA BAR, HEAVEN AND HELL, MACABRE, κ.λ.π.
Ιστορικά ονόματα καφέ, οπού πρωτοεμφανίστηκαν σπουδαίοι μουσικοί δημιουργοί με ακούσματα που διαρκούν μέχρι σήμερα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕΓΙΟΣ

Τα διαβάζουν πολλοί