English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

16.7.12

Σαρδέλα Μυτιλήνης

Η σαρδέλα είναι ένα καλοκαιρινό ψάρι του αφρού, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Ψαρεύεται δηλαδή σε χαμηλά βάθη. Η διατροφική της αξία είναι πολύ μεγάλη αφού είναι πλούσια σε φώσφορο, νάτριο, σίδηρο, βιταμίνη Α, ασβέστιο, Ω 3 λιπαρά οξέα. Αναγνωρίζουμε τη φρέσκια σαρδέλα από την έντονη μυρωδιά, τα αστραφτερά μάτια και την ...
στιλπνότητα της σάρκας της. Συνήθως γίνεται ψητή στα κάρβουνα, σε πολλές όμως περιοχές της χώρας μας την τυλίγουν με τα κληματόφυλλα και σερβίρουν σαρδέλες « παντρεμένες ». 
Η πατρίδα της σαρδέλας είναι η Μυτιλήνη! Συνολικά περίπου πεντακόσιες οικογένειες επαγγελματικών ψαράδων ζουν από τον ενάλιο πλούτο της κλειστής θάλασσας της Καλλονής με το μικρό βάθος, « που βγάζει την καλύτερη σαρδέλα στην Ελλάδα και στον κόσμο όλο », όπως καυχιούνται οι Μυτιληνιοί.
Όμως τι είναι αυτό που κάνει την σαρδέλα Καλλονής να ξεχωρίζει; Η νοστιμιά της λοιπόν οφείλεται στην τροφή που βρίσκει στον κόλπο, ο οποίος είναι εξαιρετικά πλούσιος σε πλαγκτόν. Γίνεται μικρή σε μέγεθος και παχιά, ενώ η σάρκα της έχει ένα υπόλευκο χρώμα σε αντίθεση με την πελαγίσια, που είναι μεγαλύτερη και πιο σκούρα.
Το ψάρεμα της σαρδέλας στην Καλλονή ξεκινά γύρω στα τέλη Μαΐου και σταματά τον Οκτώβριο, που το ψάρι ετοιμάζεται να γεννήσει. 
Τον Αύγουστο η σαρδέλα βρίσκεται στην καλύτερη φάση της, σε πάχυνση και σε μέγεθος.
Εδώ λοιπόν στο νησί της Μυτιλήνης, οι σαρδέλες αλατίζονται για 1-2 ημέρες, γίνονται γλυκές και ζουμερές και καταναλώνονται ως ορεκτικό, παρόλο που είναι κυριολεκτικά ωμές.

Τα διαβάζουν πολλοί