English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

17.7.12

Διακοπές στην Αμοργό!

Καθαρός αέρας, ήλιος, άρωμα βοτάνων και σχεδόν από κάθε σημείο μια ατελείωτη θέα στο λαμπερό μπλε του Αιγαίου! Καλωσήρθατε στην Αμοργό!
Η Αμοργός, το νησί του ''Απέραντου Γαλάζιου'', βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, σε απόσταση 136 ναυτικών μιλίων από τον Πειραιά. Διαθέτει δύο φυσικά λιμάνια τα Κατάπολα στο κέντρο και την Αιγιάλη στα βόρεια. Βορειοανατολικά της Χώρας βρίσκεται ένα σημαντικότατο ...
εκκλησιαστικό μνημείο, το μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας που ίδρυσε το 1088 ο Αλέξιος Κομνηνός. Λιτό και απέριττο, δένει απόλυτα με το φυσικό περιβάλλον του, με τα απότομα και απειλητικά βράχια που το προφυλάσσουν και το κάνουν ορατό μόνο από το πέλαγος. Πήρε το όνομά του από την περιοχή Χόζοβα των Αγίων Τόπων από όπου μεταφέρθηκε η εικόνα της Παναγίας.

TO ΘAYMA THΣ KAΛOTAPITIΣΣAΣ
Στον κάμπο της Kαλοταρίτισσας πολλές γυναίκες και άντρες θέριζαν αμέριμνοι. Aνάμεσά τους μια μωρομάνα θήλαζε το μωρό της και του έπαιζε στην ανεμόκουνια. Ξαφνικά πλάκωσαν πειρατές. Όλες οι γυναίκες σκόρπισαν μακριά να βρουν τους άντρες τους εκτός από την μωρομάνα. Παρά τα παρακάλια της οι πειρατές την πήραν στο πλοίο, χωρίς το μωρό της, και ξανοίχτηκαν στο πέλαγος . Περνώντας μπροστά από ένα ξωκλήσι που τόσες φορές είχε ανάψει το καντήλι του, η μωρομάνα προσευχήθηκε για την σωτηρία της. Tότε έγινε το θαύμα. Tο πλοίο έμεινε ακίνητο. Oύτε μπρος, ούτε πίσω. Oι πειρατές, φοβήθηκαν, κατάλαβαν τι συνέβη, γύρισαν πίσω στον όρμο και άφησαν την γυναίκα ελεύθερη.
Η Αμοργός ξεχωρίζει για τον αρχαιολογικό της πλούτο, τη λαϊκή αρχιτεκτονική και τέχνη, και τα τοπικά έθιμα. Διάσπαρτα σε όλη την Αμοργό ερείπια και αξιόλογα ευρήματα μαρτυρούν την συνεχή κατοίκηση από την προϊστορική εποχή. Η χώρα με τα ασβεστωμένα σπίτια της, ανεπτυγμένη γύρω από το βενετσιάνικο κάστρο στην κορυφή του λόφου, η Αιγιάλη, το δεύτερο λιμάνι του νησιού με την πανέμορφη αμμουδιά, και η Αρκεσίνη, χτισμένη κοντά στην αρχαία ομώνυμη πόλη, αποτελούν γραφικά σημεία που τραβούν την προσοχή.
Οι κάτοικοι ασχολούνται παραδοσιακά με τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, την κτηνοτροφία αλλά και την αλιεία που διαθέτει μεγάλο δυναμισμό στην περιοχή η οποία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αλιευτικά πεδία της Ελλάδος!
Παραλίες

Αγία Άννα:
Παραλία από άμμο χαλίκια και βράχους, πολύ καθαρή με διάφανα νερά. Η πρόσβαση είναι εύκολη αφού υπάρχει λεωφορείο σε τακτά διαστήματα από την χώρα. Δέκα λεπτά πιο πέρα από την Αγία Άννα βαδίζοντας γιαλό-γιαλό σε δύσβατο μονοπάτι βρίσκουμε το Καμπί, παραλία γυμνιστών με θέα το Βιόκαστρo.
Άγιος Παντελεήμων:Μικρή παραλία με καταγάλανα νερά, πρόσβαση με καραβάκι από τα Κατάπολα ή από το μονοπάτι ξεκινώντας από το Ξυλοκερατίδι.
Αγιος Παύλος:Παραλία με βότσαλο, πρόσβαση με λεωφορείο από την Αιγιάλη εκεί είναι το σημείο που ξεκινούν τα καραβάκια για τις απέναντι παραλίες της Νικουριάς.
Παραλία Αιγιάλης:Η παραλία της Αιγιάλης είναι η μεγαλύτερη του νησιού, είναι αμμώδης με καθαρά νερά. Ιδανική για όσους έχουν μικρά παιδιά. Μπορείτε να συνδυάσετε το μπάνιο σας με τον καφέ σας αφού δίπλα στην παραλία υπάρχουν καφετέριες. Εύκολη πρόσβαση από εκεί έχετε και στην παραλία του Λεβροσού με τα πόδια από το μονοπάτι που αρχίζει στο τέλος της παραλίας της Αιγιάλης η με καραβάκι από το λιμάνι.

Πως θα πας
Πλοία για τα νησιά αυτά φεύγουν και από τον Πειραιά και από τη Ραφήνα. Η διάρκεια του ταξιδιού από τον Πειραιά είναι 7 έως 9 ώρες με συμβατικά πλοία, ανάλογα τις ενδιάμεσες στάσεις που κάνει και 4-5 ώρες με ταχύπλοα σκάφη. Τους χειμερινούς μήνες εκτελούνται 3-4 δρομολόγια την εβδομάδα, ενώ το καλοκαίρι 5-8. Συνδέεται επίσης με με τοπικές γραμμές με Νάξο, Πάρο, Μύκονο. Συνδέεται με τις υπόλοιπες Κυκλάδες με συχνά δρομολόγια ενώ με τα Δωδεκάνησα μία φορά την εβδομάδα.

Τα διαβάζουν πολλοί